Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een WA-verzekering?

Nee. Een aansprakelijkheids-verzekering wordt onterecht wel eens een WA-verzekering genoemd, maar in feite zijn het twee verschillende soorten verzekeringen. Het antwoord op de vraag of het hetzelfde is, is dus nee. We zullen het hieronder toelichten om het te verduidelijken.

Optioneel

Als consument kiest u zelf voor een aansprakelijkheidsverzekering om mogelijke schade waar u de oorzaak van bent te dekken. Deze verzekering is dus niet wettelijk verplicht maar optioneel, in tegenstelling tot de WA verzekering.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht, zoals een autoverzekering als u in het bezit bent van een auto. Ook motorrijtuigen, vaartuigen en luchtvaartuigen hebben een eigen (verplichte) verzekering nodig. Een uitzondering is joyriding en -sailing, waarvan de aansprakelijkheidsverzekering in geval van minderjarigheid een deel van de schade dekt.

Een andere populaire verzekering is de inboedelverzekering. Ook deze is niet verplicht. Een goedkope inboedelverzekering afsluiten daarentegen is wel handig gezien het je kosten kan dekken als er schade in- en rondom het huis is veroorzaakt. Dit kan komen door diefstal, storm of vele andere zaken. Het wordt daarom ook wel de woonverzekering genoemd.

Er heerst vaak nogal wat verwarring als er wordt gesproken over een aansprakelijkheidsverzekering en een WA- verzekering. Het woord aansprakelijkheid komt immers ook voor bij de tweede soort verzekering, maar houden de overeenkomsten daar wel op. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht gesteld voor elk motorrijtuig dat deel wenst te nemen aan het verkeer en is er geen ontkomen aan. Wie het toch probeert krijgt een fikse boete en mag het voertuig de weg niet meer op.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Apart van de WA-verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Echter zijn de voordelen die er aan verbonden zijn zo groot dat het door velen (bedrijven als particulieren) als verstandig wordt geacht er toch eentje af te sluiten. Net als bij de WA-verzekering wordt schade welke niet met opzet toegebracht is aan derden door de verzekeraar vergoed, zelfs wanneer het om relatief grote bedragen gaat.

Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een WA-verzekering?
5 (100%) 21 votes