Is een aansprakelijkheidsverzekering hetzelfde als een WA-verzekering?

Wij helpen jouw met de beste informatie over de aansprakelijkheids- en wa verzekering.

Het verschil tussen deze twee verzekeringen is dat de WA verzekering verplicht is voor iedereen met een voertuig en wilt rijden. Deze dekt namelijk schade welke je veroorzaakt bij anderen. Deze verzekering wordt daarom ook wel de Wettelijke Aansprakelijkheid genoemd. De aansprakelijkheidsverzekering daarentegen is niet verplicht, deze dekt schade welke je veroorzaakt bij anderen. Hiermee kan je ook je gehele gezin meeverzekeren.

Als consument kiest u zelf voor een aansprakelijkheidsverzekering om mogelijke schade waar u de oorzaak van bent te dekken. Deze verzekering is dus niet wettelijk verplicht maar optioneel, in tegenstelling tot de WA verzekering.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht, zoals een autoverzekering als u in het bezit bent van een auto. Ook motorrijtuigen, vaartuigen en luchtvaartuigen hebben een eigen (verplichte) verzekering nodig. Een uitzondering is joyriding en -sailing, waarvan de aansprakelijkheidsverzekering in geval van minderjarigheid een deel van de schade dekt.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Apart van de WA-verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Echter zijn de voordelen die er aan verbonden zijn zo groot dat het door velen (bedrijven als particulieren) als verstandig wordt geacht er toch eentje af te sluiten. Net als bij de WA-verzekering wordt schade welke niet met opzet toegebracht is aan derden door de verzekeraar vergoed, zelfs wanneer het om relatief grote bedragen gaat.

Een andere populaire verzekering is de inboedelverzekering. Ook deze is niet verplicht. Een goedkope inboedelverzekering afsluiten daarentegen is wel handig gezien het je kosten kan dekken als er schade in- en rondom het huis is veroorzaakt. Dit kan komen door diefstal, storm of vele andere zaken. Het wordt daarom ook wel de woonverzekering genoemd.

Er heerst vaak nogal wat verwarring als er wordt gesproken over een aansprakelijkheidsverzekering en een WA- verzekering. Het woord aansprakelijkheid komt immers ook voor bij de tweede soort verzekering, maar houden de overeenkomsten daar wel op. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht gesteld voor elk motorrijtuig dat deel wenst te nemen aan het verkeer en is er geen ontkomen aan. Wie het toch probeert krijgt een fikse boete en mag het voertuig de weg niet meer op.

Wat wordt gedekt?

Met de aansprakelijkheidsverzekering wordt alle financiële schade gedekt welke je veroorzaakt, of je gezin veroorzaakt. Met de WA verzekering wordt alle schade gedekt welke je bij een ander veroorzaakt met je voertuig

Is een WA en Aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

De WA-verzekering is verplicht, de Aansprakelijkheidsverzekering niet.

Wat kost een WA of Aansprakelijkheidsverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een andere maandelijks premie, de premies starten al bij enkele euro’s per maand. Op onze website kan je daarom alle opties vergelijken.

Tot welk bedrag wordt gedekt met de verzekeringen?

Dit verschilt per verzekeraar, elke verzekeraar heeft een andere premie en verzekerd tot een ander bedrag. Hierdoor is het belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit op jouw wensen.

Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken