Is een WA verzekering verplicht?

In Nederland bent u om WA verzekering af te sluiten wanneer u legaal wilt autorijden. Een WA verzekering verplicht verzekert de schade veroorzaakt door uw eigen auto. Dit geeft u zelf en andere weggebruikers de zekerheid dat ze de kosten kunnen betalen wanneer zij wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Dat kan een fijne gedachte zijn. Er zijn hiernaast nog twee verzekeringsopties, welke niet verplicht zijn. De WA+ en WA+ volledig casco.
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

WA Casco opties

N
Alle schade aan eigen auto bij
N
Ongeluk of zelf gemaakte schade
N
Schade aan anderen
N
WA, Beperkt Casco, Beperkt Casco Extra & Allrisk

Premie vanaf:

Bekijk Prijs

 

N
Stel zelf samen
N
Diefstal en inbraak tot aan joyriding
N
Brand en Stormschade
N
WA, WA plus & WA-Casco

Premie vanaf:

Bekijk Prijs

 

N
Zelf samenstellen online
N
Diefstal en inbraak
N
Schade aan jezelf en andere
N
WA-Casco

Premie vanaf:

Bekijk Prijs

 

Verzekering bevat:

Wettelijk verplicht

Schade aan anderen

Diefstal & inbraak

Brand & storm

Ruitschade

Schade door eigen schuld

Meestal bij auto's van leeftijd

Beschikbaar bij:

WA verzekering

X

X

X

X

10+ jaar

WA + beperkt casco

X

X

6-10 jaar

WA + volledig casco

<6 jaar

U kunt drie verschillende WA verzekeringen in Nederland afsluiten, namelijk een normale WA verzekering, beperkt cascodekking en een volledig cascodekking. In Nederland behoort een WA verzekering tot de verplichte verzekeringen en dus kunnen we de vraag ‘is een WA verzekering verplicht?’ met een ‘Ja’ beantwoorden.

Een WA verzekering is namelijk tegen schade welke je aan een ander brengt.

De standaard WA verzekering is verplicht voor iedereen die wilt auto rijden in Nederland. De andere twee opties, de andere twee zijn niet verplicht.

  • Beperkt cascodekking verzekering
  • Volledig cascodekking verzekering

Deze twee bovenstaande autoverzekeringen zijn ‘premium’ of ‘aanvullende’ autoverzekeringen. Hier kan je voor kiezen als je meer wilt verzekeren tegen meer. De volledige wa cascodekking of ook wel all-risk verzekering is de best gedekte verzekering welke je kunt krijgen. Vanzelfsprekend is ook de premie hiervoor het hoogste gezien je dekt tegen je eigen schade maar ook schade welke je aan een ander voertuig kunt brengen. De wa beperkt cascodekking is de autoverzekering welke er tussen in zit.

Geldt dit voor alle voertuigen?

Ja, de WA verzekering is voor alle voertuigen. Dus ook voor een motor of brommer.

Vanaf welke leeftijd is een WA verzekering verplicht?

Het is niet afhankelijk van leeftijd. Voorheen mocht je autorijden vanaf 18 jaar, inmiddels is deze drempel verlaagd in Nederland. Vanaf het moment dat je legaal mag autorijden, is deze bijbehorende verzekering ook verplicht.

WA verzekering zonder een auto – Hoe zit dat?

Indien je geen auto hebt, maar wel mag autorijden en bijvoorbeeld een auto leent en schade toebrengt. Dan maakt u altijd gebruik van de WA verzekering van de betreffende auto. Indien deze persoon alleen een WA verzekering heeft en u heeft ook schade toegebracht aan uw eigen auto, dan bent u hier niet voor verzekerd.

Waarom is de WA verzekering verplicht?

De reden waarom een WA verzekering verplicht is, is omdat het je verzekerd tegen schade welke je toebrengt aan een ander. Op deze wijze is iedereen in feite verzekerd tegen schade. Als iemand jouw schade bezorgt, dan staat de verzekering van de andere hiervoor gereed om dit financieel af te handelen. Wat natuurlijk een vertrouwd gevoel geeft om te rijden in Nederland.

Daarnaast zijn er twee andere verzekeringen om je extra te verzekeren. Velen kiezen ook hiervoor om nog meer gedekt te zijn, hier betaal je dan een hogere premie ook voor. Deze zijn niet verplicht zoals dit bij de verzekering WA wel het geval is.