Wat denkt een WA verzekering?

Lees hier meer over wat de WA verzekering dekt. Dit verschilt per elke verzekeraar.

Wil je autorijden, dan ben je dus verplicht om een WA (wettelijk aansprakelijkheid) verzekering af te sluiten. Een WA verzekering houdt in dat de schade die veroorzaakt is door jouw eigen auto wordt gedekt. Op die manier kunnen andere weggebruikers de zekerheid krijgen dat de kosten worden betaald. Maar ook kun je met een vertrouwd gevoel de weg op rijden. Het is verplicht voor alle voertuigen die op de weg rijden deze verzekering te hebben aangesloten. Niet alleen voor auto’s, maar ook voor brom- en motorfietsen. Heb je deze verzekering niet dan is de kans groot dat je een boete zult moeten betalen. Sommige mensen willen zich extra verzekeren. Dit kun je ook doen, maar het is niet verplicht. Deze verzekeringen zijn de aanvullende verzekeringen.

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering handig is

Als jij schade toebrengt aan het eigendom van een ander zal je daarvoor moeten betalen. Maar natuurlijk gebeuren deze momenten onbewust. Stel je voor dat je je kind achterlaat op een verjaardagsfeest en hij per ongeluk een bal door het raam schiet. Omdat het jouw kind is zal jij dus voor het raam betalen. Zonder een aansprakelijkheidsverzekering komen de kosten uit je eigen zak. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je ervan verzekerd dat je de kosten van schade kunt betalen die je veroorzaakt bij een ander. Veel mensen denken dat een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, maar dat is niet zo. Het is wel aan te raden om het af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering dekt dus niet alleen jou, maar ook je partner en je kinderen. 

Je vraagt je dus misschien af, wat dekt een aansprakelijkheidsverzekering? Niet alleen schade die jij zelf veroorzaakt wordt vergoed met een aansprakelijkheidsverzekering. Gaat je waterleiding per ongeluk stuk, maar krijgen de buren hier last van en ontstaat er waterschade, dan kun je dit claimen op je verzekering. Verzekeraars van aansprakelijkheidsverzekeringen verwachten van jou als verzekerde dat je ook voorzichtig omgaat.  Dat wil zeggen dat je geen vergoeding krijgt als je schade veroorzaakt door roekeloos gedrag of opzet.

Schade aansprakelijkheidsverzekering

We lopen allemaal het risico om per ongeluk schade te veroorzaken bij iemand anders thuis. In zulke gevallen kan je dus een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. De dekking van een aansprakelijkheidsverzekering kan bestaan uit een alleenstaande- of een gezinsdekking. De dekking van de aansprakelijkheidsverzekering houdt in dat alle schade, zowel materieel als immaterieel wordt gedekt.  Het verzekerd bedrag is afhankelijk van de soort verzekering en waar deze afgesloten wordt. Mocht het schadebedrag hoger zijn, dan zal je dit zelf moeten betalen. Ben je roekeloos bezig geweest met het eigendom van een ander of heb je het met opzet vernielt? Dan krijg je geen vergoeding van de verzekeringsmaatschappij.