Ook voor de bestuurders van een auto van de zaak is het afsluiten van een WA-verzekering verplicht. Steeds meer zakelijke rijders kiezen voor een leaseauto van de zaak, waarbij zij hier zelf geen omkijken naar hebben. De leasemaatschappij zorgt dat de wegenbelasting betaald wordt, dat men een goede verzekering afsluit voor de leaseauto en dat ook het onderhoud wordt uitgevoerd. Groot voordeel van een zakelijke leaseauto is het feit, dat je een heel nieuw model auto rijdt zonder een grote investering te hoeven doen vooraf.

Hoewel het leasen van een zakelijke auto aantrekkelijk is, doe je er ook hierbij verstandig aan de om autoverzekering nog eens na te kijken. Welk eigen risico heb je bijvoorbeeld? Dekt de leasemaatschappij dit eigen risico ook? Wordt iedere vorm van schade gedekt door de verzekeraar? Enzovoorts. 

Mogelijkheden bij een zakelijke autoverzekering

Bij een zakelijke autoverzekering heb je dezelfde mogelijkheden, als bij een autoverzekering voor particulieren. Kies tussen een WA-verzekering zonder casco, een WA-verzekering met beperkt casco en een WA-verzekering met volledig casco (Allrisk). Een WA-verzekering zonder casco dekt enkel schade aan andermans spullen. Je bent hierbij niet beschermd tegen inbraak, ruitschade en bijvoorbeeld een brand. Bij een WA-verzekering met beperkt casco ben je dit wel. Vaak geldt een eigen risico van 500 euro, afhankelijk van het type schade. Zo is het eigen risico bij ruitschade vaak lager dan 500 euro. Daarbij hangt het eigen risico af van het aantal medewerkers en de omzet van je bedrijf.

De meest uitgebreide dekking wordt geboden door de WA-verzekering met volledig casco (Allrisk). Hierbij ben je gedekt voor schade door vandalisme, ben je verzekerd van pechhulp in het buitenland en profiteer je van dekking voor de eerder beschreven vormen van schade. 

Factoren die de meest geschikte autoverzekering bepalen

Verschillende factoren bepalen welke van deze drie mogelijkheden het meest geschikt is voor het verzekeren van de auto’s van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de plek waar je de auto’s laat parkeren. Wanneer de auto’s in de nacht in een parkeergarage van de zaak staan, is de kans op vandalisme en inbraak aanzienlijk kleiner dan bij het parkeren van de auto op een openbaar terrein. Het kan in dat laatste geval een goede reden zijn om in ieder geval voor een WA-verzekering met beperkt casco te kiezen.

Naast de plek waar de auto geparkeerd wordt, speelt ook de leeftijd van de bestuurders een rol. Wanneer je veel jonge bestuurders hebt, is de kans op schade normaliter groter. Zij hebben minder ervaring dan oudere personeelsleden. Het kan een reden zijn om voor een allrisk autoverzekering voor bedrijfsauto’s te kiezen. 

Aanvullende verzekeringen voor zakelijke rijders

Naast de WA-verzekering (met of zonder casco) kun je diverse aanvullende verzekeringen afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering voor conflicten in het verkeer. Deze conflicten worden niet altijd gedekt door de rechtsbijstandsverzekering die je vaak al zakelijk afgesloten zal hebben. Een tweede aanvullende verzekering voor zakelijke bestuurders is een inzittendenverzekering. Zo is ook de schade aan passagiers gedekt bij een ongeluk, ongeacht wie schuldig is.