Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De beste arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV verzekering) nodig? Ontdek het hier.

N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken

Unive

N
Eenvoudig zelf je AOV samenstellen
N
Hulp van een virtuele assistent
N
Lage afsluitkosten van € 149,-
N
Gratis inzichtgesprek

Premie vanaf:

Bereken het

 

N
Zelf samenstellen
N
Eerste 3 jaar korting op premie
N
Beroep goed verzekeren
N
Met of zonder advies samenstellen

Premie vanaf:

Bereken het

 

N
Vele verzekeringen vergelijken
N
Geheel vrijblijvend
N
Verzekerd bedrag kiezen
N
Dekking zelf beperken

Premie vanaf:

Bereken het

 

Wij vergelijken onder andere

unive logo
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten

Op de werkvloer staat men bloot aan een aantal gevaren en staat men er staat men vaak niet bij stil hoe groot de kans er niet is om tijdens een ongeval arbeidsongeschikt te raken. Niet alleen een ongeval, maar ook andere factoren die langzaam maar zeker hun invloed hebben op niet alleen het lichaam, maar ook mentaal schade aanrichten, zijn er de oorzaak van dat men na verloop van tijd niet meer in staat is werkzaamheden uit te voeren. Gelukkig kan dit opgevangen worden, namelijk door het afsluiten van een AOV verzekering. De verzekering is namelijk voor zelfstandige ondernemers, omdat je hiermee namelijk geen uitkering van de overheid krijgt wanneer je niet kan werken. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je een ongeval hebt gehad op het werk of langdurig ziek bent. De AOV biedt een maandelijkse uitkering, waardoor je als ondernemer niet zonder inkomsten komt zitten. Als ondernemer heb je veel meer risico dan iemand in loondienst waardoor velen kiezen om dit af te dekken.

Op deze pagina vindt je daarom informatie van arbeidsongeschiktheidsverzekeraars en en kan je daarom filteren en vergelijken om de beste AOV verzekering vergelijken welke aansluit bij jouw wensen.

Arbeidsongeschikt gebeurd veel

Er zijn altijd beroepen zijn die veel vragen van de uitvoerders, zowel mentaal als fysiek. Op lange termijn zullen de gevolgen niet uitblijven en kan zo een persoon niet meer voor de volle 100% zijn of haar taak blijven uitvoeren. Er wordt in zulke gevallen wel uitgekeken naar een alternatieve taak, maar is er lang niet altijd zo een optie te vinden. Naar huis sturen zonder een salaris is er in deze moderne tijd niet bij en zou het voor de werkgever wel niet prettig uitkomen om zo een werknemer door te blijven betalen zonder daar iets voor terug te krijgen. Om dit soort van gevallen te vermijden kan er een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten worden. Die zal, na evaluatie, de compensatie van zo een werknemer op zich nemen en hoeft het bedrijf dus geen bijdrage meer te leveren. Belangrijk is het wel dat de verzekering afgesloten is en men wel conform de voorwaarden te werk is gegaan. De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn altijd een weerspiegeling van de bedrijfsactiviteiten en de omzet waardoor de premie voor een ieder betaalbaar is.

Voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering

 • Altijd verzekerd zijn van een inkomen
 • De premie is aftrekbaar
 • Zelf bepalen welk deel van je inkomen je wilt verzekeren
 • Voorkomen is altijd beter dan genezen, dit is de preventieverzekering

Ongevallen gebeuren veel

Bij een ongeval waarbij men niet meer in staat is om verder deel te nemen aan het arbeidsproces, zal ook door de arbeidsongeschiktheidsverzekering tot compensatie worden overgegaan in de meeste gevallen. Alleen ongevallen die plaats vinden binnen de invloedssfeer van de werkzaamheden die zo een bedrijf uitvoert vallen hieronder. Een incident thuis of na het werk zal dus niet vallen onder deze verzekering. Bij letsels door werknemers onderling zijn veroorzaakt en permanente schade hebben veroorzaakt, zal de verzekering dus wel inkomen. Een verzekering welke meer biedt voor specifiek ongevallen, is de ongevallenverzekering.

AOV vergelijken

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV verzekering) afsluiten is vaak ook nog verplicht wanneer het bedrijf ingeschreven is bij verschillende vakorganisaties en wordt dat ook nog van de arbeidersbonden geëist. Het mes snijdt bij zo een verzekering altijd aan twee kanten omdat zowel het bedrijf alsook de werknemers zo de garantie hebben op een vlotte afhandeling in het geval van arbeidsongeschiktheid (AOV). Ook zijn de voorwaarden duidelijk weergegeven en weet men dus gelijk waar men aan toe is. Deze mate van zekerheid komt de arbeidsrust zeker ten goede en geldt dat ook voor de motivatie. Men zal zich immers wel extra inzetten wanneer het duidelijk is dat men ook na een ongeval of andere vorm van incident toch nog op een uitkering kan rekenen. Er zijn tegenwoordig veel verzekeraars welke deze verzekering aanbieden waar je het geheel de aov online afsluiten kunt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

Niet alleen bedrijven met meerdere werknemers, maar ook kleine zelfstandigen mogen zo een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ook zij lopen namelijk het risico om arbeidsongeschikt te worden verklaard en is het financieel risico voor deze groep wel bijzonder groot. Ze kunnen namelijk geen beroep doen op hun werkgever en zal de verzekering de enige partij zijn die dat wel zal doen.  daartoe moet zo een zelfstandige dan wel eerst een arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP hebben afgesloten. De dekking omvat altijd wel meer dan een maandelijkse uitkering alleen en wordt er ook voor omscholing voor het uit kan voeren van een ander beroep gezorgd. Het blijft namelijk nog altijd de bedoeling dat men na verloop van tijd toch weer deel zal kunnen nemen op de arbeidsmarkt. Natuurlijk zullen er altijd wel gevallen zijn waarbij dat niet mogelijk zal zijn en zal de uitkering van kracht blijven.

Om er zeker van te zijn dat de voordeligste premie wordt betaald, zal arbeidsongeschiktheidsverzekering vergelijken zeker niet mogen ontbreken. De dekkingsvoorwaarden en het pakket dat past bij zo een bedrijf zullen daarbij doorslaggevend moeten zijn. Ook de mogelijkheden welke er geboden worden om te worden omgeschoold en begeleiding na een ongeval, zullen van invloed zijn op de keuze.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn afhankelijk van een aantal criteria en factoren. De belangrijkste hiervan zijn:

 • Het verzekerde bedrag
 • Het eigen risico bedrag
 • Leeftijd
 • De dekking

Dit zijn de criteria welke het meest invloed hebben op de maandelijkse of jaarlijkse kosten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe beter je verzekerd wilt zijn, hoe hoger de premie zal bedragen. De premie arbeidsongeschiktheidsverzekering zal dus een stuk lager zijn als je de minimale dekking wilt. Het is goed om na te gaan wat je precies wilt met de verzekering en of je een arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten of niet. De arbeidsongeschiktheidsverzekering kosten lijken soms hoog als ondernemer, maar arbeidsongeschiktheid zijn is veel duurdere aangelegenheid. Wij bieden via de vergelijking betrouwbare verzekeraars aan welke jou kunnen voorzien van een geschikte en goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het loont daarom altijd om gebruik te maken een AOV verzekering vergelijken, je kan al snel enkele tientallen euro’s besparen door de juiste verzekering te kiezen welke aansluit op jouw wensen met de beste prijs.

Premie arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je betaald een premie voor de verzekering zoals elke verzekering, deze hangt af van een aantal zaken. Waarvan we hierboven al een aantal hebben genoemd, zijn er hier nog een aantal belangrijke factoren voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering premie:

 • Wanneer de uitkering moet beginnen
 • Tot en met wanneer de uitkering doorloopt
 • Het deel van de inkomen dat je wilt verzekeren
 • Hoe het arbeidsongeschiktheid wordt beoordeeld door de verzekeraar
 • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheidsverzekering je de uitkering wilt laten ingaan

Passend advies voor jou situatie

Veel verzekeraars bieden ook de mogelijkheid een adviesrapport te bestellen. Zo heb jij contact met een adviseur welke samen met jou de beste keuzes kan maken. Hier betaal je vaak een eenmalig bedrag voor omdat je persoonlijk advies krijgt. Natuurlijk kan je er zelf ook gewoon voor kiezen om verzekeraars te vergelijken, een aantal vragen waar je antwoord op zou moeten krijgen zijn de volgende:

 • Waarvoor ben ik precies verzekerd?
 • Wat is het verzekerde bedrag dat ik wil?
 • Hoe is de beoordeling?
 • Wacht is de wachttijd?
 • Wat is het arbeidsongeschiktheidspercentage in mijn beroep?
 • Wat is de vaste en variabele premie?
 • Vanaf wanneer zou je het in willen laten gaan?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering lijkt voor velen ook op de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, maar dit is een andere verzekering gezien die specifiek gericht is op het beroep dat je uitoefent en de schade welke daaruit kan komen, waarbij hier de focus ligt op het arbeidsongeschiktheid kunnen raken tijdens je beroep. 

Veelgestelde arbeidsongeschiktheidsverzekering vragen

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hangen af van een aantal factoren. De belangrijkste factoren die de uiteindelijke premie AOV bepalen zijn:

 • Het verzekerde bedrag en de uitkeringsduur
 • Het eigen risico bedrag en de duur daarvan
 • Leeftijd en zwaarte beroep
 • De gekozen dekking

Hoe uitgebreider je verzekerd bent, hoe hoger de te betalen premie. Kies je bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een laag verzekerd bedrag, dan ben je minimaal gedekt en heb je ook een lagere premie. Om een goede keuze te maken voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het handig om voordat je een vergelijking maakt tussen de verzekeringen, precies weet wat je wensen zijn met betrekking tot deze verzekering.

Een aantal dingen die van belang zijn als je een AOV wilt vergelijken is dat je je de volgende dingen afvraagt:

 • Wanneer moet de uitkering beginnen?
 • Tot en met welke leeftijd loopt de uitkering door?
 • Hoe beoordeelt de verzekeraar de arbeidsongeschiktheid?
 • Vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheidsverzekering laat je de uitkering ingaan?

Het maken van een vergelijking loont

Als ondernemer krijg je veel extra kosten voor verzekeringspremies. Echter vallen deze uiteindelijk in het niet als je ook daadwerkelijk de verzekering nodig hebt. Stel dat je arbeidsongeschikt raakt, dan zal dat grote financiële gevolgen hebben.De kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn een weerspiegeling van de bedrijfsactiviteiten en de omzet. Zo blijft de premie voor iedereen betaalbaar.

Door het doen van een vergelijking kun je al snel tientallen euro’s besparen op premies. Zo ben je er zeker van dat je een geschikte en goedkope AOV afsluit. Je kunt deze vergelijking zelf online doen, maar bij de verzekeraars bestaat er meestal ook de mogelijkheid om (tegen een eenmalige betaling) een adviesrapport te krijgen, zodat de verzekering goed aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

 

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp?

Er zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden beschikbaar voor een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp (AOV). Zo kun je ervoor kiezen om een verzekering te nemen met een beperkte uitkeringsduur of een die een langere periode voor het eigen risico heeft. Dit kan de kosten van de premie laag houden, omdat de uitkering niet tot aan bijvoorbeeld de pensioenleeftijd hoeft te worden uitgekeerd. Er wordt ook altijd gekeken naar een eventueel inkomen van de partner, naar de financiële reserves en de risico’s van de beperkte dekking.

Dekking

Niet alleen bedrijven met meerdere werknemers, maar juist ook kleine zelfstandigen kunnen een AOV afsluiten. Het financiële risico voor zelfstandig ondernemers is namelijk erg groot bij het vaststellen van arbeidsongeschiktheid. Om je in te dekken voor onverwachte gebeurtenissen is het afsluiten van bepaalde verzekeringen noodzakelijk. Als zzp’er kun je namelijk op niemand terugvallen, aangezien je  geen beroep kan doen op je werkgever of UWV. Daarom is het hebben van de AOV de enige mogelijkheid dat als je niet kunt werken, toch nog een maandelijks inkomen hebt.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering zzp zal niet alleen zorgen voor een maandelijks bedrag, maar vergoed bijvoorbeeld ook kosten voor een eventuele omscholing. Dat je door invaliditeit je huidige baan niet meer kunt uitvoeren, wil niet zeggen dat je geen andere werkzaamheden meer kunt uitvoeren. Soms is daar echter omscholing voor nodig, wat uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt. Het uitgangspunt zal namelijk altijd blijven om op de een of andere manier toch deel te blijven nemen aan de arbeidsmarkt.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is niet een van de goedkoopste verzekeringen, echter kun je door het doen van een online vergelijking tussen verschillende verzekeraars wel de voordeligste verzekering vinden. Het is vooral belangrijk om de dekkingsmogelijkheden te vergelijken zodat je weet wat er allemaal vergoed wordt en of dat voor jouw situatie voldoende zal zijn. Het hebben van extra dekkingen zoals bijvoorbeeld omscholingskosten of begeleiding na een ongeval, kan erg fijn zijn om te hebben. De meeste verzekeraars bieden ook de mogelijkheid tot het krijgen van een persoonlijk adviesrapport, waarbij er goed gekeken wordt naar jouw situatie.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier?

Als werknemer ben je via de werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Echter zal je als je in een situatie terechtkomt waarin je niet meer kunt werken, er financieel (flink) op achteruitgaan. Het kan daarom verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier af te sluiten om het financiële gat voldoende op te vullen. Dit geldt met name voor personen die hoge maandelijkse kosten hebben door bijvoorbeeld een dure hypotheek of personen die de enige kostwinner in het gezin zijn. Ga je in dienst bij een werkgever, dan loont het om te kijken hoe het zit met de financiële compensatie in het geval van arbeidsongeschiktheid. Zo kun je kijken of de uitkering voldoende zal zijn voor jouw maandelijkse lasten.

De premie kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier hangen af van een aantal factoren:

 • Het verzekerde bedrag en de uitkeringsduur
 • Het eigen risico bedrag en de duur daarvan
 • Leeftijd en zwaarte beroep
 • De gekozen dekking

Doe een vergelijking

Hoe uitgebreider je verzekerd bent, hoe hoger de te betalen premie. Kies je bij een AOV voor een laag verzekerd bedrag, dan heb je ook een lagere premie. Je bent zo minimaal gedekt. Om een goede keuze te maken voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering is het handig om een vergelijking te maken. Door het doen van een vergelijking kun je namelijk al snel tientallen euro’s besparen op premies. Zo ben je er zeker van dat je een geschikte en goedkope AOV afsluit. Wees je ervan bewust dat je naast jouw premie arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier, ook premie via jouw werkgever betaalt voor arbeidsongeschiktheid. Al merk je daar weinig van, aangezien dit wordt ingehouden van het brutoloon.

Waarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

 Het leven kan vrij duur zijn en het is voor het voorzien in je levensonderhoud belangrijk om een (maandelijks) inkomen te hebben. Aangezien de meeste mensen afhankelijk zijn van hun inkomen, is het belangrijk deze te behouden. Maar wat als je bijvoorbeeld door een ziekte of doordat je invalide raakt door een ongeluk op het werk niet meer in staat bent om te werken? Als je wordt afgekeurd om nog te werken en dus ongeschikt bent bevonden om arbeid te verrichten, kan dat grote gevolgen hebben voor jouw inkomen. Je krijgt dan geen inkomen meer, maar hebt ondertussen nog wel (veel hogere) kosten. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering krijg je een uitkering voor deze misgelopen inkomsten.

Een AOV kan zowel door zzp’er als door mensen in loondienst worden afgesloten. Ondernemers zijn namelijk niet via hun werkgever verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijgen ook geen uitkering van de overheid (UWV). De AOV biedt een maandelijkse uitkering, zodat je als je niet in staat bent om te werken je niet zonder inkomsten komt te zitten. Bijna iedereen in loondienst is verzekerd via zijn of haar werkgever. Heeft deze persoon echter hoge maandlasten en is de verzekering via de werkgever niet voldoende, dan is het hebben van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering ook zeker zeer verstandig.

Voordelen AOV afsluiten

 • Je bent altijd verzekerd van een inkomen.
 • De premie is in sommige gevallen (gedeeltelijk) aftrekbaar: belastingvoordeel!
 • Je kunt zelf bepalen welk deel van je inkomen je verzekert.
 • Dit is een goede preventie verzekering. Beter per maand iets aan premie betalen, dan helemaal geen inkomen meer hebben als je niet meer kunt werken.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een verzekering voor ondernemers of particulieren die wordt afgesloten om inkomsten te blijven ontvangen als je niet meer volledig kunt werken. De AOV biedt een maandelijkse uitkering, zodat je als je niet in staat bent om te werken je niet zonder inkomsten komt te zitten. Je kunt bijvoorbeeld niet kunnen werken als je langdurig ziek bent of invalide raakt door een ongeval.

Een AOV kan zowel door zzp’ers als door mensen in loondienst worden afgesloten. Ondernemers zijn namelijk niet via hun werkgever verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijgen ook geen uitkering van de overheid (UWV). Bijna iedereen in loondienst is verzekerd via zijn of haar werkgever. Ben je echter in loondienst, heb je hoge maandlasten en is de verzekering via de werkgever is niet voldoende, dan is het hebben van een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering ook zeker zeer verstandig.

Voordelen arbeidsongeschiktheidsverzekering

 

 • Je bent altijd verzekerd van een inkomen.
 • De premie is in sommige gevallen (gedeeltelijk) aftrekbaar: belastingvoordeel!
 • Je kunt zelf bepalen welk deel van je inkomen je verzekert.
 • Dit is een goede preventie verzekering. Beter per maand iets aan premie betalen, dan helemaal geen inkomen meer hebben als je niet meer kunt werken.

 

Ook als je door een ongeval in de invloedssfeer van de werkzaamheden invalide raakt en daardoor niet meer kunt werken, biedt een AOV uitkomst. De verzekering zal echter niet uitkeren als dit incident thuis of buiten werk heeft plaatsgevonden. Voor een verzekering specifiek gericht op ongevallen (zowel thuis als of het werk), kun je beter naar een ongevallenverzekering kijken.

Wanneer sluit je een arbeidsongeschiktheidsverzekering af?

Stel je wilt aan de slag als zelfstandig ondernemer. Daar zitten een hoop voordelen, maar zeker ook enkele nadelen aan vast. Een van die nadelen is dat op het moment dat je ziek wordt of invalide wordt en daardoor niet meer kan werken, je ook geen inkomen meer hebt. Als je in loondienst bent, zal je werkgever hiervoor verzekerd zijn en krijg je meestal (gedeeltelijk) het loon doorbetaald en kun je daarna bij het UWV terecht voor een speciale uitkering. Voor zelfstandigen steekt deze situatie echter heel anders in elkaar. Zij hebben geen werkgever die voor ze betaalt en ook op het UWV kunnen ze niet terugvallen. Gelukkig bestaan er voor deze situaties een arbeidsongeschiktheidsverzekering, waarmee je in geval van het niet kunnen werken, je toch een inkomen hebt. De AOV biedt een maandelijkse uitkering, zodat je als je niet in staat bent om te werken je niet zonder inkomsten komt te zitten.

Afsluiten arbeidsongeschiktheidsverzekering: voor wie?

Een AOV kan zowel door zzp’er als door mensen in loondienst worden afgesloten. Voor een zzp’er is een arbeidsongeschiktheidsverzekering eigenlijk de enige manier om zichzelf van een maandelijks inkomen te voorzien als hij of zij niet meer in staat is om te werken.

Maar mensen in loondienst hebben ook de mogelijkheid om zich aanvullend te verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering particulier. Bijna iedereen in loondienst is verzekerd via zijn of haar werkgever, heeft men echter veel hoge maandlasten en/of is men de enige kostwinner in het gezin, dan kan het zijn dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering via de werkgever niet voldoende. Mocht je namelijk arbeidsongeschikt raken en niet meer kunnen werken, zal dit een grote impact hebben op jouw maandelijkse inkomen en daarmee jouw financiële situatie. Met een aparte AOV kun je dit financiële gat opvangen.

Wat is een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering?

 Wat de beste arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is, is afhankelijk van jouw situatie. Voordat je overgaat op het afsluiten van een aov is het goed om eerst antwoord te krijgen op een aantal vragen:

 • Wat zijn de precieze voorwaarden van de verzekering?
 • Wat voor bedrag wil ik verzekerd hebben?
 • Hoe wordt de verzekeraar beoordeeld?
 • Hoe hoog is het eigen risico?
 • Wat is het arbeidsongeschiktheidspercentage in mijn beroep?
 • Vanaf wanneer moet de verzekering ingaan en tot welke leeftijd loopt deze?

Een AOV met een goed uitgebreide dekking en een langere looptijd (uitkering voor meerdere jaren) is een goede verzekering. Tel daar ook nog een aantal aanvullende dekkingen zoals kosten voor bij/omscholing en begeleiding na een ongeval bij op, dan heb je zeker een van de betere AOV’s te pakken.

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk online een vergelijking maken tussen de verschillende aanbieders zodat je alle voorwaarden en premies met elkaar kunt vergelijken en zo de goedkoopste premie kunt kiezen voor de verzekering met al jouw gewenste dekkingen. Maar bij de verzekeraars bestaat er meestal ook de mogelijkheid om (tegen een eenmalige betaling) een adviesrapport te krijgen, zodat de verzekering goed aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst?

 Als je in loondienst werkt en onverhoopt arbeidsongeschikt raakt, ben je daar als werknemer meestal voor verzekerd via jouw werkgever. Echter kan het zijn dat dit niet zo is of je niet voldoende verzekerd bent via de werkgever. Als je maandelijkse lasten erg hoog zijn doordat je bijvoorbeeld een kostbare hypotheek hebt lopen, dan kan het zeker verstandig zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering loondienst af te sluiten. Ook als jij de enige kostwinner bent binnen jouw gezin, kan een AOV erg goed van pas komen. Bij het arbeidsongeschikt raken is er namelijk een hele grote kans dat je inkomen flink achteruit gaat.

Gedurende de eerste 2 jaar van arbeidsongeschiktheid zal je het loon via jouw werkgever doorbetaald krijgen. Na die tijd kom je in aanmerking voor een uitkering via het UWV, waarbij je door deze instantie gestimuleerd zal blijven om (andere) werkzaamheden (gedeeltelijk) weer op te pakken. De maandelijkse uitkering zal echter nooit zo hoog zijn als het loon dat je voorheen ontving voor je werkzaamheden. Het is altijd een bepaald percentage van je verdiende loon. Dit betekent dat je er maandelijks altijd financieel op achteruit gaat.

Het afsluiten van een aparte AOV als je in loondienst bent kan dus zeer verstandig zijn als jouw maandelijkse lasten erg hoog zijn of als jij de kostwinner bent binnen jouw gezin. Het is meestal zo dat mensen in loondienst meer kwijt zullen zijn aan totale premie AOV dan een zzp’er aangezien iemand in loondienst naast de zijn aparte arbeidsongeschiktheidspremie ook premie betaalt aan zijn werkgever. Echter is dat minder ‘zichtbaar’ omdat deze kosten worden ingehouden van het bruto loon.

Wat is aov?

De afkorting AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is een verzekering die meestal door  ondernemers wordt afgesloten om tijdens ziekte of bij invaliditeit door een ongeval, inkomsten te ontvangen. Gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raken heeft vaak grote gevolgen voor jouw financiële situatie. Arbeidsongeschikt betekent dat je niet meer in staat bent om volledig te werken. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn dan een ongeval of ziekte. Dat is iets ander dan het ‘normale’ ziekteverzuim. Heb je bijvoorbeeld veel migraine, dan kan dat tot ziekteverzuim leiden, echter ben je dan niet arbeidsongeschikt. Er moet een arts aan te pas komen om te bepalen of iemand arbeidsongeschikt is of niet.

Voor wie?

Een AOV kan zowel door zzp’ers als door mensen in loondienst worden afgesloten. Ondernemers zijn namelijk niet via hun werkgever verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijgen daarvoor ook geen uitkering van de overheid (UWV). De AOV biedt een maandelijkse uitkering, zodat je als je niet in staat bent om te werken je niet zonder inkomsten komt te zitten. Ookal is iedereen in loondienst via zijn of haar werkgever verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, dan is dit in veel gevallen niet altijd voldoende. Voor iemand in loondienst met hoge maandelijkse lasten, door bijvoorbeeld een hypotheek, kan het hebben van een AOV ook zeker zeer verstandig zijn om particulier af te sluiten, zodat je ervan verzekerd bent dat de hoge lasten betaald kunnen blijven worden.

Voordelen AOV

 • Je bent altijd verzekerd van een inkomen.
 • De premie is in sommige gevallen (gedeeltelijk) aftrekbaar: belastingvoordeel!
 • Je kunt zelf bepalen welk deel van je inkomen je verzekert.
 • Dit is een goede preventie verzekering. Beter per maand iets aan premie betalen, dan helemaal geen inkomen meer hebben als je niet meer kunt werken.

AOV vergelijken en afsluiten

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars