Opstalverzekering vergelijken

Wil je jezelf verzekeren maar ook geld besparen? Opstalverzekeringen vergelijken voor je er één afsluit kan een grote besparing opleveren. Een opstalverzekering beschermt je tegen schade aan de zogenaamde opstal. In de praktijk betekent dit alles van de woning zelf dat vastzit. Denk aan muren, leidingen en plafonds. Een opstalverzekering kan hoge kosten voorkomen wanneer er schade optreedt door bijvoorbeeld een lekkage of brand.

Wil je een opstalverzekering afsluiten maar weet je niet wat je nodig hebt of welke verzekeraar het beste bij je past, dan kun je opstalverzekeringen vergelijken. Je kunt onder meer rekening houden met de dekking van een opstalverzekering, deze kan verschillen per verzekeraar. Hoewel het een eerste type schade is waar veel mensen aan denken, is schade door brand lang niet het enige type dat voorkomt.

Het meest voordelig uit zijn maar wel geld besparen? Begin nu met opstalverzekeringen vergelijken.

Wij vergelijken onder andere

Aegon
centraal beheer logo

Opstalverzekering vergelijken

N
Keert het schadebedrag uit of regelt het herstel
N
Nooit onderverzekerd
N
Glas in ramen en deuren standaard meeverzekerd
M
Bij ernstige schuld aan de schade

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

N
Nooit onderverzekerd
N
Zonnepanelen standaard meeverzekerd
N
Altijd rekenen op direct schadeherstel
M
Niet voor gehuurde woningen

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Inshared

N
Verzekerd voor schade van brand storm
N
Optie voor All risk dekking
N
Nooit onderverzekerd
M
Inboedel niet meeverzekerd

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Beste opstalverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar de beste opstalverzekering, dan moet je natuurlijk weten waar je op moet letten en wat verzekeraars te bieden hebben. Door de beste opstalverzekeringen te vergelijken kan je kiezen voor een verzekering die zo goed mogelijk aansluit bij je wensen en eisen. Zo zijn er doorgaans drie soorten opstalverzekeringen waartussen je kunt kiezen: standaard, uitgebreid en allrisk. Het verschil zit hierbij in de dekking van de verzekering, maar vanzelfsprekend ook de premie die oploopt per type dekking.

Wil je de beste opstalverzekering, dan kan een allrisk opstalverzekering uitkomst bieden. Bij een standaard opstalverzekering wordt bijvoorbeeld glasschade doorgaans niet gedekt. Het is een afweging die je zelf moet maken welk type opstalverzekering je nodig hebt. Door voor jezelf te noteren wat je nodig hebt en wat je budget is voor de maandelijkse premie, vind je voor jezelf ook de beste opstalverzekering.

Waarom een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een woonverzekering die niet verplicht is. Mensen nemen de opstalverzekering vaak naast een inboedelverzekering. Simpel gezegd dekt een opstalverzekering schade aan de woning van zaken die vastzitten. Denk hierbij aan de muur, het plafond, leidingen en het dak. Een inboedelverzekering dekt schade aan roerende zaken, in feite alles dat loszit.

Samen dek je met deze twee verzekeringen dus alle schade die kan ontstaan in en rond het huis. Waarom een opstalverzekering? Omdat schade aan de opstal (dus de woning zelf) snel kan oplopen in kosten. Door water, brand of storm kan er veel schade ontstaan die erg prijzig kan uitvallen wanneer je niet verzekerd bent met een opstalverzekering. Door de opstalverzekering af te sluiten bescherm je jezelf hiertegen. Hoewel je natuurlijk een maandelijkse premie betaalt voor een opstalverzekering, weet je zeker dat je niet in financiële nood komt wanneer er door brand of een storm schade ontstaat aan je woning.

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Opstalverzekeringen vergelijken

In dit geval betekent opstal bijvoorbeeld uw woning (inclusief leidingen, centrale verwarming, badkamer en toilet). Met een uitgebreidere opstal verzekering is uw huis verzekert tegen onder andere schroei-, zeng- en smeltschade. Het kan de moeite waard zijn om een opstalverzekering te overwegen, aangezien de kosten van schade aan uw opstal hoog kunnen uitvallen. Een andere verzekering waar je naar zou kunnen kijken zijn de inboedelverzekering en woonverzekering, deze zijn net wat anders. Bij schade aan de opstal veroorzaakt door een ander maak je in principe ook geen gebruik van een opstalverzekering. Iemand anders is dan aansprakelijk voor de schade. De schade kan dus verhaald worden op de aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon. Heeft de persoon geen aansprakelijkheidsverzekering, dan is hij of zij alsnog aansprakelijk voor de schade aan je opstal.

Het is altijd wel een goed idee om bij het afsluiten van een verzekering de verschillende voorwaarden en zeker ook de tarieven met elkaar te vergelijken. Een verzekering afsluiten is nou een belangrijke stap waarbij je er ook zeker van moet zijn dat je voor de beste zal gaan. Elke situatie is dan nou weer apart en is het voor een ieder die een opstalverzekering wil afsluiten, goed om ook daarmee rekening te houden. Een opstal verzekering vergelijken kan voor veel mensen een hoop geld besparen.

Wat is een opstalverzekering?

Voordat je met het vergelijken begint is het goed om te weten wat de opstalverzekering betekenis nou eigenlijk is. Zo is er vaak verwarring met een brandverzekering en is dat eigenlijk wel te begrijpen: ook bij schade door brand wordt bij een opstalverzekering de schade vergoed. Hier houdt de overeenkomst echter wel op omdat een opstalverzekering voor een groter gebied haar dekking biedt. Zo is ook schade veroorzaakt door een storm of zelfs een inbraak inbegrepen in de dekking van een opstalverzekering en is dat ook de reden dat er steeds vaker voor dit type verzekering wordt gekozen. Schade aan de woning of elk ander opstal wordt namelijk lang niet altijd alleen door brand veroorzaakt en is het dus beter om te kiezen voor een ruimere dekking. Deze verzekering dekt ook alle andere bijhorende bouwsels en is bijvoorbeeld een schuurtje op het erf of een losstaande garage ook meeverzekerd.

Je dient dan ook gelijk te weten dat de inboedel niet meeverzekerd is en je dat, indien gewenst, apart zal moeten doen middels een inboedelverzekering. Ook belangrijk om mee te nemen is dat de fundering ook niet valt onder het verzekert gedeelte van de opstal. Echter dient in bepaalde gevallen zoals bij een felle brand de fundering wel volledig opnieuw geplaatst te worden indien tot herbouw overgegaan wordt. En laat nu juist de fundering een van de duurdere componenten zijn van elk gebouw. Ook hiervoor kan er een aparte funderingsverzekering dan afgesloten worden. Bij een opstalverzekering afsluiten zal daarom ook de mogelijkheid bekeken moeten worden om bij dezelfde verzekeraar de fundering ook mee te laten nemen omdat er vaak een fikse korting op de premie wordt gegeven.

Zoals aangegeven, is het dus belangrijk om te weten wat is opstalverzekering om een passende opstalverzekering af te sluiten. Die goed aansluit aan jou persoonlijke wensen en eisen voor zo een verzekering.

Opstalverzekering VVE

Woon jij in een appartementencomplex? Dat is er vaak een VVE (Vereniging van Eigenaren) die de belangen van alle inwonende van het complex behartigt. Als bewoner van een complex wordt je automatisch lid van de VvE. Een opstalverzekering Vve verplicht voor het hele appartementencomplex om af te sluiten.

De VvE van het complex waar jij woonachtig in bent verzekert dus het gehele gebouw. Om deze reden is het dus niet nodig zelf een vve opstalverzekering af te sluiten. Ook de beslissingsbevoegdheid om te herbouwen of te herstellen van het gebouw ligt dan niet bij jou, maar bij de VvE van het complex waar jij in woont.

Opstalverzekering afsluiten

Overtuigd om een opstalverzekering af te nemen om je in te dekken? Wellicht de grootste fout die er wordt gemaakt bij het vergelijken is door alleen maar naar het verzekeringstarief te kijken. Daar zitten er gewoonlijk geen grote verschillen in, maar zit het nou juist in de voorwaarden die door de maatschappij worden gehanteerd. Zo is het dekkingsbedrag uitermate belangrijk omdat het opnieuw bouwen nou eenmaal handenvol geld kost en een paar tonnen (!) er zo door gejaagd zullen moeten worden. Zelfs een klein verschil dat uit eigen middelen bekostigd zal moeten worden zal dan wel zwaar gaan meetellen. De beste dekking wordt dan ook geboden wanneer er gewerkt is op basis van een taxatierapport. Dat gebeurt dus niet altijd omdat sommige verzekeraars gewoon uitgaan van een vast dekkingsbedrag. Dat betekent dat je ook wel op de hoogte moet zijn van de waarde van de woning om niet onderverzekerd uit de bus te komen.

Onderverzekering speelt ook een grote rol bij de overige verzekeraars en wordt de herbouwwaarde daarom soms ook automatisch met de inflatie aangepast. Ook de waarde van het pand stijgt door de jaren heen en dient ook dat meegenomen te worden. Indien er sprake is van een dekking aan de hand van uitsluitend het taxatierapport, bestaat er de mogelijkheid dat in het geval van schade de uitgekeerde waarde niet voldoende zal zijn om de woning opnieuw in de originele staat te herbouwen.

Een opstalverzekering vergelijken? Dat kan met onze vergelijkingstool via onze website. De vergelijkingstool is gratis te gebruiken en laat op basis van uw zoektermen de aanbieders van opstalverzekeringen zien die het beste bij u passen. Dit maakt het extra makkelijk om een goede opstal verzekering te vinden en bespaart u een hoop tijd die u normaal gesproken kwijt bent aan zoeken. Via onze vergelijkingstool kunt u eenvoudig een goedkope opstalverzekering vinden of bijvoorbeeld de kosten opstalverzekering uitrekenen.

Uitkeringsbedrag opstalverzekering

Het belangrijkste bij het opstalverzekering afsluiten is dat de uitgekeerde waarde in het geval van schade wel voldoende zal zijn en is dat zeker van toepassing wanneer de woning compleet herbouwd zal moeten worden. Daarbij is het van belang dat de complete herbouwwaarde uitgekeerd zal moeten worden en er dus geen sprake zal moeten zijn van onderverzekering. Met de tijd worden de kosten ook hoger voor het opzetten van een nieuw pand en zal er een correctie voor de inflatie toegepast moeten worden. Dat wordt gewoonlijk met een herbouwwaarde parameter berekend en let je er wel op om de hoeveel tijd waarde opnieuw berekend zal worden. De kans op een onderverzekering is anders wel aanwezig. Ook gevallen waarbij men met de taxatiewaarde werkt zullen kritisch bekeken moeten worden omdat die gewoonlijk niet aangepast wordt met de inflatie.

Bij het vergelijken van een opstalverzekering is het dus aangeraden om naar alle voorwaarden te kijken die er gesteld worden in de polis en ook eens rekening te houden met de eigen situatie. Geen een verzekering is gelijk en zijn de tarieven vaak een weerspiegeling van de aangeboden dekking en overige gestelde garanties. De beste opstalverzekering is die welke de geleden schade marktconform zal dekken en bovendien geen drastisch hoge premie oplegt.

Kosten opstalverzekering

De opstalverzekering kosten voor een woning hangt af van de volgende aantal factoren, dit zijn:

  • Het soort woning (steen, hout, rieten dak of pannendak)
  • De onderhoudsstaat van de woning
  • De herbouwwaarde van de woning
  • Woonplaats
  • De hoogte van het eigen risico (Hoe hoger het eigen risico hoe lager de premie)

De vraag, wat de kosten opstalverzekering gaat zijn. Is daarom ook lastig te beantwoorden en is sterk afhankelijk van deze factoren. De factor waar de opstalverzekering kosten het sterkst afhankelijk van is, is de herbouwwaarde van het huis. Verzekeraars lopen namelijk een ander risico wanneer de herbouwwaarde voor een huis €200.000 is, in vergelijking met een herbouwwaarde van €500.000. Dit drukken de verzekeraars dan ook uit in de premie.

Ook heeft de regio waar het huis staat grote invloed op de kosten opstalverzekering. In de goedkope regio’s in Nederland kost de opstalverzekering van een tussenwoning ongeveer € 15. Een vrijstaande woning zal ongeveer € 25 per maand kosten. In de duurdere regio’s van Nederland betaal je gemiddeld ruim € 10 per maand meer voor dezelfde verzekering.

Echter, is het belangrijk u niet blind te staren op de kosten van een dergelijke verzekering, maar ook op de voorwaarden van de verzekering. Het is namelijk erg belangrijk te weten welke soorten schade er wel of niet gedekt worden. Dit is per verzekeraar verschillend.

Veelgestelde opstalverzekering vragen

Wat valt onder opstalverzekering?

Vaak wordt de vraag gesteld wat valt er onder opstalverzekering? Om antwoordt op deze vraag te krijgen is het belangrijk om de voorwaarden dekking opstalverzekering te vergelijken per verzekeraar. Dit is namelijk per verzekeraar zeer verschillend.

 Bij het vergelijken is het belangrijk om behalve het dekkingsbedrag ook nog te kijken naar wat er allemaal meeverzekert is. Zo kan een klein verschil al veel ongerief voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan waterschade als gevolg van een lekke kraan. Laat het ook duidelijk zijn wat er allemaal tot de opstal gerekend wordt. Gewoonlijk geldt dat voor alles dat onlosmakelijk verbonden is eraan en dan ook beschadigd zal raken wanneer de woning afgebroken zal moeten worden. Zo vallen de meeste schuttingen hieronder en geldt dat ook voor installaties zoals een zonneboiler die bij het huis horen.

Vraag bij het vergelijken daarom altijd naar de regels die er worden gehandhaafd door de maatschappij en is daarbij belangrijk de eigen situatie in acht te nemen. Zo kan je over een schuur of garage beschikken die zich op nogal aan afstand van het pand bevindt en kan het dan gebeuren dat de verzekering dan niet in zal komen voor betreffende opstallen in het geval van schade.

Wat kost een opstalverzekering per maand?

De opstalverzekering kosten per maand is sterk afhankelijk van een aantal factoren. De premie voor een villa is uiteraard hoger dan die voor een kleine tussenwoning of rijtjeshuis. Ook de bouwaard van het huis heeft invloed op de hoogte van de kosten opstalverzekering per maand. Dit is omdat het brandgevaar voor een houten huis groter is, dan die voor een van bakstenen gebouwd huis.

De gemiddelde kosten opstalverzekering wordt over het algemeen zo berekend: De premie komt neer op €1,30 per €1.000 aan verzekerd bedrag. Als voorbeeld: Voor een huis dat een herbouwwaarde van € 250.000 heeft, moet je rekenen op gemiddelde opstalverzekering kosten per maand van ongeveer € 30. Dit bedrag is exclusief de assurantiebelasting.

Wanneer opstalverzekering afsluiten?

Op het moment dat jij een huis koopt en hier rechtmatig eigenaar van bent, dan sluit je daarna vaak een opstalverzekering af om er zeker van te zijn dat de woning verzekerd is. Wanneer jij een hypotheek afsluit om de woning mee te bekostigen. Dan verplichten doorgaans de hypotheekverstrekkers je tot het afsluiten van de opstalverzekering voor overdracht.

Wanneer een opstalverzekering afsluiten is volbracht, dan dekt de verzekering alle schade aan alles wat nagelvast aan de woning zit. Verbonden door zaken als inbraak en bijvoorbeeld brand. Een opstalverzekering afsluiten is in alle gevallen een zeer verstandige keuze, of je hier nou een lening voor hebt afgesloten of niet.

Wel is het zeer belangrijk om de hoogte van de opstalverzekering in acht te nemen wanneer je deze afsluit. Wanneer jij een opstalverzekering afsluit die onder de waarde van het huis valt dan betreft dit onderverzekering. In het geval van onderverzekering wordt er door verzekeraars minder uitgekeerd voor de herbouw, dan dat het huis daadwerkelijk waard is.

Wanneer jij een hogere woningwaarde opgeeft dan dat de woning daadwerkelijk waard is, dan spreken we over oververzekering. Dit is zonde, want hiervoor betaal je maandelijks een hogere premie. Echter, krijg je niet meet uitgekeerd dan dat de woning daadwerkelijk waard was.

Kun je een opstalverzekering afsluiten voor een garagebox?

Bezit of huur jij een garagebox? Dan bestaat de kans dat hier waardevolle zaken zijn opgeslagen, zoals een deel van de inboedel of bijvoorbeeld een auto. Een passende opstalverzekering garagebox kan vooromen dat wanneer de opgeslagen goederen in de garagebox beschadigd worden, jij zelf voor de financiële gevolgen van dien opdraait.

De opstalverzekering losse garagebox is een verzekering dat over het algemeen niet valt onder de reguliere opstalverzekering. Hier dient dus een aparte garagebox verzekering voor te worden afgesloten.

Echter, rekenen sommige verzekeraars ook losse garageboxen mee in de opstalverzekering. Tenzij de losse garagebox in jouw bezit ver van je huis staat. In dat geval is het raadzaam om even de voorwaarden van de polis te checken van de verzekeraar waarbij je de opstalverzekering hebt. Dit is namelijk per verzekeraar verschillend.

Hoe bereken ik de kosten van een opstalverzekering?

Je kunt de kosten van een opstalverzekering berekenen door ongeveer € 1,30 keer € 1.000 aan verzekerd bedrag te rekenen voor de jaarlijkse premie. Met een bouwwaarde van € 300.000 van de woning zal de jaarlijkse premie daarmee uitkomen op ongeveer € 390. Natuurlijk hangt dit ook sterk van de woning en het type verzekering. Hoe uitgebreider de opstalverzekering, hoe hoger de premie van je opstalverzekering ook is. 

De exacte berekening kun je daarom het beste overlaten aan een verzekeraar bij de aanvraag. Deze berekening is geheel vrijblijvend en geeft je een exact idee van de kosten die komen kijken bij een opstalverzekering.

Hoe lang duurt afsluiten opstalverzekering?

Na het online afsluiten van een opstalverzekering, dan is de verzekering niet direct werkzaam. De door jou gekozen verzekeraar moet namelijk eerst nog jouw aanvraag hiervoor accepteren. Bij de meeste maatschappijen duurt zit proces ongeveer 3 werkdagen. Op het moment dat de aanvraag is geaccepteerd door de verzekeraar, dan zul je hier spoedig bericht van ontvangen.

Wij hebben om de aanvraagprocedure van jouw opstalverzekering zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, een aantal tips afsluiten opstalverzekering opgesteld:

  1. Sluit je opstalverzekering en je inboedelverzekering af bij dezelfde maatschappij.
  2. Bepaal goed de herbouwwaarde van jouw woning
  3. Zorg dat alle gegevens juist en volledig zijn
Valt lekkage onder de opstalverzekering?

Een opstalverzekering wordt afgesloten om je te beschermen tegen dreigende gevaren met hoge kosten als gevolg. Dit betreft ook lekkage, mits het om een lekkage gaat die door jezelf voorkomen had kunnen worden. Opstalverzekering lekkage dekking wordt toegepast mits er wordt voldaan een aantal gestelde voorwaarden hiervoor. Dit is namelijk zeker niet vanzelfsprekend.

De dekking opstalverzekering lekkage is pas van toepassing, mits het wordt veroorzaakt door één van de onderstaande factoren:

  • Lekkage die is ontstaan van de centrale verwarming, waterleidingen of installaties die hierop aangesloten zijn
  • Lekkage dat is ontstaan als gevolg van het kapot vriezen van waterleidingbuizen of cv.
  • Lekkage dat is ontstaan van daken of dakgoten
  • Lekkage dat is ontstaan door storm

Zoals u ziet dekt de opstalverzekering lekkage alleen wanneer hier een geldige reden voor is. Er wordt bijvoorbeeld geen lekkage schade vergoedt door verzekeraars

Is een opstalverzekering nodig bij een huurhuis?

De opstalverzekering dekt schade aan een woning die is veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, waterschade of brand. Wanneer jij een woning huurt, dan is het niet nodig om zelf een opstalverzekering hiervoor af te sluiten. De rechtmatige eigenaar is in dat geval namelijk verantwoordelijk voor de schade hieraan. Het afsluiten opstalverzekering huurhuis is dan ook zijn verantwoording en niet die van de huurder.

Echter, in het geval dat jij zelf bepaalde zaken hebt aangebracht aan de huurwoning waar je in woont. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken. Dan valt dit niet onder de opstalverzekering van de verhuurder. In dit geval dien je hier een inboedelverzekering voor af te sluiten. Dit wordt huurdersbelang genoemd en ben jij dus de eigenaar van.

Valt waterschade onder opstalverzekering?

Verzekeraars van opstalverzekeringen maken vaak onderscheidt in drie oorzaken van waterschade. Als de waterschade door één van deze drie oorzaken is ontstaan, dan wordt deze in principe gedekt door de opstalverzekering. De drie opstalverzekering waterschade gedekte schadeoorzaken zijn:

  • Neerslag
  • Indirecte neerslag
  • Leidingwater

Wanneer jij door waterschade opstalverzekering vergoeding wilt claimen, dan is het van groot belang om dit zo snel mogelijk te melden aan de verzekeraar. Dit kan per mail of telefonisch. Om de daadwerkelijke claim in gang te zetten dien je een schadeformulier in te vullen. Op het desbetreffende schadeformulier vul je alle details in over de schade en hoe deze precies is ontstaan. Na dit te hebben gedaan en eventuele bewijsstukken te hebben bijgeleverd in de vorm van foto’s van de schade. Dan zal de verzekeraar jou ingediende claim gaan beoordelen.

Valt schade aan glas onder de opstalverzekering?

Glas, in de vorm van ruiten en dergelijke, valt in principe onder de opstal. Glasschade wordt echter niet altijd gedekt onder een opstalverzekering. Dit verschilt sterk per verzekeraar. In veel gevallen wordt glasschade pas gedekt wanneer je kiest voor een uitgebreide opstalverzekering. Bij een uitgebreide opstalverzekering betaal je meer premie, maar worden ook meer soorten schade gedekt.

Bij sommige verzekeraars moet je voor glasschade een speciale glasverzekering afsluiten. Formeel is glasschade zo geen onderdeel van de opstalverzekering. Ga je opstalverzekeringen vergelijken, neem dan goed glasschade mee, omdat dit per verzekeraar verschilt. Wil je het glas meeverzekeren, kies dan voor een verzekeraar die een opstalverzekering aanbiedt die ook dit type schade dekt.

Opstalverzekering vergelijken en afsluiten

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars