Inboedelverzekering vergelijken

Een inboedelverzekering beschermt je tegen kosten die komen kijken bij schade aan de inboedel. Hoewel niet verplicht, wordt een inboedelverzekering sterk aangeraden voor iedereen. Wil je niet te veel geld kwijt zijn, dan is inboedelverzekeringen vergelijken erg verstandig. Door de inboedelverzekering te vergelijken tussen verschillende verzekeraars, kan je soms veel geld besparen.

Wil jij jezelf graag beschermen tegen schade of verlies van de inboedel, dan helpen we je graag verder. Bij ons kun je geheel vrijblijvend inboedelverzekeringen vergelijken en direct afsluiten.

Niet alleen geven we je alle opties die verzekeraars aanbieden, we laten je ook de voor- en nadelen van iedere inboedelverzekering zien. Zo weet je zeker dat je altijd de beste keuze maakt en niet te maken krijgt met hoge kosten, omdat je een niet-passende inboedelverzekering afsluit.

Wij vergelijken onder andere

Aegon
centraal beheer logo
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Inboedelverzekering vergelijken

N
Spullen in huis & tuin
N
Ook verzekert bij verhuur
N
Online afsluitbaar

Premie vanaf:

€ Bekijk Nu

 

N
Blijf verzekerd tijdens verhuizing
N
Garantie tegen onderverzekering
N
Zowel basis als All risk

Premie vanaf:

€ Bekijk nu

 

N
Geschikt voor koop & huur
N
Premie afhankelijk van je situatie
N
Basis & allrisk

Premie vanaf:

€ Bekijk nu

 

Beste inboedelverzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar de beste inboedelverzekering? Je bent bij ons aan het juiste adres. Door goed de verschillende inboedelverzekeringen die beschikbaar zijn te vergelijken, weet je zeker dat je de beste inboedelverzekering voor jouw situatie vindt. Niet voor iedereen is dezelfde verzekering namelijk de beste. Wat daadwerkelijk de beste verzekering is, hangt af van je eigen situatie.

Je kiest de beste inboedelverzekering door bijvoorbeeld te letten op de waarde van je inboedel, de gezinssamenstelling, maar ook de aan- of afwezigheid van huisdieren en je woonsituatie. Wij zetten alle voorwaarden en voor- en nadelen van iedere verzekeraar voor je op een rijtje. Dat maakt het makkelijker voor jou om een inboedelverzekering te kiezen die voor jouw situatie daadwerkelijk de beste keuze is.

Inboedelverzekering kosten

Wat zijn eigen de kosten van in een inboedelverzekering? Dat hangt sterk af van diverse factoren. Onder meer de gezinsssamenstelling, de regio waar je woont, de waarde van je inboedel en ook het type woning speelt hierin een rol. Omdat een inboedelverzekering ook schade dekt bij diefstal, is de premie bijvoorbeeld hoger als je in een vrijstaande woning woont. De kans op inbraak is hier namelijk groter dan wanneer je in een appartement op de twaalfde verdieping woont.

De gezinssamenstelling kan invloed hebben, omdat er bijvoorbeeld vaker schade ontstaat door kinderen. Gemiddeld genomen bedragen de kosten van een inboedelverzekering zo’n € 10 tot € 20. Deze kosten kunnen door de bovengenoemde factoren hoger of juist wat lager uitvallen. Over het algemeen vallen de kosten van een inboedelverzekering voor de meeste huishoudens echter in deze prijsrange. 

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Inboedelverzekering afsluiten

Met een inboedelverzekering zijn alle roerende zaken die tot de particuliere huishouding behoren verzekert tegen schade. Een inboedelverzekering behoort tot de categorie schadeverzekeringen en is in Nederland niet verplicht. Wel raden wij iedereen aan om een inboedelverzekering af te sluiten, omdat de premie relatief laag is en je hiermee een hoop financiële risico’s uitsluit.

Waarom een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering beschermt je tegen onverwachte kosten als je schade oploopt aan de inboedel. Het voelt soms als een verzekering die niet nodig is, tot je een keer te maken krijgt met zware waterschade, diefstal of een andere grote gebeurtenis. Zonder een inboedelverzekering betekent dit dat je tegen zeer hoge kosten aanloopt die niet vergoed worden door een verzekeraar.

Dit is dan ook de reden waarom een inboedelverzekering altijd wordt aanbevolen. Het gemiddelde huishouden is minder dan € 200 per jaar kwijt om er zeker van te zijn dat de volledige inboedel verzekert is tegen dit soort schade. Hoewel je altijd hoopt dat de verzekering niet nodig zal zijn, is het een risico om hier vanuit te gaan.

Verschillende inboedelverzekeringen

Op onze website bieden wij een vergelijkingstool aan waarmee je gratis een inboedelverzekering kunt vergelijken. In Nederland zijn er verschillende aanbieders van inboedelverzekeringen, waardoor het soms lastig kan zijn een goede keuze te maken. Wie gebruik wilt maken van onze vergelijkingstool vult de benodigde informatie – gezinssamenstelling, geboortedatum, verzekerd bedrag en eigen risico – in en vervolgens komt er een lijst met inboedelverzekeringen uitrollen die goed bij je passen. Een inboedel verzekering is nog nooit zo eenvoudig geweest. Je vindt zo in 1 minuut de goedkoopste inboedelverzekering.

Ook kun je via onze website de kosten van een inboedelverzekering berekenen. Zo weet je precies wat je aan het einde van het jaar kwijt bent aan een inboedelverzekering en kun je eenvoudig een inboedelverzekering met een aantrekkelijke premie vinden. Laat je niet altijd leiden door de hoogte van de inboedel premie en lees de voorwaarden van de inboedelverzekering goed door. In sommige gevallen kan het beter zijn om voor een uitgebreidere inboedelverzekering te kiezen. Vergelijk inboedelverzekering vandaag nog, en vind de woonhuisverzekering die het beste bij je past.

Premie inboedelverzekering

De premie van een inboedelverzekering wordt door een aantal factoren bepaald en verschilt dat ook nog per verzekeraar. Er wordt bij allemaal echter gekeken naar een aantal hoofdzaken die voor het grootste deel de hoogte van de premie zullen bepalen. Zo is het zeker de taxatiewaarde die het eerst bekeken zal worden en ligt het ook aan de “toegankelijkheid” van de woning voor de dievengilde hoe hoog de premie zal worden.

Een woning waar er eenvoudig ingebroken kan worden zal immers meer kans hebben op schade of diefstal van het inboedel of delen ervan. De omgeving speelt ook een rol en komt daar weer het aspect van de criminaliteit (een vergroot risico vertaald zich in een hoger tarief) erbij kijken.

Eigen risico inboedelverzekering

Bij haast elke verzekering die afgesloten wordt dient er bij het melden van de schade een eigen risico betaald te worden. De naam verklapt het eigenlijk al en kan dit bedrag niet meer worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Ook bij het afsluiten van een inboedel verzekering wordt er in de polis duidelijk aangegeven hoe hoog het bedrag zal zijn en wordt soms ook de mogelijkheid geboden om het eigen risico af te kopen. Dit resulteert doorgaans wel in een hoger verzekeringstarief en dient deze mogelijkheid daarom goed overwogen te worden. Het eigen risico kan je bij ons ook in de inboedelverzekering vergelijker vinden als je de inboedelverzekeringen vergelijkt.

Verzekering inboedel vergelijken | Kosten inboedelverzekering

De inboedel vergelijken kan erg eenvoudig via onze inboedelverzekering vergelijker. Binnen enkele stappen via de filter kan je vergelijken en zie je direct wat de inboedelverzekering kosten zijn. Je weet hiermee direct welke kosten je maandelijks zou betalen. Uiteraard heeft elke inboedel verzekeraar een andere dekking en een eigen risico. Hiermee kan je direct de beste optie vinden die goed bij jouw wensen aansluit. Zo eenvoudig is inboedelverzekeringen vergelijken dus.

Indien je als ZZP’er een inboedelverzekering zoekt, kijk dan op de ZZP inboedelverzekering pagina.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Met de inboedelverzekering wordt alles gedekt in je huis wat is ontstaan door de brand. Met de opstalverzekering wordt meer gedekt, zoals ook je garage bijvoorbeeld. 

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is een verzekering welke de inboedel in het huis dekt tegen schade. Onder het woord ‘inboedel’ worden spullen verstaan die ‘niet aan het huis vastzitten’. In dit geval kunt u denken aan bijv. kostbare bezittingen, elektronica, meubilair, schilderijen en meer in je huis. De inboedel is verzekert tegen schade veroorzaakt door brand, wateroverlast, rook, blikseminslag, ontploffing, gewelddadige beroving, storm en schroeien en smelten. Een inboedelverzekering stem je af op jouw wensen. Het belangrijkste uitgangspunt is dus voor welke waarde je de goederen wilt verzekeren in je huis. Het voordeel van het afsluiten van deze verzekering is dat je zelf kunt bepalen tot welke som je de goederen in het huis wilt verzekeren.

Verschil tussen inboedel en aansprakelijkheidsverzekering?

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering welke zorgt dat je gedekt bent voor schade dat je bij anderen veroorzaakt. De inboedelverzekering is specifiek voor schade dat aan de inboedel wordt veroorzaakt.

Valt telefoon onder inboedelverzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje en schade aan je telefoon is voor veel mensen dan ook niet ongebruikelijk. Maar valt telefoon schade onder de inboedelverzekering? De inboedelverzekering vergoedt alleen schade door inbraak, brand en diefstal of beroving. Je telefoon is vaak niet bij een standaard inboedelverzekering gedekt. Er bestaat dus geen speciale mobiele telefoon inboedelverzekering. Wil je je telefoon verzekeren via je inboedelverzekering, dan zull je de verzekering moeten uitbreiden met een aanvullende dekking en dan nog is je telefoon niet bij elke verzekeraar gedekt. Schade als gevolg van het laten vallen van je telefoon, zal bijvoorbeeld niet worden vergoed door een uitgebreidere dekking van je inboedelverzekering. Is je telefoon helemaal kapot en wil je deze schade vergoed hebben, dan kan een all risk inboedelverzekering eventueel uitkomst bieden. Deze allrisk verzekering keert namelijk uit bij schade ontstaan door oorzaken van buitenaf.

Er zijn een aantal factoren die bepalen of de verzekeraar uitkeert of niet. Voor de inboedelverzekering is het belangrijk dat de schade is ontstaan in de verzekerde woning.

Ze zullen kijken naar onzorgvuldigheden bij het ontstaan van de schade, zoals bijvoorbeeld de telefoon onbeheerd achterlaten. Het is altijd handig om de aankoopbon te bewaren. De verzekeraar kan daarnaast  ook een expert inschakelen.

Ook kunnen inboedelverzekeringen een eigen risico in rekening brengen en hangt de hoogte van de vergoeding af van de leeftijd van de telefoon. Meestal wordt de telefoon vaak na een jaar afgeschreven, waardoor niet de gehele aankoopprijs wordt uitbetaald. Vraag je goed af of het waard is om je duurder te verzekeren alleen voor je telefoon. Voor een hogere of uitgebreide dekking betaal je namelijk ook meer premie.

Stel dat schade aan je telefoon door een andere persoon wordt veroorzaakt, kan hij of zij deze ook via haar aansprakelijkheidsverzekering laten vergoeden. Of je kunt bij aankoop van de telefoon een telefoonverzekering afsluiten die dekking biedt tegen diefstal, beschadiging of verlies.

Wat is een brandverzekering?

De naam zegt het eigenlijk al: een brandverzekering is een verzekering die je dekking biedt bij brandschade. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in dekking voor schade aan de woning zelf of voor schade aan de inboedel. Er bestaat tegenwoordig bijna geen aparte brandverzekering meer. Deze valt nu onder de noemer woonverzekering, inboedelverzekering of opstalverzekering. Sommige verzekeraars gebruiken wel nog steeds de term brandverzekering, maar je zult in de polisvoorwaarden moeten nagaan waar je precies voor verzekerd bent indien er brand in je woning ontstaat. Een opstalverzekering biedt namelijk net als een brandverzekering vergoeding voor schade aan de woning door brand. Echter biedt de opstalverzekering ook dekking als er schade is ontstaan door storm en inbraak.

Veel verzekeraars hebben geen aparte polis brandverzekering meer. Vandaar dat veel mensen tegenwoordig een combinatie van de inboedel- en opstalverzekering nemen, omdat deze een uitgebreidere dekking heeft inclusief dekking bij brandschade.   

Wat valt er nu precies onder de brandverzekering? Met ander woorden, wat dekt een brandverzekering? Deze verzekering vergoedt o.a. schade die veroorzaakt is door brand en blussen, ontploffing, rook en roet, blikseminslag en doorbranden van apparatuur. Er komen vaak nog meer kosten bij kijken dan alleen de schade die door de brand is ontstaan. Denk hierbij aan opruimings- of bergingskosten. Of het tijdelijk opslaan van jouw spullen in een andere woning of opslag. Of denk ook aan de huur voor een tijdelijke vervangende woonruimte. Voordat je de verzekering afsluit kijk dan goed naar de polisvoorwaarden. Niet in alle gevallen zul je namelijk een vergoeding krijgen. Als bijvoorbeeld blijkt dat de brand of schade is ontstaan door illegale activiteiten, zoals een kortsluiting in een hennepkwekerij op zolder, zal de verzekering niet uitkeren.                                                                                  

Valt een auto onder de inboedelverzekering?

Het kan je gebeuren dat er in je auto wordt ingebroken. De vraag is nu, behoort je auto onder een inboedelverzekering. Dit kan echter anders zijn voor losse spullen die je in je auto had liggen. Gestolen of beschadigde voorwerpen die in jouw auto lagen, kunnen soms namelijk wel onder de inboedelverzekering worden vergoedt. Dit is echter afhankelijk van welke dekking je voor je inboedelverzekering hebt gekozen. Let op, het gaat hier alleen om losse spullen. En deze spullen moeten onder jouw verzekerde inboedel vallen. Voorwerpen die in de auto vast zitten, zoals bijvoorbeeld het navigatiesysteem of de radio, vallen niet onder de inboedelverzekering, maar onder de autoverzekering.

Dus heb je een auto, dan kan het handig zijn om bij het vergelijken van je inboedelverzekering te kijken naar een verzekeraar die je een dekking biedt bij diefstal van spullen uit je auto. Er bestaat geen speciale auto inboedelverzekering, maar bij veel verzekeraars valt de vergoeding van spullen in de auto onder de zogenaamde buitenshuisdekking. Deze buiten de deur verzekering is speciaal bedoeld voor als je spullen buitenshuis beschadigd of gestolen raken.

Als je deze dekking wel in je inboedelverzekering hebt opgenomen, zitten hier nog wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de auto tijdens de inbraak op slot zijn geweest en de spullen mogen niet in het zicht hebben geleden. Stel dat je jouw dure jas of cd’s op de achterbank had liggen en men deze door de ramen heen kon zien liggen, dan zal de inboedelverzekering je niet willen uitkeren.

Let bij het vergelijken ook op het maximale bedrag dat verzekeraars je vergoeden. Hoe hoger dit bedrag, hoe hoger je premie zal uitvallen. Vraag je dus goed af of deze verhoogde premie opweegt tegen de schade die je zal leiden als je spullen worden gestolen. Als je bijvoorbeeld nooit spullen in je auto laat liggen, is een dekking hiervoor vanuit je verzekering wellicht ook niet nodig.

inboedel? Schade aan de auto zelf valt in ieder geval onder de autoverzekering en niet onder

Wat is de opzegtermijn voor een inboedelverzekering?

De opzegtermijn inboedelverzekering hangt af van wanneer je de verzekering hebt afgesloten. Heb je deze langer dan een jaar geleden afgesloten, dan mag deze op elk gewenst moment worden opgezegd. Meestal heb je met je inboedelverzekering opzegtermijn wel te maken met het termijn van één maand. Loopt je verzekering nog geen jaar, dan kun je deze vaak pas tegen het einde van het eerste contractjaar opzeggen.

Stel je hebt een week geleden een inboedelverzekering afgesloten en wilt er alsnog vanaf. Dan kun je, meestal binnen 14 dagen na ontvangst van de polis, de verzekering kosteloos annuleren. Dit wordt door verzekeraars ‘beëindiging in de bedenktijd’ genoemd.

Bij een verhuizing mag je je inboedelverzekering niet zomaar opzeggen. Want bij een verhuizing zal de inboedel met je mee verhuizen. Je zult dus je adres moeten doorgeven zodat je inboedel op het juiste adres staat geregistreerd. Ook kan het gebeuren dat je inboedel door verhuizing tijdelijk op twee adressen staat. Ook dan moet je dit melden bij je verzekeraar.

Stel je gaat samenwonen en zowel jij als je partner hebben een inboedelverzekering, dan is het handig om één van de verzekeringen op te zeggen, zodat je niet dubbel verzekerd bent en dubbele kosten hebt. Normaal is het zo dat de oudst lopende inboedelverzekering blijft doorlopen en dat je de jongste verzekering kunt opzeggen. Echter kan hier soms een uitzondering in worden gemaakt, dus het is goed om dit met je inboedelverzekeraar te checken. Let ook op dat je niet onderverzekerd raakt, meestal gaat bij samenwonen namelijk de waarde van je inboedel omhoog.

Indien jouw inboedelverzekeraar wijzigingen doorvoert in de voorwaarden die nadelig voor je uitpakken, bijvoorbeeld een algemene premieverhoging of een nadelige wijziging in de voorwaarden kun je jouw inboedelverzekering kosteloos opzeggen. Nadat je door de verzekeraar op de hoogte bent gesteld, heb je meestal één maand de tijd om de verzekering (schriftelijk) op te zeggen.

Wat is de hoogte van het eigen risico bij een inboedelverzekering?

Het hebben van een eigen risico houdt in dat je een deel van de schadekosten eerst zelf moet betalen. Hoeveel dit is, zal afhankelijk zijn van de hoogte van het bedrag dat de verzekeraar in de door jou afgesloten polis heeft vastgesteld. Dus stel je eigen risico is  €100, dan betaal je bij bijvoorbeeld een schade van  €1000 hier zelf  €100 van en de verzekeraar neemt dan de resterende  €900 voor haar rekening. Dit eigen risico geldt per schadegebeurtenis.

Net als bij veel andere verzekeringen kun je bij een inboedelverzekering ook kiezen tussen meerdere eigen risico’s. Daarbij is de vuistregel meestal: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. Dit kan handig zijn als je zeker weet dat je wat geld achter de hand hebt om de eerste klap op te vangen. Heb je hier echter de financiële middelen niet voor of wil je er zeker van zijn dat alles helemaal vergoed wordt? Kies dan voor geen of een laag eigen risico.

De verschillen tussen verzekeraars zijn echter groot; de opties variëren van €0 tot zelf €1000. Maar meestal vragen verzekeraars wel een kleine bijdrage voor eigen risico. Zo willen verzekeraars voorkomen dat je hele kleine schademeldingen doet. De afhandeling van een schademelding kost namelijk veel tijd en geld. Sommige verzekeraars hanteren bij hun inboedelverzekering geen eigen risico. In de vergelijker kun je zien wat de goedkoopste inboedelverzekering is zonder eigen risico.

In het geval van schade door diefstal of inbraak zullen bijna alle verzekeraars een verplicht eigen risico hanteren. Normaalgesproken is dit rond de  €250, maar in een grotere stad meestal nog hoger aangezien het risico op inbraken daar hoger is. Check ook het eigen risico bij stormschade. Hierbij kan een ander tarief van eigen risico gelden, vaak tussen de  €225 en  €500. Er is pas sprake van stormschade bij windkracht 7 of meer. Als bijvoorbeeld de dakpannen van je dak vallen bij windkracht 3 of 4, zal je verzekeraar ervan uit gaan dat je je huis niet goed hebt onderhouden. Schades die onder een all risk verzekering vallen hebben meestal een lager eigen risico van €50 tot €100, aangezien de premie voor deze dekking altijd al hoger is.

Wat is de waarde van mijn inboedel?

Als je je inboedel gaat verzekeren, wil de verzekering eerst kijken hoeveel alles waard is. De inboedelwaarde is de nieuwwaarde van alle spullen in jouw huis. Dus wat was de prijs voor alle spullen toen je ze kocht. Veel verzekeraars zullen de hoogte van de premie bepalen aan de hand van de waarde inboedel. Hiervoor gebruiken ze een inventarisatielijst of een inboedelwaardemeter.

Je kunt voor jezelf een lijst maken van alle spullen die je in huis hebt en hoeveel ze waard zijn. Denk bij deze inventarisatie van de waarde van je inboedel niet alleen aan de ‘grote’ spullen, zoals je meubels of geluidsapparatuur. Ook enkele kleinere spullen kunnen al gauw veel waard zijn, zoals bijvoorbeeld sieraden, kunstwerken, muntverzameling of een erfstuk. Echter is het samenstellen van deze lijst nogal een tijdrovende klus en is de kans dat jouw waarde te hoog of te laag uitkomt erg groot. Daarom bestaat er naast een inventarisatielijst ook een inboedelwaardemeter. Deze inboedelwaardemeter is niet alleen nodig voor de verzekeraar maar kan voor jou ook erg waardevol zijn. Het is belangrijk dat dit bedrag correct berekend is. Je wilt namelijk voorkomen dat je onder- of oververzekerd bent. Met deze meter kun je aan de hand van enkele gegevens met een puntensysteem de waarde van je inboedel bepalen. Als je gebruik maakt van deze methode zul je bij veel verzekeraars een garantie tegen onderverzekering hebben. Zo ben je nooit voor een te laag bedrag verzekerd. Mocht dat wel zo blijken te zijn, dan is het risico voor de verzekeraar.

Elk jaar wordt de verzekerde waarde van je inboedel met een bepaald percentage verhoogd. Dit omdat je vaak in de loop der jaren meer spullen koopt en hiermee de waarde van je inboedel stijgt. Volgens het CBS is de gemiddelde waarde inboedel gezin in Nederland € 32.000 waard. De inboedelwaardemeter wordt gebaseerd op jaarlijks onderzoek naar inboedels in vele Nederlandse huishoudens. De waarde van je inboedel kan worden bepaald aan de hand van enkele gegevens:

  • leeftijd;
  • inkomen;
  • gezinssamenstelling;
  • grootte van de woning

Bij leeftijd wordt bepaald in welke fase van je leven je zit en dat zegt iets over de waarde van je inboedel. Het gaat hierbij om de leeftijd van de hoofdkostwinner, degene die het meest verdient. Ook geldt, hoe groter je inkomen hoe waarschijnlijker het is dat je inboedel meer waard is. Ook jouw gezinssituatie telt mee. Ben je alleenstaand of samenwonend? Je kunt je voorstellen dat een alleenstaande een minder grote of waardevolle inboedel heeft. Tot slot is ook de oppervlakte van je huis belangrijk voor de bepaling van je inboedelwaarde. Hoe groter je huis, hoe waarschijnlijker dat je meer inboedel en dus meer waarde hebt.

Welke inboedelverzekering past bij mij

Dat hangt af van de waarde van je inboedel, waar je woont en wat je nodig hebt. Je kunt het beste inboedelverzekeringen vergelijken en daarbij de verschillende verzekeraars tegen elkaar afzetten. Iedere verzekeraar hanteert andere voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kun je de inboedelverzekering kiezen die het beste bij jou past.

Maak voor jezelf een overzicht van wat je nodig hebt van een inboedelverzekering en maak op basis hiervan je vergelijking. Uiteindelijk weet je op basis van je eigen eisen zo het beste welke inboedelverzekering bij je past.

Wat is het verschil tussen een inboedel en opstalverzekering?

Een opstalverzekering is een verzekering specifiek voor de opstal, denk hierbij aan de garage of loods. De inboedel verzekering is om schade te dekken als dit ontstaat aan de inboedel.

Wat is het verschil tussen een woon en inboedelverzekering?

Hier zit niet echt een verschil in. De woonverzekering is alleen wat meer gevarieerd. Er bestaan verschillende woonverzekeringen.

Wat is de inboedelverzekering dekking?

De dekking verschilt per verzekeraar, in de vergelijker kan je de dekking per inboedel verzekeraar zien.

Valt een bril onder de inboedelverzekering?

Een bril is een belangrijk gebruiksvoorwerp waar je zeer waarschijnlijk niet zonder kan. Het is dan ook zeer vervelend als deze bril kapot gaat, gestolen wordt of kwijtraakt. Het is begrijpelijk dat je je bril zo snel mogelijk wil laten repareren of vervangen. Het zou fijn zijn als je jouw kapotte bril kunt opgeven bij de verzekering.

Allereerst moet je kijken of de vergoeding van je bril onder jouw zorgverzekering valt. Dat wil zeggen, als je via je zorgverzekering nog recht hebt op een vergoeding voor een nieuwe bril, dan moet je deze daar declareren. Is de bril door iemand anders kapot gemaakt en er is géén vergoeding meer mogelijk bij je zorgverzekering, kijk dan of je een claim kunt indienen via de aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon. Indien bovengenoemde verzekeringen geen optie zijn, dan kan de inboedelverzekering in sommige gevallen uitkomst bieden.

Ben jij een brildrager? Verdiep je dan van tevoren goed in de voorwaarden van je inboedelverzekering. Het kan namelijk handig zijn om een dekkingsoptie voor je bril te hebben. Er bestaat geen speciale inboedelverzekering bril, maar in de voorwaarden kan al opgenomen zijn dat een verlies van of schade aan bril wel of niet wordt vergoed.

Indien de inboedelverzekeraar wel een vergoeding van bril in het pakket heeft, dan zullen ze met name kijken naar de omgeving en de zorg voor de bril. Bijvoorbeeld, zat de bril in een brillenkoker, waar was de bril tijdens het ongeval of, stond deze stevig op je hoofd. Dit soort vragen bepalen je kans op een vergoeding via de inboedelverzekering. Vaak wil de inboedelverzekering wel een bewijs zien dat vergoeding voor je bril niet meer mogelijk is door je zorgverzekering. Zo sluiten ze uit dat je de bril niet bij beide verzekeringen in hebt gediend

Wat kost een gemiddelde inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht in Nederland, maar kan wel verstandig zijn om af te sluiten. Je vraagt je waarschijnlijk af: wat kost een inboedelverzekering ongeveer? De premie die je voor een inboedelverzekering betaalt, hangt af van een aantal factoren en verschilt per verzekeraar. De belangrijkste factoren om de hoogte van de premie te bepalen en waar alle verzekeraars naar kijken zijn als volgt:

  • het bedrag waar je voor verzekerd bent; dus de dekking van de polis;
  • postcode, de regio waar je woont;
  • inbraakbeveiliging en aard van het huis
  • eigen risico

Je kunt je voorstellen dat hoe duurder je huis en hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe hoger de premie. De premie voor een appartement zal dan ook lager uitvallen dan die van een rijtjeswoning of van een vrijstaand huis. Ditzelfde geldt voor de regio waar je woont. Als de buurt waarin je woont een hoge criminaliteit heeft, is de kans groter dat er ingebroken wordt. Ook is de kans op inbraak en vernieling in grote steden aanzienlijk groter dan in kleine dorpen op het platteland. Als je een goede inbraakbeveiliging hebt zul je misschien korting kunnen krijgen op je premie. Ook de aard van het huis speelt een rol. Is je huis bijvoorbeeld helemaal van hout, dan is er een grotere kans op brand. Hoe beter de materialen hoe lager de premie waarschijnlijk. Tot slot houden verzekeraars rekening met een eigen risico. Een hoger eigen risico zal je premie omlaag brengen.

De premieverschillen tussen inboedelverzekeraars zijn groot. Maar we kunnen wel kijken naar de inboedelverzekering kosten gemiddeld genomen. Zo is het gemiddelde voor een tussenwoning bijvoorbeeld  € 13.50. In goedkopere regio’s betalen mensen gemiddeld  € 10.50, maar ik hogere segmenten al rond de € 16.50. Voor vrijstaande woningen ben je per maand ook een paar euro’s duurder uit. Kies je voor een allrisk verzekering betaal je per maand ook meer. Echter heb je dan wel ruimere dekkingen.

Wat valt er onder inboedel bij een inboedelverzekering?

Een belangrijke vraag is: wat is verzekerd bij een inboedelverzekering? Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis die niet aard- of nagelvast zitten, ook wel genoemd je inboedel. Dit zijn dus spullen die je kunt verplaatsen in en om je huis. Denk hierbij aan meubels, gordijnen, kleding maar ook waardevolle spullen zoals sieraden of video apparatuur zoals een digitale camera of je tv. Onderdeel van een inboedel zijn dus geen spullen die vastzitten in of aan je huis. Denk hierbij aan de gelijmde parketvloer of de inbouwkeuken. Het losse keukengerei en apparaten in de keuken daarentegen zijn wel deel van je inboedel. Ook de woning zelf maakt geen onderdeel uit van de inboedel. Hiervoor zul je naar een opstalverzekering moeten kijken.

Jouw inboedelverzekeraar verwacht natuurlijk wel dat je zuinig  bent met je spullen en deze niet bewust zelf beschadigd of er onvoorzichtig mee omgaat. Als je de schade zelf hebt veroorzaakt wordt deze namelijk niet gedekt door je standaard inboedelverzekering. Hier heb je een speciale allriskverzekering voor nodig. Ook schade als gevolg van opzet of achterstallig onderhoud wordt niet vergoed. Hetzelfde geldt voor het zelf verliezen van spullen.

Wat dekt een inboedelverzekering nu precies? De dekking inboedelverzekering verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars bieden uitsluitend dekking aan voor de spullen die zich in je huis bevinden. Er zijn echter ook verzekeraars die je spullen buitenshuis kunnen verzekeren. Dit is een goede optie om je inboedelverzekering en je reisverzekering te verbinden aan elkaar. Stel je bent veel buiten de deur en draagt dan vaak waardevolle spullen zoals een dure smartphone of laptop met je mee. Met een buitenshuisverzekering ben je ook in eigen land verzekerd tegen verlies of diefstal. Een reisverzekering verzekert vaak alleen tegen verlies of diefstal in het buitenland.

Over het algemeen wordt je inboedel verzekerd op basis van de nieuwwaarde van je spullen. Dus je hebt een bepaald bedrag nodig om het beschadigde of verloren voorwerp te vervangen voor dezelfde soort en kwaliteit. Vaak geldt deze nieuwwaarde slechts een paar jaar. Dit komt omdat een aantal spullen snel verouderen en na 1 of 2 jaar niet meer dezelfde waarde hebben als toen je ze kocht. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het goed om te kijken wat de verschillende verzekeraars hanteren als het gaat om verzekeren tegen nieuw- en dagwaarde van spullen.

Is een inboedelverzekering op naam of adres?

Veel mensen vragen zich af: is je inboedel op naam of is je inboedel op adres afgesloten? Bij een verhuizing mag je je inboedelverzekering niet zomaar opzeggen, omdat je bij een verhuizing de inboedel met je mee verhuist. Een inboedelverzekering wordt afgesloten op jouw naam, maar de verzekeraar heeft voor het afsluiten wel het adres waar je woont nodig. Je zult je nieuwe adres dan ook altijd moeten doorgeven zodat je inboedel op het juiste adres staat geregistreerd. Ook kan het gebeuren dat je inboedel door verhuizing tijdelijk op twee adressen staat. Ook dan moet je dit melden bij je verzekeraar.

Echter zal je niet bij alle verhuizingen je inboedelverzekering aanhouden. Stel je gaat samenwonen dan kunnen jullie samen verzekeren. Hebben zowel jij als je partner een inboedelverzekering, dan is het handig om één van de verzekeringen op te zeggen. Zo ben je niet dubbel verzekerd en voorkom je dubbele kosten. Normaal is het zo dat de oudst lopende inboedelverzekering blijft doorlopen en dat je de jongste verzekering kunt opzeggen. Echter kan hier soms een uitzondering in worden gemaakt. Het is dus goed om dit met je inboedelverzekeraar te checken. Soms is het namelijk voordeliger om een geheel nieuwe inboedelverzekering af te sluiten. 

Een verhuizing naar een nieuwe woning (alleen of samenwonend) kan van invloed zijn op de premie van je inboedelverzekering. Aangezien een belangrijke factor voor de hoogte van de premie je postcode en type woning is, is het dus belangrijk je nieuwe adres door te geven en te controleren of de waarde van je inboedel nog correct is. Ga je samenwonen of in een groter huis wonen, dan zul je over het algemeen een grotere inboedel krijgen. Let op dat je hier niet onderverzekerd door raakt.

En als je dan toch naar een gezamenlijke inboedelverzekering overgaat, kijk dan ook eens hoe het zit met jullie aansprakelijkheid. Wellicht dat je ook kunt overstappen naar een aansprakelijkheidsverzekering samenwonen, zodat je samen één verzekering hebt en ook hier kosten kunt besparen.

Inboedelverzekering bliksemschade, wat wordt gedekt?

Schade door bliksem en brand is meeverzekerd bij een standaard inboedelverzekering. In het geval van schade door bliksem, wordt er onderscheid gemaakt tussen directe en indirecte blikseminslag schade. Directe inslag betekent dat de bliksem inslaat op je eigen woning. Vooral bij huizen die in een meer open gebied liggen, is hier een grotere kans op. Zo’n blikseminslag kan ook brand veroorzaken. Tevens bestaat er een mogelijkheid dat door het gevolg van blikseminslag er scheuren in de muren ontstaan of dat deze later zelfs kunnen inzakken. Schade aan het huis wordt vergoed door de opstalverzekering en schade die je aan je inboedel hebt zoals bijvoorbeeld een kapot elektrisch apparaat, valt onder je inboedelverzekering.

De meeste schades die ontstaan aan en in je huis of je inboedel, ontstaan echter door overspanning (inductie). De bliksem zal dus niet direct in jouw huis inslaan, maar er kan bliksemschade ontstaan via leidingen in de grond die de spanning naar je huis verplaatsen en zo kunnen doorslaan in elektrische apparaten. Dit kan gevaarlijk zijn omdat er dan kans is op het ontstaan van brand. Dit soort schade valt onder schade ontstaan door indirecte blikseminslag.

Het liefst wil je natuurlijk bliksemschade voorkomen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de stekkers eruit te trekken als het onweert. Of je kunt overspanningsbeveiliging voor stekkers gebruiken. Helaas is bliksemschade niet altijd te voorkomen en daarom is het fijn om een inboedel- en opstalverzekering te hebben omdat je dan de bliksemschade kunt opgeven aan de verzekering.

Wat is onderverzekering?

 Een inboedelverzekering verzekert je inboedel voor een bepaald bedrag. Ligt dit bedrag lager dan de nieuwwaarde van je inboedel, dan ben je onderverzekerd. Dit betekent dat je bij schade of verlies niet het volledige bedrag van je inboedel vergoed krijgt. Wanneer de werkelijke nieuwwaarde 5% hoger ligt dan het verzekerde bedrag, krijg je bij schade maar 95% van de nieuwwaarde. Ook bij een kleine schade is dit het geval. Om dit wat makkelijker uit te leggen, geven we je hierbij een voorbeeld.

Stel: je inboedel is verzekerd voor een bedrag van €40.000. Op een dag krijg je te maken met een kleine brand in je keuken. Een expert van je inboedelverzekering komt langs en stelt de schade vast op €10.000. Deze expert zal ook de waarde van je inboedel vaststellen en heeft dit gedaan op €50.000. Dit is in dat geval minder goed nieuws voor jou, want je krijgt hierdoor niet het hele schadebedrag uitgekeerd. Er wordt uitbetaald naar rato van de onderverzekering.  €40.000 / €50.000 =  80% =  €8000. Voor de resterende schade zul je zelf moeten betalen. In dit geval dus €2000.

Als je bij het bepalen van de waarde van je inboedel gebruik maakt van een waardemeter, zul je bij veel verzekeraars een garantie tegen onderverzekering hebben. Er zijn verzekeraars die vaak een zogenaamde ‘premier risque’ dekking aanbieden. Dat wil zeggen dat de inboedel verzekerd is tot een vast bedrag van bijvoorbeeld € 100.000. Als de waarde van je inboedel onder dit bedrag blijft, dan ben je niet onderverzekerd. De ‘premier risque’ dekking is een handige tool voor verzekeraars omdat het eigenlijk heel lastig is om de exacte waarde van de inboedel vast te stellen en dit op niveau te houden.

Hoe kan ik mijn inboedelverzekering waarde berekenen?

De kosten van je inboedelverzekering (dus de premie) kan je laten berekenen door de verzekeraar. Daarvoor moet je onder meer aangeven waar je woont, in wat voor situatie (appartement of vrijstaand huis bijvoorbeeld), of je kinderen hebt, huisdieren en natuurlijk de waarde van je inboedel.

Deze moet je ruwweg inschatten. Kijk vooral naar kostbare bezittingen en tel deze op. Vervolgens kun je hier een inschatting van de waarde van kleinere bezittingen bij optellen.

Inboedelverzekering vergelijken

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars