Cybercrime is iets waar je ruim dertig jaar geleden nog niet over na hoefde te denken. Tegenwoordig is het echter van essentieel belang dat je ervoor zorgt dat je bedrijf beschermt is tegen delicten die zich richten op informatie- en communicatie technologie. De digitale wereld wordt steeds groter en bedrijven worden voortdurend blootgesteld aan digitale bedreigingen en computercriminaliteit.
Verschillende soorten cybercrime
Onder cybercrime valt onder andere phishing, hacken, identiteitsfraude, DDoS-aanvallen en ransomware. Oplichters gebruiken phishing om persoonlijke informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens te stelen. Dit doen ze door middel van nep e-mails en websites. Hacken is een directe aanval waarbij criminelen op ongeoorloofde wijze toegang krijgen tot een netwerk, website of computersysteem. Identiteitsfraude komt voor wanneer een crimineel de identiteit van een ander persoon aanneemt om frauduleuze activiteiten uit te voeren. Om dit tegen te gaan verzoeken verschillende bedrijven meerdere vormen van identificatie. Wanneer je wilt wedden op sport moet je bijvoorbeeld een foto maken van jezelf en een vorm van identificatie. Op deze manier heeft de site bevestiging dat jij de persoon bent wiens gegevens worden gebruikt. Een andere vorm van cybercrime waar bedrijven regelmatig mee te maken krijgen is een DDoS-aanval. Bij deze aanval wordt met opzet een grote hoeveelheid verkeer naar een website of server gestuurd om ervoor te zorgen dat deze overbelast raakt. Ten slotte is er ransomware, dit is een type malware dat belangrijke gegevens op een computer versleuteld. Vervolgens bieden ze aan de gegevens vrij te geven in ruil voor geld.
Steeds meer verzekeringsmaatschappijen dekken cybercrime
De reeds vermelde internetmisdaden kunnen leiden tot verlies van gevoelige informatie tot financiële schade. Daarnaast is het ook voor de reputatie van het bedrijf behoorlijk schadelijk. Om je als bedrijf tegen dit soort risico’s te beschermen is het van belang dat je de juiste aansprakelijkheidsverzekering hebt. Steeds meer verzekeraars houden rekening met de schade van webcriminaliteit en passen hun verzekering hierop aan. Niet alle aanbieders gebruiken echter dezelfde definitie voor cybercrime en cyberincidenten.
Bescherming tegen financiële schade
Het is belangrijk dat je nagaat of internetmisdaden wel of niet gedekt worden onder je aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn namelijk maatschappijen die een cyberdekking bieden onder een aansprakelijkheidsverzekering, maar andere bedrijven bieden een losse cyberverzekering. Een verzekering tegen cybercrime biedt een hoop voordelen voor een bedrijf. Het zorgt voor zekerheid en bescherming tegen financiële schade als gevolg van cyberaanvallen en andere digitale bedreigingen. Dit gaat overigens niet alleen om het dekken van kosten, maar ook om het herstellen van systemen en verloren gegevens.
Aansprakelijkheidsclaims van derden
Ook belangrijk is dat een verzekering voor cybercrime bescherming biedt tegen de aansprakelijkheidsclaims van derden. Bij diefstal van persoonlijke gegevens als gevolg van een cyberaanval kunnen klanten je aansprakelijk stellen voor de inbreuk op de privacy. Als je de juiste verzekering hebt dan zal de maatschappij je helpen om deze kosten te dekken.
Reputatieschade
Tot slot is het belangrijk dat je de reputatie van je bedrijf beschermd. Daarom is het essentieel dat het bedrijf in het geval van webcriminaliteit juist handelt. Als klanten erachter komen dat hun gevoelige informatie is gestolen zullen ze minder vertrouwen hebben in je bedrijf. Dit schaadt de reputatie van het bedrijf en kan leiden tot ernstige winstverliezen. Door de juiste verzekering in te schakelen kun je deze schade beperken.
In conclusie
Een goede aansprakelijkheidsverzekering die ook cybercrime dekt is van groot belang voor je bedrijf. Met de toenemende dreiging van internetmisdaden is het noodzakelijk om het bedrijf en klanten te beschermen. Daarom bieden ook steeds meer verzekeringsbedrijven dekking tegen computercriminaliteit als onderdeel van hun aansprakelijkheidsverzekering. Het is echter wel van uiterst belangrijk dat je controleert of je huidige verzekering voldoende dekking biedt.