Het is niet altijd even makkelijk om een bedrijf op te starten. Je moet je ten eerste aan superveel regels houden voordat je ook maar een bedrijf kunt beginnen. Zo moet je ook rekening houden met je werknemers. Je gaat er natuurlijk niet vanuit, maar wat als een van je werknemers een grote fout maakt waardoor er financiële schade wordt opgelopen? Om hoge kosten te voor je bedrijf te voorkomen is het belangrijk om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan te vragen. Maar wat houdt dit nou precies in en hoe werkt het? Hieronder lees je alles over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Wat voor bedrijf je ook hebt, er kunnen altijd fouten gemaakt worden die financiële schade aanrichten. Bij het ene bedrijf kunnen dit natuurlijk hogere bedragen zijn dan bij de ander. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je hoge kosten vermijden, want deze verzekering dekt de kosten voor je. Maar hoe pak je dit aan? Het is ten eerste natuurlijk niet de bedoeling om fouten te maken; dus ook al heb je de verzekering, zorg wel dat je zoveel mogelijk fouten en schade voorkomt. Fouten kunnen ook gemaakt worden door miscommunicatie, daarom is het belangrijk alles goed door te nemen en duidelijke regels op te stellen binnen jouw bedrijf.

Tips bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Voordat je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten, moet je rekening houden met een aantal zaken. Het is ten eerste belangrijk dat je als ondernemer een verzekering voor bedrijven aanvraagt in plaats van voor particulieren. Daarnaast kun je de beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken met andere verzekeringen: vaak kun je hierop een boel geld besparen. Ook kunnen er behoorlijk wat verschillen zitten in de soorten verzekeringen. Daarom is het belangrijk dat je onderzoekt welke verzekering het beste bij jou en jouw bedrijf past. Zo kan er schade zijn als er iets in een bedrijf kapot gaat zoals een computer of misschien wel een bedrijfsauto, hiervoor heb je weer extra aanvullende pakketten. Dit zit namelijk niet bij de standaard beroepsaansprakelijkheidsverzekering in. Maar je hebt ook schade als je bedrijf geld misloopt door een werknemer of als een werknemer een fout begaat. Zo kan zelfs een verkeerde berekening al financiële schade veroorzaken. Er zijn dus meerdere aanvullende pakketten die jouw bedrijf kunnen beschermen tegen de schade. Daarom is het superbelangrijk om de verzekeringen te vergelijken en te bekijken wat jij nodig hebt voor jouw bedrijf.

Kan iedereen een beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen aanvragen?

Veel mensen vragen zich af of ze in aanmerking kunnen komen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het antwoord hierop is nee. Niet elke branche kan dit. Een andere veelvoorkomende vraag is of het verplicht is. Wettelijk gezien is het niet verplicht om zo’n verzekering aan te vragen. Er zijn wel verschillende branches die het verplichten om de verzekering aan te vragen.

Wat is het verschil tussen een BAV en een AVB?

Een AVB oftewel een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is een aanvulling op de BAV, een afkorting voor beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met de AVB ben je verzekerd voor de kleinere schades. Stel er valt een glas water over een computer heen, dan ben je hiervoor verzekerd en hoef je de kosten niet zelf te betalen. De BAV is voor de grotere financiële schade, zoals een verkeerd advies naar een klant of een verkeerde berekening waardoor iemand geld misloopt. Wat de twee verzekeringen wel met elkaar gemeen hebben is dat als er schade is opgelopen en als dit is gedaan met opzet, dan wordt de schade niet vergoed. Daarnaast moet de schade ook zijn opgelopen tijdens het uitvoeren van het beroep. Kort samengevat is de BAV voor financiële schade en de AVB voor materialistische schade en letsel.