Als je een strafrechtelijk verleden hebt, dan kan het zijn dat je problemen ondervindt met het afsluiten van een autoverzekering. Maar, hoe zit het nu: kun je dan wel of geen autoverzekering afsluiten? Lees in dit artikel, hoe het nu zit. 

Wat is een strafrechtelijk verleden?

Bij een strafrechtelijk verleden kan er sprake zijn van een strafblad of een overtreding. Bij een misdrijf gaat het altijd om een strafblad. Als je een overtreding begaat, hangt het af van de opgelegde straf en het soort misdrijf of je een strafblad krijgt. Wel heb je in dat geval een strafrechtelijk verleden.

Bij overtredingen kun je bijvoorbeeld denken aan vandalisme en openbare dronkenschap. Bij misdrijven gaat het om de zwaardere strafbare feiten. Dan gaat het over bijvoorbeeld moord of diefstal.

Hoe zit het?

Niet iedere verzekeraar zal de autoverzekering afsluiten als je een strafrechtelijk verleden hebt. Als een verzekeraar naar je strafrechtelijke verleden vraagt, ben je verplicht om eerlijk antwoord te geven. Doe je dat niet? Dan maak je jezelf schuldig aan verzekeringsfraude. De verzekeraar stelt zogenaamde acceptatievragen. Dit zijn vragen die de verzekeraar stelt om te bepalen of ze een verzekering voor je willen afsluiten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een strafrechtelijk verleden hebt, voor rijden onder invloed. Dan heeft de verzekeraar mogelijk een groter risico, door jouw autoverzekering af te sluiten.

Wil je met een strafrechtelijk verleden een autoverzekering? Dan is het handig dat je naar een verzekeraar gaat met kennis van bijzondere risico’s. De verzekering kost met een strafrechtelijk verleden vaak meer geld: de premie is hoger.

Kom ik ooit nog van het strafrechtelijk verleden af?

Het kan bijzonder frustrerend zijn als je een strafrechtelijk verleden hebt en je dit achter je wil laten. Het is zelfs zo dat je een strafblad 8 jaar na dato nog moet vermelden bij een verzekeraar. Wat je in dat geval nog kunt doen is een vog aanvragen. Dit is een Verklaring Omtrent Gedrag. Daarmee kun je aan de verzekeraar laten zien dat je strafrechtelijk verleden niet meer een bezwaar is voor nu. Hoelang is een vog geldig, is daarbij een goede vraag. Als je dat weet dan weet je zeker of je een geldig document aanlevert bij de verzekeraar.

Gevolgen van verzekeringsfraude

Verzwijg je bij de autoverzekering dat je een strafrechtelijk verleden hebt? Dan zal de verzekeringsmaatschappij als ze erachter komen, direct je autoverzekering stopzetten. Daarnaast kun je dan nog maar bij echt heel weinig verzekeraars terecht voor je autoverzekering. Ook komen er dan allerlei voorwaarden aan te pas. Denk hierbij niet alleen aan een hogere premie, maar bijvoorbeeld ook dat je de premie vooraf moet gaan betalen. Natuurlijk een verre van ideale situatie.