Het hangt van verschillende factoren af hoe hoog de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is. Op sommigen heb je invloed, op anderen niet. Waar je bijvoorbeeld geen invloed op hebt is je leeftijd en ook het beroep dat je hebt uitgeoefend is niet te veranderen. We vertellen je in dit artikel op welke factoren je wel invloed hebt en hoe je kunt besparen op jouw AOV.

Wachttijd aanpassen

De wachttijd noemt met ook wel de eigenrisicoperiode. Deze periode is de periode voordat je arbeidsongeschiktheidsuitkering begint. Gedurende deze wachttijd ontvang je dus nog geen geld. De wachttijd heeft best wat invloed op de hoogte van de premie. De minimale wachttijd bedraagt een maand, maar als je zorgt dat je wat geld achter de hand hebt kun je een langere wachttijd aanhouden. Op deze manier kun je dus besparen op je AOV. 

Op tijd een AOV afsluiten

Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie voor een AOV zal zijn. Zorg dus dat je er op tijd bij bent met het afsluiten. Het is sowieso aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten omdat er vaak meer risico’s zijn als je ouder wordt. 

Hoogte van het verzekerde bedrag bepalen

Het maximale bedrag dat je kunt verzekeren hangt af van het inkomen dat je hebt. Je kunt dit maximale bedrag kiezen, maar je hoeft dit niet altijd te doen. Als je ook met minder rond kunt komen dan is het raadzaam om een lager bedrag te verzekeren. Op deze manier verandert er een hoop in het kostenplaatje als het aankomt op de hoogte van de premie.

Hoe lang AOV laten doorlopen?

Wil je graag verzekerd zijn van inkomen tot je AOW krijgt of met pensioen gaat als je arbeidsongeschikt wordt, of vind je dit niet nodig? Op de eindleeftijd die jij zelf kiest stopt de uitkering. Je kunt ook je AOV voor 5 jaar vastleggen, dit scheelt ook vaak enorm in de hoogte van de premie. Jouw AOV moet worden afgestemd op jouw situatie. Is er iets veranderd? Ga dan in gesprek met de verzekeraar of er dingen moeten worden aangepast, of niet. 

Broodfonds of crowdsurance

Heb je voldoende aan een uitkering van maximaal twee jaar, dan kun je je ook aansluiten bij een broodfonds of crowdsurance. De premie van dergelijke alternatieven zij altijd een stuk lager. Zoek je zekerheid en wil je graag langer dan twee jaar een uitkering ontvangen, dan is een AOV een betere keus. Ook is een combinatie een optie: de eerste twee jaar dat je arbeidsongeschikt bent kun je terecht bij het broodfonds of de crowdsurance en daarna krijg je een AOV.

Premie opgeven bij de fiscus

Een voordeel van ondernemer zijn is dat je de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van verschillende aftrekposten. Ook de premie van jouw AOV voor zzp hoort hierbij. Veel ondernemers weten dit niet!