Cybermisdaad is de snelst groeiende vorm van misdaad. Volgens het dataportaal van de politie nam het aantal misdrijven in Nederland de afgelopen paar jaar flink toe, van 2.840 geregistreerde misdrijven in 2018 naar 10.823 in 2020. Vorig jaar werd in Nederland zelfs 14.162 keer aangifte gedaan van cybermisdaad.

Natuurlijk wordt er door verzekeraars op deze trend ingespeeld met een cyberverzekering voor particulieren. Univé heeft bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering voorzien van een cyberdekking. Bij Aon is cyberhulp standaard inbegrepen bij de inboedelverzekering. Sommige aanbieders richten zich meer op het uitkeren van losgeld in geval van cyberafpersing, terwijl anderen psychologische hulp bij online pesten of beschadiging van je online reputatie dekken.

Met premies van slechts € 1,- tot € 15,- per maand kan het zeker de moeite zijn om een cyberverzekering af te sluiten. Toch zul je zelf ook meer maatregelen moeten nemen om cybermisdaad te voorkomen, want er worden nog steeds maar weinig van deze misdrijven door de politie opgelost.

Cybermisdaad voorkomen

Cybermisdaad bestaat in veel verschillende vormen. Het is natuurlijk erg moeilijk om vormen zoals online pesten of schending van je reputatie te voorkomen. Je kunt je echter wel beschermen tegen hackers, malware en ouderwetse oplichterij. Hier zijn een paar tips:

  • Update je software. Software engineers zorgen steeds voor beveiligingsupdates om hackers voor te blijven. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, wordt het voor hackers snel duidelijk wat het ‘probleem’ van vorige versie was. De nieuwe versie heeft dat probleem immers opgelost. Gebruikers van de oude versie lopen nu een groter risico dan voorheen. Zorg dus altijd dat je updates meteen accepteert.
  • Gebruik een virusscanner. Cybercriminelen maken gebruik van bots, virussen en malware om een groot net uit te gooien en zoveel mogelijk kleine vissen tegelijk te vangen. Een goede virusscanner kan je beschermen tegen dit soort aanvallen.
  • Geef je gegevens niet zomaar weg. Helaas is een groot deel van cybermisdaad nog steeds een vorm van ouderwetse oplichting. Je betaalt voor mooie praatjes en loze beloften, zoals aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, prinsen die hulp nodig hebben en fouten die de bank zogenaamd gemaakt heeft. Geef je gegevens niet zomaar weg en maak geen geld over naar vreemden.
  • Een VPN is een must als je openbare wifi gebruikt. Cybercriminelen kunnen via openbare netwerken vrij simpel al je internetverkeer onderscheppen of via valse sites zien welke inloggegevens je gebruikt. Door middel van een Virtueel Persoonlijk Netwerk wordt al je internetverkeer versleuteld en via een server omgeleid. Op deze manier kunnen anderen op hetzelfde netwerk deze informatie niet lezen en niet weten waar het vandaan gekomen is of waar het naartoe gaat.

Een VPN installeren op je mobiele apparaat

VPN-diensten hebben apps die net zo weinig technische kennis vereisen als je antivirussoftware of de software update. Een paar simpele drukken op de knoppen en je bent beveiligd. Wel moet je goed opletten bij het kiezen tussen de vele VPN diensten, want cybercriminelen hebben hun vinger hier ook al in de pap. Het veiligste is om te kiezen voor betaalde diensten van betrouwbare VPN diensten zoals NordVPN en ExpressVPN. Deze kosten een paar euro per maand, maar komen al jaren als beste uit de bus wat betreft veiligheid, snelheid en gemak.