Afhankelijk van jouw behoeften zijn er verschillende financiële producten beschikbaar aangeboden door financiële aanbieders. Voor sommige van deze financiële producten heb je geen hulp nodig om vast te stellen welke voor jou geschikt is. Je kunt hierbij denken aan het openen van een spaarrekening. Of het afsluiten van een schadeverzekering. Echter zijn er ook financiële producten die ingewikkelder zijn zoals hypotheken, levensverzekeringen en uitvaartverzekeringen. Hoe weet je welke van deze financiële producten geschikt is voor jou?

Wie zijn de aanbieders van financiële producten?

Financiële producten worden veelal aangeboden door onder andere banken en verzekeringsmaatschappijen. Er zijn bij wet vastgestelde plichten waaraan de financiële aanbieder zich moet houden, vastgelegd in de Wet Financieel Toezicht (WFT). Het is volgens deze wet niet toegestaan voor de financiële aanbieder om ingewikkelde financiële producten aan te bieden aan klanten bij wie het niet past. De financiële aanbieder gaat dan ook na indien je over voldoende kennis beschikt over een financieel product welke je wenst. Zo niet dan heb je wellicht een financiële dienstverlener nodig.

Vergunning van de AFM

Naast financiële aanbieders zijn er ook financiële dienstverleners zoals adviseurs en bemiddelaars. Financiële dienstverleners zoals adviseurs en bemiddelaars moeten opereren met een vergunning van de AFM, De Autoriteit Financiële Markten. Adviseurs helpen je met het oordeel indien een complex financieel product geschikt is voor jou. Eenmaal goed bevonden regelt de bemiddelaar de overeenkomst voor het financieel product. Er zijn ook tussenpersonen of intermediairs die zowel adviseur als bemiddelaar zijn. Die kunnen je adviseren en ook de overeenkomst in orde maken.

Uiteindelijk is het belangrijk dat je een financieel product uitkiest dat past bij jou en jouw behoeften. Om te weten welk financieel product het best bij je past, moet je over voldoende kennis beschikken van het financieel product. Is het niet zo dan zul je een adviseur en/of bemiddelaar in de hand moeten nemen om het beste financieel product voor je te vinden. Aan de hand van het bovenstaande vind je op 10beste.com een lijstje van de juiste financiële producten. Die kun je zelf nagaan en bij onvoldoende kennis over de financiële producten is het raadzaam een tussenpersoon in te schakelen.