We staan er misschien niet altijd zo bij stil, maar ongelukken gebeuren niet alleen buitenshuis. Ook in huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Hoe staat het er eigenlijk voor met de veiligheid in jouw huis? Heb jij bijvoorbeeld een rookmelder in je huis hangen of EHBO kit binnen handbereik? Hier lees je over de meest voorkomende ongelukken in huis en hoe je ze kan voorkomen!

Uitglijden of struikelen

Valincidenten staan met stipt op nummer 1 van de ongelukken die vaak voorkomen in huis. Van uitglijden op de natte vloer in de badkamer, tot struikelen over losse troep op de grond. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je goede en veilige vloerbedekking in huis hebt. Ook antislipmatten zijn een hele fijne manier om vloerkleden of badmatten op hun plek te houden.

Brand in huis

Een brand in huis is sneller gebeurd dan dat je misschien denkt. Het kan zijn dat de vlam in de pan slaat bij het koken, of dat er iets aanbrandt in de oven. Maar ook een krultang is een potentiële boosdoener. Wees daarom altijd voorzichtig met dit soort apparaten en vergeet ze na gebruik niet uit te zetten. Hetzelfde geld voor opladers. Laat deze niet onnodig in het stopcontact hangen. Om er bij een brand in huis op tijd bij te zijn is het verstandig om een rookmelder te nemen én een kleine brandblusser. Zo kun je in geval van nood meteen zelf handelen.

Verbranden aan een pan, oven of strijkbout

Naast brand in huis bestaat de mogelijkheid natuurlijk ook dat je je ergens aan verbrandt. Heb jij je bijvoorbeeld aan een pan, oven of strijkbout verbrandt? Dan is het belangrijk om de brandwond goed te behandelen. Bij een oppervlakkige brandwond is het belangrijk om deze niet onder de koude kraan te houden, maar juist met lauwwarm water te behandelen. Er zijn ook speciale zalfjes die je vervolgens kan opsmeren. Goed om die in huis te hebben! Ga bij een heftigere brandwond meteen naar de dokter of het ziekenhuis. Uiteraard verbrand je je niet expres, maar gebruik zeker bij een oven altijd ovenwanten om brandwonden te voorkomen. Ze zijn er niet voor niks!

In je vinger snijden

Wees voorzichtig met het gebruik van scherpen messen. Als je even niet oplet, kun je je bij het snijden van je groente zo verwonden. Doe dat soort dingen daarom ook nooit met haast en probeer altijd op te letten. Een EHBO kit met pleisters en verband is geen overbodige luxe!

Zorg dus dat je goed voorbereid bent om zo kleine ongelukjes in huis te voorkomen.