Elke onderneming heeft inkomsten en uitgaven, deze transacties worden bijgehouden in de administratie. Elk bedrijf heeft dus een boekhouding en administratie, maar niet elke ondernemer houdt dit goed bij. Het is daarentegen wel van belang dat een onderneming de administratie goed verzorgd. Waarom een goede administratie van groot belang is voor je onderneming? Dat leggen we je haarfijn uit in deze blog!

Later scheelt het tijd

Als je vanaf het begin je administratie goed bijhoudt scheelt het later zeeën van tijd. Het kost niet veel werk om vanaf het begin af en toe je administratie bij te werken en up to date te houden. Wat wél heel veel tijd zal kosten is wanneer je een tijdje niks aan je administratie gedaan hebt en dit vervolgens moet gaan inhalen. De kans is dan ook nog eens vrij groot dat er fouten gemaakt kunnen worden omdat het zo veel in één keer is. Hou je administratie dus vanaf het begin goed bij zodat je later tijd en frustraties kunt besparen.

Inzicht in prestaties

Als je de administratie goed en overzichtelijk bijhoudt heb je ook beter inzicht in prestaties. Als je de admiratie niet goed bijhoudt kan het zijn dat je over een paar dingen heen kijkt. Misschien kijk je dan wel over een klein foutje heen, wat later een groot foutje kan worden. Het zou zonde zijn als er groot verlies gemaakt wordt in je onderneming doordat de administratie niet overzichtelijk is. Het is natuurlijk ook fijn om op het einde van elke maand te zien dat je bijvoorbeeld een hogere omzet hebt gemaakt. Administratie heeft dus zeker ook te maken met controle hebben over je bedrijf, als je namelijk niet goed kunt zien hoe je presteert, kan het zijn dat je vroeg of laat controle verliest over je eigen onderneming.

Belastingcontrole

Het is erg belangrijk dat je administratie in orde is als je belastingcontrole krijgt. Je wilt natuurlijk geen onnodige boetes betalen of dergelijke doordat je iets mist of verkeerds hebt in je administratie. Een ondernemer moet hier dan ook ten alle tijden klaar voor staan, werk dus wekelijks de administratie bij. Bovendien is het ook wettelijk verplicht om administratie bij te houden, buiten dat het in het algemeen belangrijk.

Het kan zijn dat je moeite hebt met het bijhouden van de boekhouding of administratie. Mocht dit zo zijn, kun je altijd een boekhoudprogramma voor zzp boekhouding overwegen. Op zzpdaily.nl vind je er meerdere op een rijtje staan, zodat je kunt kiezen welke het beste bij jou en je onderneming past.