Dat een opstalverzekering afsluiten slim is, is geen geheim. Deze verzekering dekt alles aan de opstal in je huis. Opstal is alles wat er vastzit aan je huis. Denk hierbij aan het dak bijvoorbeeld. Is er schade aan je dak door bijvoorbeeld een brand of een hevige storm? Of misschien wel waterschade? Dan denkt een opstalverzekering meestal de kosten. Zie deze verzekering als een schadeverzekering. In een koophuis is het sowieso aan te raden om een opstalverzekering af te sluiten, maar ook in een huurhuis is dit aan te raden. Je zou denken dat dit een taak is voor degene die het huis aan je verhuurd. Dat is ook zo. Toch is het wel slim om zelf ook nog een verzekering af te sluiten voor je huis.

Beschermen tegen schade

Jij als huurder hebt dus in principe geen opstalverzekering nodig, omdat dit niet jouw taak is. Het pand is niet van jou, dus het is niet aan jou. Toch kun je zelf wel een verzekering afsluiten. Je kan ervoor kiezen om een inboedelverzekering af te sluiten. Hier ben je wel zelf verantwoordelijk voor, ook als je huurt. Een inboedelverzekering zorgt ervoor dat schade aan de spullen in je huis vaak vergoed worden door de verzekeraar als deze schade hebben. Dit kan je douche zijn, maar ook je fornuis, je iPad, je bank of je laptop en noem het zo maar op. Ook wanneer er waterschade of inbraak is geweest kan je terugvallen op je inboedelverzekering.

Voordelen opstalverzekering

Terug naar de opstalverzekering. Aan de opstalverzekering zitten een aantal voordelen. Voor de huurder is het een groot voordeel dat je deze verzekering niet zelf hoeft af te sluiten. Ga als huurder wel na of deze door de verhuurder inderdaad is afgesloten. Zo niet dan kun je hier wel om vragen, want schade door externe factoren heb je zelf niet in de hand. Wel zo fijn als je dan verzekerd bent. Voor de verhuurder is het voordeel dat je de verantwoordelijkheid om je pand goed te verzekeren niet uit handen hoeft te geven. Je weet op die manier zeker dat je pand altijd goed verzekerd is, want je hebt het zelf in de hand.

Waar let je op?

Als eerste let je als verhuurder bij het afsluiten van een opstalverzekering op de onderverzekering. Zorg dat je pand altijd voor het goede bedrag is verzekerd. Laat de waarde van je pand hiervoor vaststellen en doe dit het liefst ieder jaar. Is de waarde omhooggegaan? Dan kan het zijn dan je onderverzekerd bent en moet je de verzekering aanpassen. Verder let je ook op de juiste verzekering. Kies je alleen voor een basisverzekering of ook nog voor een aanvullende verzekering? Bekijk de polisvoorwaarden goed en bekijk wat er in de verzekering valt.