Het kan aan te raden zijn om een VCA certificaat te halen. VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu. Met dit certificaat laat je duidelijk blijken dat je deze zaken als ondernemer op orde hebt. Maar waarom is het voor je bedrijf zo belangrijk om een VCA-certificaat te halen? In dit artikel bespreken we de verschillende voordelen die daarmee gepaard gaan.

Minder ongevallen

Elke ondernemer is er natuurlijk bang voor: straks gebeurt er iets vreselijk en is er sprake van een ongeval. Natuurlijk kan dit altijd gebeuren en kun je er niet altijd iets aan doen. Maar met een VCA certificaat wordt de kans op ongevallen een stuk kleiner, zeker als je ondernemer bent in een branche waarbij er meer risico’s kunnen worden gelopen. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan werken in de bouw, of op een plek met hoogtes, of bijvoorbeeld als je met gif werkt. Een VCA cursus kan dan echt aan te raden zijn, want hiermee wordt de kans erop geminimaliseerd. Ook krijg je dan om de zoveel tijd een check, zodat je zeker weet dat alles nog goed zit.

Aansprakelijkheid

Als werkgever is het ook belangrijk om rekening te houden met de aansprakelijkheid bij een eventueel ongeval. Mocht er bijvoorbeeld iets gebeuren met één van je werknemers, tijdens het werken. Dan moet je aannemelijk zien te maken als werkgever dat dit niet lag aan het feit dat er niet aan de veiligheidseisen werd voldaan. Mocht je als werkgever namelijk aansprakelijk worden gesteld, dan kun je voor grote problemen komen te staan. Er is dan namelijk een grote kans dat jij er voor op moet draaien en dat kan flink in de bedragen oplopen, afhankelijk van de schade uiteraard. Maar omwille van die reden is het dus aan te raden om een VCA cursus te volgen, zodat je als ondernemer minder kans hebt dat je aansprakelijk wordt gesteld, aangezien je dan aan alle eisen voldoet die noodzakelijk zijn.

Meer opdrachten door VCA examen

We hebben het hier vooral gehad over de veiligheidsvoordelen als het gaat om een VCA cursus. Maar het afronden van een VCA examen zorgt er ook voor dat je meer opdrachten aan kunt gaan nemen. Er zijn namelijk heel veel opdrachtgevers die dit als harde eis hebben. Ze willen dat de veiligheid wordt gegarandeerd en ook met het oog op de duurzaamheid is een VCA examen een aanrader. Het zou natuurlijk jammer zijn als jij opdrachten mis gaat lopen, puur omdat je geen certificaat hiervoor hebt behaald. Dus ook omwille van die reden is een certificaat halen aan te raden.

Al met al zijn er natuurlijk kosten verbonden aan het halen van je VCA certificaat, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je loopt namelijk veel minder risico op aansprakelijkheid en ongevallen, maar je kunt er ook extra winstgevende opdrachten door krijgen. Al met al is het is dus aan te raden om eens te onderzoeken of het wat voor je is. De meeste ondernemers zijn blij dat ze het uiteindelijk gehaald hebben.

Ontdek hier meer over opleidingen bij KAP:
https://www.kap-opleidingen.nl/opleidingen/