Heb je te maken met een probleem of een conflict en wil je daar een mediator voor inschakelen dan zijn er een aantal aandachtspunten. In iedere regio in Nederland zijn er mediators beschikbaar. Het is alleen de vraag hoe vind je de beste mediator in je regio. Daar krijg je hier het antwoord op.

Let op kennis en ervaring

Er zijn allerlei mediators die kennis en ervaring hebben op een specifiek gebied. Bijvoorbeeld met betrekking tot verzekeringen, maar ook op het gebied van familiezaken. Het is natuurlijk het beste als je een mediator hebt die zich gespecialiseerd heeft in het gebied waarbinnen jullie conflict zich voordoet. Daarom is het aan te raden om op de kennis en uiteraard ook op de ervaring te letten.

Kies een mediator in de regio

Het ligt voor de hand om een mediator in de eigen regio te kiezen. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht of omgeving dan schakel je het beste een mediator Utrecht in. Woont de andere partij in een andere regio? In dat geval is het wel zo fair om een mediator te selecteren die op een even grote afstand van beide partijen is gevestigd. Overigens is het ook mogelijk om voor mediation te kiezen via video/beeld bellen.

Selecteer een erkende mediator

Het is aan te raden om een erkende mediator te selecteren. Er zijn op verschillende gebieden erkende en gecertificeerde mediators beschikbaar, zoals onder meer op rechtsgebied. Bijvoorbeeld met een erkenning door de Raad van Rechtsbijstand en rechtbankmediators. Er is tevens een kwaliteitsregister beschikbaar. Het voordeel van een erkende mediator is dat de kwaliteit getoetst is.

Let op de kosten

Heb je meerdere mediators gevonden in je eigen regio die voldoen aan bovengenoemde selectiecriteria? In dat geval is het ook nog mogelijk om rekening te houden met de kosten van het inschakelen van een mediator. Vraag vooraf naar de kosten en kijk daarbij of er sprake is van een uurtarief of van een totaalprijs. Bij een uurtarief is het lastig om zelf een inschatting van de totale kosten te maken. Bij twijfel over of je de beste mediator inschakelt, is het nog interessant om te kijken of er een gratis adviesgesprek mogelijk is. Het is namelijk belangrijk dat beide partijen wel een klik hebben met de mediator om de kans op een succesvol traject te vergroten. Check daarom vooraf even of een eerste gesprek vrijblijvend en gratis is.