Nederland kent een indrukwekkend verzekeringssysteem waarbij je je voor verschillende dingen in het leven kunt verzekeren. Uit cijfers van het CBS blijkt dat slechts 1 op de 5 Nederlanders alleen een verplichte basisverzekering heeft. De rest is allemaal aanvullend verzekerd.

Zij beschikken bijvoorbeeld over een begrafenisverzekering om de kosten van een crematie of begrafenis mee te dekken. Toch zijn er nog steeds veel mensen zonder een begrafenisverzekering. Is zo’n verzekering nou echt handig om te hebben? We zochten het voor je uit.

Wat houdt een begrafenisverzekering precies in?

Een begrafenisverzekering, ook wel een uitvaartverzekering genoemd, geeft de zekerheid dat er geld is voor een crematie of begrafenis indien de verzekerde komt te overlijden. De belangrijkste reden voor mensen om zo’n verzekering af te nemen, is omdat ze te weinig spaargeld hebben om een begrafenis of crematie te betalen en ze hun nabestaanden niet willen opzadelen met dergelijke kosten. Een gemiddelde begrafenis kost namelijk al gauw tussen de € 7.000 en € 10.000. Een crematie is meestal net wat goedkoper.

Ook wanneer je wel over voldoende spaargeld beschikt kan een uitvaartverzekering handig zijn. Soms levert investeren in zo’n verzekering in verhouding namelijk meer op dan wanneer je het geld op je spaarrekening zou laten staan. De spaarrente ligt momenteel namelijk erg laag en is bij sommige situaties zelfs negatief (wat betekent dat je geld moet betalen over het laten staan van je geld op een spaarrekening). Daarbij is het óók met genoeg spaargeld alsnog een prettig idee dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten van je eigen overlijden. Veel mensen vinden het fijn dat niet iemand anders die kosten hoeft te betalen.

Verschillende soorten begrafenisverzekeringen

In dat soort gevallen is het dus zeker aan te raden om een begrafenisverzekering af te sluiten. Hiermee kun je je eigen wensen vastleggen en hoeven je nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten ervan. Wanneer je een begrafenisverzekering af wil nemen, zie je al gauw dat er verschillende soorten verzekeringen zijn. De drie die het meest voorkomen zijn:

  • Natura begrafenisverzekering: bij deze verzekering beschik je over een pakket met diensten en producten waar je gebruik van kunt maken wanneer de verzekerde is overleden. Denk aan ondersteuning van de uitvaartverzorger en de kosten voor de kist. Daarnaast is er meestal een bedrag toegevoegd dat vrij te besteden is. Deze verzekering wordt ook wel een pakketverzekering genoemd.
  • Kapitaal begrafenisverzekering: bij deze begrafenisverzekering ontvangen de nabestaande een geldbedrag wanneer de verzekerde overlijdt. Dat betekent dat de nabestaanden zelf kunnen beslissen waar het geld aan wordt uitgegeven. Dat mag meestal van alles zijn.
  • Combinatie begrafenisverzekering: kies je voor een combinatie van beide verzekeringen dan is er zowel een pakket met diensten en producten beschikbaar als een vrij te besteden bedrag.

Voor welke verzekering je gaat is afhankelijk van je eigen wensen en misschien ook je financiële situatie. Ga er daarom even voor zitten om een begrafenisverzekering uit te kiezen die bij je past.

Dit zijn de voordelen van een begrafenisverzekering

Wanneer je nog twijfelt over het afnemen van een uitvaartverzekering kan het wellicht helpen om naar de voordelen ervan te kijken. Omdat zo’n verzekering niet verplicht is, laten veel mensen een begrafenisverzekering links liggen of besluiten ze pas op latere leeftijd om zichzelf te verzekeren. Dat is niet erg, maar des te later je zo’n verzekering afsluit des te hoger de premie is die je moet betalen. Daarom is het aan te raden om al op jonge leeftijd een begrafenisverzekering af te nemen zodat je goed voorbereid bent. Een paar voordelen van dergelijke verzekeringen zijn:

  • Met een begrafenisverzekering en het juiste verzekerde bedrag weet je zeker dat je uitvaartkosten zijn gedekt wanneer je overlijdt. Dat is niet alleen voor jezelf een prettig idee, maar ook voor je nabestaanden. Zij hoeven zich geen zorgen te maken over onverwachte kosten.
  • Kinderen tot 18 jaar zijn vaak gratis meeverzekerd bij een begrafenisverzekering (dit verschilt per aanbieder).
  • Je kunt je verzekering tussentijds aanpassen als je dat zou willen.
  • Het afnemen van een begrafenisverzekering is een handige manier om de wensen omtrent je uitvaart alvast vast te leggen.
  • Daarbij ben je voor een lage premie voor duizenden euro’s verzekerd.

Op de vraag of het handig is om een uitvaartverzekering af te nemen, is het eenvoudig antwoorden: ja, dat is het zeker. Daarmee hoef je je geen zorgen te maken over wie de kosten van een uitvaart betaalt. Met een begrafenisverzekering worden dit soort kosten gewoon gedekt.