Bij gezinsuitbreiding verandert er het een en ander in je leven. Er zijn een hoop praktische zaken die geregeld moeten worden. Zo is het, naarmate de kinderen opgroeien, belangrijk om steeds te blijven zorgen voor de juiste dekking van diverse verzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als ouder of voogd ben je altijd verantwoordelijk voor je kinderen, ook op het moment dat je kinderen ergens anders zijn. Wanneer er bijvoorbeeld schade ontstaat als je kind uit logeren is bij opa en oma of bij een vriendje aan het spelen is, kan jij aansprakelijk worden gesteld. Of dit het geval is, hangt af van de leeftijd van het kind. Voor kinderen van 0 tot 14 jaar ben je als ouder of voogd altijd volledig verantwoordelijk voor wat jouw kind heeft gedaan. Je kunt dus aansprakelijk worden gesteld voor de schade die jouw kind veroorzaakt en deze schade valt onder de dekking van jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Tussen de 14 en 16 zijn zowel de ouders als het kind aansprakelijk. Kinderen vanaf 16 jaar zijn zelf verantwoordelijk en kunnen dus ook aansprakelijk gesteld worden, tenzij jij als ouder of voogd zelf onrechtmatig handelen of nalaten kan worden verweten. Een kind van 18 jaar of ouder is meerderjarig en volledig zelf aansprakelijk, met uitzondering van bepaalde financiële kwesties.

Autoverzekering aanpassen

Je mag jouw auto uitlenen aan je kinderen als zij in het bezit zijn van een rijbewijs. Wanneer een kind echter een regelmatige bestuurder wordt, moet hij of zij ook zo aangetekend worden. Verzekeraars kunnen in dit geval een opslag rekenen als je kind nog geen 24 jaar oud is. Daarnaast kan de premie hoger uitvallen door geen of weinig schadevrije jaren. Voor jonge bestuurders kan een hoger eigen risico gelden bij schade. Soms willen ouders een verzekering afsluiten voor het voertuig van hun kind om te voorkomen dat ze een hoge premie moeten betalen, maar dat is niet mogelijk als dit voertuig niet op naam van de ouder staat. Ook is het voor je kind zelf beter om zo vroeg mogelijk schadevrije jaren op te bouwen door zelf een autoverzekering af te sluiten. Een bromfietsverzekering kun je ook door je kind zelf af laten sluiten.

Zorgverzekering voor je kind

Je kind wordt tot zijn of haar 18e levensjaar met jou meeverzekerd in de zorgverzekering. Je moet een kind binnen vier maanden na geboorte inschrijven bij een zorgverzekeraar, zodat je kind met terugwerkende kracht vanaf de geboorte verzekerd is. Ben je te laat met de inschrijving? Dan moeten ouders eventuele gemaakte zorgkosten zelf betalen. Het maakt niet uit bij welke ouder je het kind meeverzekert, als jij en je partner niet bij dezelfde zorgverzekeraar zitten. Een gezinspolis kan onnodig veel geld kosten. Het valt aan te raden om te kiezen voor het zorgpakket dat het best aansluit bij de behoeften van jouw kind wanneer jullie als ouders zijn aangesloten bij verschillende zorgverzekeraars. Als je kind is meeverzekerd, geldt voor hem of haar dezelfde dekking als voor jou.