Welke ouder met kleuters of peuters houdt niet zijn hart vast als je met je kind door een winkel loopt met allemaal breekbare producten? Of als je met de kleine voor het eerst bij een kennis op visite gaat en je komt in een soort toonzaal terecht met witte bekleding en fragiele meubelstukken.

Een ongelukje zit vaak in een klein hoekje

Maar ook op andere plekken zit een ongelukje soms in een klein hoekje dus wees voorbereid en zorg dat je verzekerd bent. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt meestal de schade die je aanbrengt bij anderen en hieronder valt ook schade die jouw minderjarige kinderen veroorzaken. Dit soort verzekeringen kunnen veel ellende voorkomen. Het is toch een stuk prettiger als je kind met zijn capriolen per ongeluk die dure vaas omgooit en je bent hiervoor verzekerd.

Verzekeringen vergelijken

Wat er precies gedekt wordt en voor wie kan nog weleens per verzekering verschillen. Daarom is vergelijken heel verstandig. De aanbieders van het internet vergelijken of de energieleveranciers vergelijken is al heel gewoon. We weten dat we bijvoorbeeld met de verschillende internetproviders vergelijken geld kunnen besparen, net zoals bij de energieaanbieders. Met de verzekeringen is het eigenlijk niet anders, ook hier heeft vergelijken zin.

Wat zijn de voorwaarden?

Heeft bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering die je op het oog hebt ook gezinsdekking en tot welke leeftijd zijn de kinderen meeverzekerd? Voor welk bedrag kun je verzekerd zijn? Zijn huisdieren ook meeverzekerd? Is er een opzichtclausule? Kun je maandelijks de premie betalen of betaal je altijd jaarlijks? Zijn er bepaalde voorwaarden of niet? Het is altijd handig om alles even op een rijtje te zetten.

Tot welke leeftijd?

Bij de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen kun je je kinderen meeverzekeren tot hun 27ste levensjaar. Ook hier zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat het kind nog wel thuis moet wonen. Als je kind ergens anders op kamers woont en studeert, zijn er ook nog mogelijkheden om het kind in de verzekering te houden. Zodra het ‘kind’ is getrouwd, kun je hem of haar niet meer in de gezinsverzekering houden.

Verantwoordelijkheid van het kind

Soms hebben mensen zelf geen aansprakelijkheidsverzekering maar kiezen ze er wel voor om hun kinderen te verzekeren. Het is vaak ook zo dat de ouders aansprakelijk zijn voor een kind tot 14 jaar. Daarna gaat men meer uit van de eigen verantwoordelijkheid van het kind. Dat betekent dat ze nog wel op de polis blijven staan, maar dat de aangebrachte schade nauwkeuriger wordt bekeken en minder makkelijk wordt vergoed.

Voorwaarden die vaak voorkomen

Meestal is schade die door kinderen is aangebracht bij spullen van huisgenoten niet gedekt. Dus als je kind je dure smartphone op de grond laat vallen, kun je dat meestal niet verhalen. Letselschade als gevolg van de handelingen van het kind kunnen vaak wel geclaimd worden. Ook is het belangrijk dat men zich realiseert of de schade die het kind eventueel maakt voorkomen had kunnen worden. Geef je een peuter dus bijvoorbeeld zelf die dure vaas om mee te spelen, dan keert de verzekering vaak niet uit.