Vaak zijn mensen niet goed geïnformeerd of denken ze dat het niet zo’n vaart zal lopen. Alleen als er dan toch iets gebeurt, dan is er direct een groot probleem. Slecht verzekerd zijn, kan de oorzaak zijn van grote financiële problemen. Dan moet iemand bijvoorbeeld een persoonlijke lening nemen of komt in de schuldsanering terecht. Weet je niet goed of je wel of niet goed verzekerd bent? Lees hier dan enkele belangrijke tips waar je je voordeel mee kunt doen.

Aansprakelijkheidsverzekering

De basis is dat je verzekert moet zijn tegen dingen waarvan je weet dat als je die jou overkomen, dat je de kosten daarvan niet kunt betalen. Daarbij maakt iedereen een persoonlijke afweging. Het hangt er vanaf hoeveel je dus zelf kunt dragen qua risico, zonder in de problemen te komen en van in hoeverre je risico neemt.

Niet iedereen een aansprakelijkheidsverzekering. Toch is dit eigenlijk dé verzekering die iedereen zou moeten hebben. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je beschermt tegen het risico van aansprakelijkheid. Hierbij moet je denken aan schade zoals letselschade en zaakschade die door jezelf is veroorzaakt. Bij zaakschade gaat om het vergoeden van de kosten door eigendommen te vervangen of te repareren. Voor die paar euro dat een aansprakelijkheidsverzekering kost, vaak zo’n 6 tot 8 euro per maand, kun je het risico gewoonweg niet lopen.

Let er wel op dat zelf opzettelijk veroorzaakte schade niet valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan gehuurde zaken valt ook niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als je dus iets huurt en je wilt er zeker van zijn dat dit gedekt is tegen eventuele per ongeluk veroorzaakte schade, zal je je hier extra tegen moeten verzekeren.

Verder is het bij aansprakelijkheidsverzekeringen ook gebruikelijk dat schade dat enkel bestaat uit zuivere vermogensschade niet te verhalen is op de aansprakelijkheidsverzekering. Zuivere vermogensschade is de schade die niet veroorzaak is door letsel, overlijden of een beschadiging van iets. Gevolgschade is hier een goed voorbeeld van. Dit is schade veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkeerd beleggingsadvies of door een fout veroorzaakt door een subsidieadviesbureau.

Aansprakelijkheidsverzekering is geen WA-verzekering

Wat ook niet iedereen weet is dat een aansprakelijkheidsverzekering niet hetzelfde is als een WA-verzekering. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die niet veroorzaakt zijn in een auto of ander motvoertuig waarin u rijdt. Met die WA-verzekering wordt schade veroorzaakt door een auto of ander motorvoertuig juist wel vergoedt.

Lees de voorwaarden goed door

Een belangrijke tip is om de voorwaarden van een verzekering goed door te lezen. Niet omdat de verzekering geen goede verzekering zou zijn, maar vooral om zelf zo helder te hebben waartegen je nu precies wel en niet verzekerd bent.