Nieuwe meubels, een schitterende vloer of een likje verf: er zijn heel veel leuke dingen om te regelen als je gaat samenwonen. Dit is ook een moment waarop jullie samen de financiële zaken en verzekeringen moeten regelen. Gebruik deze praktische checklist wanneer je gaat samenwonen, zodat je geen zaken over het hoofd ziet.

Verzekeringen en abonnementen

Als je gaat samenwonen kan het zijn dat jullie dubbele abonnementen hebben lopen. Zeg deze nog op voordat je gaat samenwonen of zet het abonnement om in een familie-abonnement, zoals bijvoorbeeld je Spotify-abonnement. Ook voor verzekeringen geldt dat je de meeste kunt delen. Breng alle verzekeringen in kaart, bespreek welke je samen neemt en zeg overbodige verzekeringen op. Kijk ook goed naar de inboedelverzekering, want waarschijnlijk gaat er het een en ander veranderen aan de inboedel. Als jullie een huis kopen is ook de opstalverzekering erg belangrijk. Doorgaans scheelt het geld wanneer je alle verzekeringen onderbrengt bij één verzekeraar.

Bespreek geldzaken

Zet al jouw inkomsten en uitgaven op een rij en vraag je partner om hetzelfde te doen. Dit kan bijvoorbeeld in Excel. Creëer een aparte kolom met daarin het spaargeld en/of eventuele schulden en maak een kolom voor vaste lasten. Vervolgens kun je dit overzicht met elkaar bespreken en kijken welke uitgaven jullie samen willen doen en of jullie misschien spaargeld willen samenvoegen. Maak een gedeeld overzicht waar alle informatie in opgenomen is, zodat jullie beide weten waar jullie aan toe zijn. Vaak kiezen mensen ervoor om een gezamenlijke rekening te openen als ze gaan samenwonen. Dit is makkelijk als je de vaste lasten samen draagt of bijvoorbeeld een gedeelde rekening wilt hebben voor de boodschappen. Met een gemeenschappelijke rekening houd je makkelijker het overzicht.

De verdeling van de inkomsten hoeft niet 50/50 te zijn. Je kunt de verdeling van de lasten bijvoorbeeld aanpassen naar de inkomsten van jou en je partner. In dit geval betalen jullie ‘naar rato’ voor de gezamenlijke lasten. Ook kun je besluiten om alle inkomsten op één hoop te gooien.

Fiscaal partnerschap

Meestal heeft samenwonen fiscale gevolgen, bijvoorbeeld voor het krijgen van heffingskortingen of het verdelen van aftrekposten. Zorg dat je hier op de hoogte van bent en hier rekening mee houdt, zodat je niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan. In deze gevallen zijn jullie fiscale partners. Houd ook eventuele toeslagen in de gaten. Op het moment dat je toeslagen ontvangt van de Belastingdienst en gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je toeslagen. Geef veranderingen tijdig door aan de Belastingdienst en controleer of je ook in je huidige situatie nog recht maakt op toeslagen.