In het geval van een ongeluk moet de persoon die het ongeval veroorzaakt heeft de schade betalen. Zijn er meerdere mensen die schuld hebben aan het ongeluk? Dan betaalt iedereen een deel van de schade. Een autoverzekering goedkoop afsluiten betekent doorgaans een WA-verzekering, wat betekent dat alleen schade die je bij een ander veroorzaakt door je verzekering vergoed wordt. Er gelden daarnaast bijzondere regels voor fietsers, voetgangers en kinderen.

Bestuurder van een motorvoertuig

Als bestuurder van een motorvoertuig betalen alle betrokkenen de eigen schade na een ongeluk, tenzij het duidelijk is dat de schuld bij één persoon ligt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een andere bestuurder door rood licht is gereden of zat te appen achter het stuur. Als het ongeluk je eigen schuld was, betaal je niet alleen je eigen schade maar ook die van een ander. Ligt de schuld bij iemand die geen bestuurder is van een motorvoertuig? Dan gelden er afwijkende regels. De wet geeft extra bescherming aan fietsers en voetgangers. Jij betaalt altijd minstens 50 procent van de schade als bestuurder van een motorvoertuig, ook wanneer de schuld bij de ander ligt. Je hoeft alleen geen schade te betalen bij overmacht. Bijvoorbeeld als jij de auto net hebt geparkeerd in de straat en er een fietser met zijn stuur langs het portier schraapt. De fietser betaalt jouw schade en zijn eigen schade. Bij een ongeluk met een kind jonger dan 14 jaar moet je alles betalen, tenzij je kunt bewijzen dat het kind expres het ongeluk veroorzaakte.

Eenzijdig ongeval

Heb je schade veroorzaakt waar geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken waren? Bijvoorbeeld doordat je tegen een paaltje of lantaarnpaal bent aangereden met de auto? Dan betaal je zelf de schade aan je eigen voertuig en de schade die je hebt veroorzaakt. In het geval van een beschadigde lantaarnpaal moet je hiervoor een vergoeding betalen aan de gemeente. In enkele gevallen vergoedt jouw ongevallenverzekering de schade, dus neem eerst contact op met jouw verzekeraar.

Voetganger of fietser

Als jij voetganger of fietser bent, betaal jij voor je eigen schade tenzij de schuld van het ongeluk duidelijk bij één persoon ligt. In het geval van een ongeluk met een motorvoertuig geniet je van extra bescherming als voetganger of fietser. In de meeste gevallen neemt de bestuurder van het motorvoertuig het overgrote deel van de kosten op zich. Bij een ongeluk met een andere voetganger of fietser betaalt de persoon die het ongeluk heeft veroorzaakt. Heb je allebei schuld? Dan betaal je allebei een deel van de schade. Wie de meeste schuld heeft, betaalt het grootste deel. Als je een ongeval had met een kind jonger dan 14 jaar waarbij beiden schuld hadden, moet je soms toch een groot gedeelte of zelfs alle schade betalen. Dit hangt van de situatie af.