Zo, je hebt besloten om een bedrijf te starten, dat is best een grote stap! Nu zit je wel nog met een bepaalde zaken die geregeld moeten worden zoals de beste zakelijke rekening uitkiezen, financiën regelen, en het kiezen van een rechtsvorm. Een rechtsvorm of ook wel ondernemingsvorm genoemd is de juridische vorm waarin deze is gegoten. Er zijn diverse soorten rechtsvormen, maar je kiest er maar ééntje. Het is wel van belang dat je de goede rechtsvorm kiest die het beste bij jouw toekomstige bedrijf past. In deze blog behandelen we de soorten rechtsvormen en leggen we je uit hoe je de juiste rechtsvorm kan kiezen!

Eenmanszaak

Een eenmanszaak wordt gezien als de meest simpele onderneming. Dat is ook wel zo, want het enige en grootste kenmerk is dat de onderneming maar één eigenaar heeft. Het is wel iets anders dan een zzp’er, een eenmanszaak kan namelijk wel gewoon personeel in dienst hebben. Een zzp’er heeft ook een ZZP rekening, bij een eenmanszaak is dat anders. Bij een eenmanszaak is de eigenaar aansprakelijk voor alle schulden en is er geen rechtspersoon. De belastingen die komen kijken bij een eenmanszaak zijn inkomstenbelasting, btw en loonheffingen van personeel.

Vennootschap onder firma (VOF)

Er wordt gesproken van een VOF als de onderneming meerdere eigenaren heeft. Als je dus samen met firmanten of vennoten een onderneming begint wordt dit een vennootschap onder firma genoemd. Ook bij deze rechtsvorm is er geen rechtspersoon en worde alle vennoten aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. De belastingen die een VOF heeft zijn inkomstenbelasting, btw en loonheffing van personeel.

Commanditaire vennootschap (CV)

Een CV kan je grotendeels vergelijken met een VOF, de regels zijn namelijk bijna hetzelfde. Het is verschil tussen een CV en een VOF is dat een CV behalve de gewone vennoten ook nog ‘stille’ vennoten heeft. Deze stille vennoten brengen geld in het bedrijf, maar bemoeien zich verder niet met de gang van zaken van de onderneming. Elke beherende vennoot is met zijn persoonlijke vermogen aansprakelijk voor de schulden van de CV, en de stille vennoten lopen het risico om hun ingebrachte kapitaal te verliezen. Ook zij hebben belastingen als btw, loonheffingen maar ook inkomsten belasting voor een beherende vennoot en voor een stille vennoot.

Besloten vennootschap (BV)

Een besloten vennootschap is een onderneming die je alleen of samen met andere kunt oprichten met behulp van een notaris. De belastingen die komen kijken bij een BV zijn vennootschapsbelasting, dit is belasting over de winst. Btw, loonheffingen en dividendbelasting horen er ook bij.

Zo kies je de juiste rechtsvorm + enkele tips

Nu je op de hoogte bent van een paar van de rechtsvormen is het tijd om na te gaan denken welke rechtsvorm je gaat kiezen. Het ligt geheel aan je situatie welke rechtsvorm je het beste kunt kiezen. Wil je alleen een onderneming starten? Ga dan voor de eenmanszaak. Wil je samen met andere een onderneming starten? Dan kan je gaan voor VOF, CV, of BV, het ligt er aan wat jij fijn vindt. Als tip kunnen we je mee geven om zoveel mogelijk research te doen naar dit onderwerp, zodat je niet de verkeerde beslissing maakt. Betrek ook mensen met de juiste expertise, zodat je wat advies kunt krijgen vanuit een professioneel zicht. Uiteindelijk is het belangrijk dat je beslist op meer dan alleen maar fiscale aspecten.