Blockchain is een database die als de grootste uitvinding na Internet wordt beschouwd. Blockchain verwerkt en slaat data en transacties op. Het kan hierbij om allerlei transacties en data gaan, van betalingen met de digitale munt, waardevolle papieren, denk hierbij aan eigendomspapieren, contracten, certificaten, diploma’s etc. Alle informatie wordt opgeslagen en met digitale beveiliging op een groot netwerk aan computers (Nodes genoemd) verwerkt, er komt geen tussenpartij aan te pas. Middels cryptografie wordt alles beveiligd. Vandaar dat er ook cryptogeld, zoals Bitcoin erop wordt opgeslagen en verhandeld.

Beveiliging bitcoin

Alle informatie die middels cryptografie wordt opgeslagen in de blockchain, is haast onmogelijk te hacken. Het gaat hierbij om een ketting aan computers die de informaties bevat, waarbij de volgende computers steeds ook informatie van de vorige computer bevat. Bij blockchain is er niet 1 centrale beheerder, de informatie wordt door verschillende computers beheerd. De gebruiker is hierbij de Superuser, die alle juiste codes ter beschikking moet hebben om toegang te kunnen krijgen tot de gegevens opgeslagen in de Blockchain. Elke blok moet het eens zijn met de code die opgegeven wordt, alvorens de gegevens beschikbaar worden. Alle wijzigingen worden automatisch naar alle nodes gekopieerd. Indien 1 computer crasht, zijn de gegevens altijd nog beschikbaar. Dit is niet het geval bij een centrale beheerder.

Bitcoin in Nederland

Bitcoin gebruikt deze methode voor transacties, hierdoor is elke transactie beveiligd. Bitcoin kopen in Nederland kan via verschillende websites. Het werkt net wat anders dan Aandelen Kopen. Deze websites, de zogeheten handelsplatformen bieden bitcoins tegen verschillende koersen aan. Op deze platformen bieden verschillende eigenaren (brokers) hun bitcoins aan tegen een koers. In Nederland kan je bitcoins makkelijk kopen via iDEAL, Bancontact, SEPA, creditcards en bankoverschrijvingen. Creditcard en bankoverschrijvingen kunnen iets langer duren dan de rest. Bij creditcards zijn er veel meer verificatie stappen, bij bankoverschrijvingen hangt de snelheid van je bank af.

Blockchain voor andere toepassing dan bitcoin

Maar los van Bitcoin, kan Blockchain nog voor zoveel andere doeleinden gebruikt worden. Denk hierbij aan, de zorgwereld, verzekeraars, scheepvaart, financiële instellingen. Vooral de verzekeraars verwachten veel van blockchain, vanwege de confidentialiteit van informaties die ze krijgen en moeten beheren van hun klanten. Elke contract is confidentieel en voor elke klant wordt er apart een berekening gemaakt. Blockchain kan de confidentialiteit garanderen en een systeem creëren voor het berekenen van premies voor elke profiel dat gecreëerd wordt.