Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel erg handig. Zo heb je iets om om terug te vallen in het geval van diefstal in je huis, wateroverlast of brand.

Wat is een inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is een verzekering die de schade aan je spullen in huis dekt die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten en dus gemakkelijk mee verhuisd kunnen worden. Hieronder vallen onder andere je meubels, gordijnen, zwevend parketvloer en koelkast. Maar ook je waardevolle spullen zoals tv, sieraden en audioapparatuur. Zelfs je huisdieren vallen onder de dekking van je inboedelverzekering.

De spullen die echt vastzitten aan je woning, zoals een vastgelijmde parketvloer en je keuken, valt niet onder de inboedelverzekering. Voor dit soort spullen heb je een opstalverzekering nodig.

Schades die door de volgende dingen veroorzaakt worden vallen onder de dekking van een inboedelverzekering:

  • Gewelddadige beroving
  • Inbraak
  • Wateroverlast
  • Brand
  • Ontploffing
  • Blikseminslag
  • Storm (minimaal windkracht 7)
  • Smelten en schroeien

Wat wordt niet verzekerd door de inboedelverzekering

Wat wel en niet verzekerd wordt met een inboedelverzekering hangt af van het type verzekering die je afsluit en bij welke verzekeringsmaatschappij je deze afsluit.

Schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets omstoot of laat vallen wordt niet door de basis inboedelverzekering gedekt, hiervoor moet je een allriskverzekering afsluiten. Wanneer er schade aan je spullen is door je eigen schuld, achterstallig onderhoud of door opzet, dan wordt dit in principe nooit gedekt.

Wanneer je draagbare elektronische apparaten zoals je mobiel, smartwatch en tablet ergens tegenaan stoot of laat vallen waardoor het kapot gaat, dan wordt dit in de meeste gevallen niet met een basis inboedelverzekering of allrisk verzekering gedekt. Hiervoor moet je vaak een extra buitenshuisdekking afsluiten.

De standaard inboedelverzekering dekt ook geen schade aan je ruiten. Dus als je buurjongen een bal door je ruit schopt wordt dit niet vergoed. Het is wel mogelijk om je inboedelverzekering uit te breiden met een glasdekking, zodat je ruiten ook verzekerd zijn als ze breken door een ongelukje van jezelf of een andere gebeurtenis die je niet kon verwachten. Maar vocht in dubbel glas en krassen op ruiten zijn weer niet verzekerd.

Daarnaast ben je verzekerd tot een maximaal bedrag per gebeurtenis, maar sommige spullen zijn voor een lager bedrag verzekerd. Zo kun je een maximale vergoeding van €100.000 per gebeurtenis hebben, maar je sieraden zijn dan bijvoorbeeld tot €5.000 verzekerd.

Lees de voorwaarden van je inboedelverzekering goed door, want alleen schade die is veroorzaakt door een van de in de voorwaarden beschreven oorzaken wordt vergoed.

Vergoeding

De schade kan vergoed worden aan de hand van de dagwaarde of nieuwwaarde. Bij de nieuwwaarde wordt het bedrag uitgekeerd dat nodig is om de beschadigde spullen nieuw in de winkel te kopen. Bij de dagwaarde wordt er gekeken naar welk bedrag nodig is om de beschadigde spullen te vervangen door vergelijkbare spullen van dezelfde leeftijd.

Houd daarnaast altijd nog rekening met het eigen risico dat je moet betalen.