Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een hele fijne verzekering die je kunt gebruiken als vangnet. Deze verzekering biedt dekking tegen schade die je als particulier aan anderen kunt toebrengen. Toch is het goed om te weten dat er situaties zijn waarin een aansprakelijkheidsverzekering geen schade vergoedt. Wil je daar graag meer over weten? Blijf dan even lezen!

Uitsluiting van motorrijtuigen

Allereerst wordt schade door een motorrijtuig niet gedekt. Wanneer er dus een ongeluk gebeurt met de auto, dan ben je doorgaans niet gedekt onder een AVP van Allianz Direct. In dit geval komt de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) in actie en heb je een WA-verzekering nodig om de schade te dekken. Het maakt dan niet uit of je zelf het voertuig in bezit hebt, bestuurt of gebruikt.

Uitsluiting van vaartuigen

Ook schade veroorzaakt door vaartuigen valt meestal buiten de dekking van een inboedel en aansprakelijkheidsverzekering. Heb je dus schade gemaakt met een boot, dan ben je niet verzekerd. Net als bij motorrijtuigen, zijn er speciale verzekeringen zoals een bootverzekering nodig om schade aan vaartuigen te dekken.

Uitsluiting van luchtvaartuigen

Schade veroorzaakt door luchtvaartuigen wordt ook niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn enkele uitzonderingen. Denk bijvoorbeeld  aan dekking voor passagiers aan boord van commerciële luchtvaartuigen, of voor het gebruik van modelvliegtuigen of kabelvliegers binnen bepaalde grenzen. Je hebt bijvoorbeeld aparte verzekeringen nodig voor schade veroorzaakt door drones, helikopters en andere luchtvaartuigen.

Uitsluiting van opzicht

Een andere belangrijke uitsluiting bij een aansprakelijkheidsverzekering heeft betrekking op schade aan zaken die worden gebruikt op basis van huur, huurkoop, lease, pacht of andere soortgelijke overeenkomsten. Ook schade aan zaken die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden, zoals voor werkzaamheden, wordt niet gedekt door de AVP. Voor deze situaties kun je beter specifieke zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Uitsluiting van waardepapieren

Munten, bankbiljetten en waardepapieren zoals creditcards en pasjes zijn over het algemeen niet gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer er dus schade ontstaat aan deze betaalmiddelen door bijvoorbeeld brand of water, kun je geen gebruik maken van de AVP voor een vergoeding.

Uitsluiting van jachtrisico

Ben jij een jager? Het is dan goed om te weten dat schade die verband houdt met het bezitten en gebruiken van een wapen tijdens de jacht, niet wordt gedekt door een aansprakelijkheidsverzekering. Dit betekent dat als er tijdens een jachtpartij per ongeluk schade wordt veroorzaakt, de verzekeraar dit niet vergoedt. Hiervoor kun je weer specifieke jachtverzekeringen afsluiten om dit risico af te dekken. Er zijn nog een aantal andere uitsluitingen, zoals uitsluiting van wapens en opzettelijke schade. Het is goed om te weten wat er wel en niet gedekt wordt voordat je een verzekering afsluit!