Als startende ondernemer zijn er een hoop zaken waar je aan moet denken. Het kan best overweldigend zijn, al die dingen die je moet regelen. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, een bedrijfsnaam verzinnen, nieuwe klanten werven, er komt een hoop bij kijken. Om je een handje te helpen hebben we een overzicht gemaakt van alle verzekeringen die een zzp’er nodig kunnen hebben.

Ziektekostenverzekering

Net als alle andere inwoners van Nederland heb je als zzp’er een ziektekostenverzekering nodig. Houd er wel rekening mee dat je achteraf ook een inkomensafhankelijke bijdrage betaald via de belastingaangifte.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering korten we af tot de AOV-verzekering. Als je voor jezelf start loop je een bepaald risico. Mocht er iets gebeuren waardoor je niet kunt werken, dan heb je ook geen inkomsten. Daarom is het belangrijk dat je een AOV-verzekering afsluit. Met deze verzekering ben je er zeker van dat je recht hebt op een maandelijkse uitkering als je tijdelijk arbeidsongeschikt bent. De hoogte van de premie voor je AOV-verzekering hangt onder andere af van je werkzaamheden en je leeftijd.

Cyberverzekering

Een redelijk nieuwe verzekering is de cyberverzekering. Het is belangrijk dat je online voldoende beschermd bent. Dit geldt zowel tijdens het online shoppen van nieuwe kleding, het afsluiten van online sportweddenschappen en het verrichten van online werkzaamheden. Een cyberverzekering dekt bedrijfsschade en aansprakelijkheid voor schade aan derden in het geval dat je slachtoffer wordt van een cyberincident. Denk hierbij aan een inbreuk op het beveiligingsbeleid van het systeem dat je gebruikt.

Voorraadverzekering en inventarisverzekering

Als je een inventaris of voorraad van waarde hebt dan is het belangrijk dat je deze beschermt. Een zzp’er gebruikt al snel een telefoon, laptop en meubilair voor het kantoor. Wanneer je producten verkoopt heb je waarschijnlijk materialen en dergelijke op voorraad. Brand, inbraak of noodweer vormen een risico voor deze waardevolle spullen. Met behulp van een voorraad- en inventarisverzekering blijf je niet met lege handen achter.

Aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn twee vormen van aansprakelijkheid waar je als zzp’er mee te maken kunt krijgen. Ten eerste is er de beroepsaansprakelijkheid. Dit type aansprakelijkheid is van toepassing wanneer je bijvoorbeeld een verkeerd besluit maakt wat bepaalde risico’s heeft. Daarnaast kan beroepsaansprakelijkheid van toepassing zijn bij het uitvoeren  van opdrachten of wanneer je advies geeft. Dan is er de bedrijfsaansprakelijkheid die van toepassing is in het geval van letsel of schade. Het gaat hier om schade die jij aan anderen toebrengt. Met behulp van een aansprakelijkheidsverzekering kun je risico’s inperken en zorg je ervoor dat je goed beveiligd bent.

Rechtsbijstandverzekering

Het komt helaas wel eens voor dat je in een juridisch conflict verwikkeld raakt. Denk bijvoorbeeld aan een klant die je factuur niet betaald. In zulke gevallen komt een rechtsbijstandverzekering zeker van pas. Met behulp van deze verzekering ontvang je professionele juridische ondersteuning. Het dekt eventuele kosten voor juridisch advies, advocaatkosten en proces- en gerechtskosten.

Bedrijfsschadeverzekering

In het geval van inbraak, brand of noodweer zullen je werkzaamheden waarschijnlijk tijdelijk worden stilgelegd. Afhankelijk van de schade zul je voor een bepaalde tijd niet kunnen werken, waardoor je geen inkomsten hebt. Om de risico’s van bedrijfsstagnatie te dekken kun je een bedrijfsschadeverzekering afsluiten.

Pensioenverzekering

Wanneer je voor jezelf werkt zul je ook je eigen pensioen moeten voorzien. Er zijn een aantal manieren waarop je voor je pensioen kunt sparen. Je kunt elke dag een bepaald bedrag opzij zetten. Een andere mogelijkheid is om je pensioengeld opzij te zetten in een pensioenfonds. Ondermijn het sparen voor je pensioen niet en begin op tijd zodat je op je oude dag ook kunt genieten. Als zelfstandige heb je recht op AOW, maar dit is niet voor iedereen voldoende. Om het AOW aan te vullen kun je een pensioenvoorziening inschakelen in de vorm van een pensioenverzekering.