Verzekeringen zijn erg nuttig en je wil zeker niet beknibbelen op je dekking. Maar natuurlijk wil je ook niet te veel betalen. Er zijn een aantal trucs waardoor je flink kunt besparen op de kosten van jouw verzekeringen. Met deze tips betaal je de minste premie voor je verzekeringen, zoals de zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Regelmatig vergelijken en overstappen

Je kunt ieder jaar overstappen van zorgverzekering en voor je andere verzekeringen geldt dat het mogelijk is om over te stappen als je contractduur is verstreken. Op deze manier kun je maandelijks tientallen euro’s besparen. Controleer dus regelmatig of het mogelijk is om bij een andere verzekeraar een betere prijs of betere dekking te krijgen voor jouw verzekeringen. Overstappen is helemaal niet ingewikkeld en je houdt altijd inzicht in de voorwaarden van jouw verzekeringen. Hierdoor weet je waar je aan toe bent. Houd er wel rekening mee dat sommige verzekeringen – zoals rechtsbijstandsverzekeringen – pas dekking bieden na een bepaalde wachttijd.

Eigen risico verhogen

Bij verschillende verzekeringen heb je te maken met een eigen risico, zoals de autoverzekering. Dit is het bedrag dat jij eerst uit eigen zak moet betalen, voordat jouw verzekering uit gaat keren. Door te kiezen voor een hoger eigen risico is het mogelijk om de maandelijkse premie te verlagen. Of dit voor jou interessant is hangt af van je persoonlijke situatie. Maak je haast nooit gebruik van zorg? Dan kan het slim zijn om te kiezen voor een hoog eigen risico, omdat de kans klein is dat je hier voor moet gaan betalen. In het geval van een chronische ziekte is het niet mogelijk om op deze manier te besparen.

Niet dubbel verzekeren

Nederlanders zijn goed verzekerd, soms zelfs té goed verzekerd. Als je een aanvullende verzekering neemt is het verstandig om te controleren of je jezelf niet dubbel hebt verzekerd. Het is natuurlijk zonde om twee keer te betalen voor dezelfde dekking. Ook hiervoor is het nodig om even in de polisvoorwaarden te duiken. Door de kleine lettertjes goed te lezen zorg je er ook voor dat een verzekering goed bij jouw wensen en eisen past. Bij sommige verzekeringen, zoals de uitvaartverzekering, kan dit wel duizenden euro’s schelen.

Samen op één polis of niet?

Sommige verzekeringen kun je samen met je partner afsluiten. Of dit verstandig is, hangt af van jullie persoonlijke situatie. Zo hoeft het geen probleem te zijn om samen dezelfde zorgverzekeraar te kiezen wanneer jullie beiden dezelfde zorg nodig hebben. Als de één een aanvullende verzekering nodig heeft en de ander niet, is de kans groot dat jullie meer betalen dan nodig door samen te verzekeren. Bij veel verzekeringen is het mogelijk om de kinderen gratis of tegen een kleine toeslag mee te verzekeren. Dit is vaak wel een verstandige keuze.