Zodra jij in bezit van een auto bent en het kenteken op jouw naam staat ben je verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Maar naast een WA verzekering zijn er ook andere verzekeringen mogelijk waaronder de WA+ (het pluspakket van de WA verzekering) en de all risk autoverzekering. Maar welke verzekering kies je nu voor welke auto en wat is eigenlijk het verschil? We hebben ze voor je op een rijtje gezet!

Stoere auto's

 

  1. De WA verzekering is het minimale

Met de WA verzekering verzeker jij jezelf en je auto tegen het minimale. Dit betekent dat de schade die jij bij anderen veroorzaakt gedekt is door je verzekering, maar dat de schade die anderen aan jouw auto aanbrengen niet binnen jouw eigen verzekeringspolis valt (lees hier meer informatie). De WA verzekering is de basis van iedere autoverzekering en moet zelfs aangeschaft worden wanneer jouw auto alleen maar op de oprit staat.

  1. De allrisk verzekering is het optimale

De allrisk verzekering is daarentegen gericht op nieuwere auto’s en dekt vrijwel alle schade; de schade die jij een ander toebrengt maar ook de schade aan eigen auto. Een andere benaming voor de allrisk verzekering is de volledig casco verzekering. Ook wanneer je de schade zelf veroorzaakt biedt de allrisk verzekering je dekking voor de schade – het is de meest uitgebreide verzekering die er is en op sommige gebieden zelfs wel wat te vergelijken met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

  1. De leeftijd van de auto

Misschien wel het grootste punt waarop je besluit om een allrisk of WA verzekering af te sluiten is de leeftijd van de auto. Auto’s ouder dan acht jaar kosten vaak minder wanneer het om het aankoopbedrag gaat en zijn veelal makkelijk en vrij goedkoop te repareren. In dit geval wordt er dus vaak voor een WA verzekering gekozen. Ben je daarentegen de eerste eigenaar van een gloednieuwe auto? Dan kies je al snel voor een allrisk verzekering: je hebt nu eenmaal flink wat geld uitgegeven aan je nieuwe bolide en wilt geen enkel risico lopen.

  1. De waarde van de auto

En toch kan het zo zijn dat jij een oude auto hebt en toch een allrisk verzekering wilt. In geval van een dure oldtimer kan dit bijvoorbeeld een verstandige keuze zijn. Er wordt naast de leeftijd namelijk ook gekeken naar de waarde van de auto. Is jouw tweedehands auto na verkoop minder dan een paar duizend euro waard, dan is het de allrisk verzekering vaak niet waard. Maar is jouw oude (oldtimer) auto flink wat waard bij eventuele verkoop, dan zou je deze misschien liever met een allrisk verzekering willen laten dekken.

  1. Aanvullende pakketten

Of je nu een allrisk of WA verzekering kiest: er zijn bijna altijd wel aanvullende pakketten mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook de inzittenden verzekeren in geval van schade, of speciale clausules op het gebied van diefstal of brand inzetten. Op deze manier kun je zowel de allrisk als de WA verzekering helemaal naar eigen wens en situatie aanpassen. De aanvullende verzekeringen voor een allrisk verzekering zijn natuurlijk anders dan bij een WA verzekering.