Als je ondernemer bent en er ontstaat schade die jij gemaakt hebt aan een ander bedrijf dan heb je een klein probleempje. Schade is namelijk ontzettend duur als je daar niet voor verzekerd bent. Het is dus aan te raden aan iedere ondernemer om zichzelf te verzekeren tegen schade. Zo kom je niet onverwachts voor dure kosten te staan, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Het maakt daarbij niet uit wat voor een bedrijf je hebt. Het kan een kinderdagverblijf in Den Haag of ergens anders in Nederland zijn, maar het kan ook een autodealer zijn of misschien wel een marketingbureau. Heb je nog geen verzekering voor schade die je per ongeluk gemaakt hebt bij een ander bedrijf en wil je er wel een afsluiten? Dan moet je je verdiepen in de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, want deze moet je afsluiten.

Wat houdt het in?

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is ook wel de AVB afgekort. Het is een verzekering die jou als ondernemer beschermt tegen schadeclaims. Als jij of een van je medewerkers ergens schade heeft veroorzaakt dan kijkt de verzekeraar hiernaar. De kosten die er eventueel zijn door de schade worden dan vergoed. Let wel op dat je ook bij een AVB altijd nog je eigen risico hebt. Ook als er letsel is veroorzaakt. Het maakt daarbij niet uit wie dit heeft gedaan, het is iemand geweest die in je bedrijf werkt. Daaronder vallen ook uitzendkrachten en stagiaires. Zie de AVB als een verzekering die iedereen in je bedrijf dekt.

Wanneer afsluiten?

Nogmaals: een ongeluk zit in een klein hoekje. Jij of een van je medewerkers zijn op bezoek bij een klant en er wordt bijvoorbeeld koffie gemorst over de laptop van de klant. Je hebt niet alleen geen goede indruk gemaakt, je hebt zeer waarschijnlijk ook de laptop stuk gemaakt. Als dat inderdaad zo is dan kan jij of beter gezegd jouw bedrijf opdraaien voor de kosten. Een aantal dagen later ontvang je een claim in je brievenbus. Het bedrag van de schade is vooraf niet in te schatten, dat is echt afhankelijk van hoeveel schade er uiteindelijk echt gemaakt is aan in dit geval de laptop. Bij een laptop zullen de kosten meevallen, maar gaat het om brand of bijvoorbeeld letselschade dan kunnen de kosten snel hoog oplopen.

Bedrag

Als je besluit een AVB af te sluiten dan moet je nadenken over de hoogte van de dekking. Het hoogste bedrag waarvoor je kan verzekeren lijkt misschien heel veel, maar zoals net al gezegd kunnen de kosten snel hoog oplopen. Het is handig om te kijken in welke sector je bedrijf zit. Als je bijvoorbeeld een bedrijf in de bouw hebt dan heb je een hogere dekking nodig dan wanneer je een marketingbureau hebt.