Schade aan je auto door een aanrijding is het laatste waar je op zit te wachten, maar ongelukken gebeuren nu eenmaal. Zijn de auto’s verzekerd, dan gaat men in de meeste gevallen een claim indienen. Maar stel je nu eens het volgende voor: je bent betrokken bij een aanrijding en dient een claim in. Daarna kom je tot de ontdekking dat de schade eigenlijk minimaal is, je kunt het waarschijnlijk zelf repareren. Mag dit wel en welk effect heeft dit op je verzekering?

Zelf repareren of toch niet?

Bij de meeste verzekeringen werkt het zo dat de uitkering rechtstreeks wordt betaald aan een garage waar je je auto laat repareren. Meestal geeft de verzekeringsmaatschappij ook aanbevelingen van gecertificeerde garages waar je naartoe kunt. In andere gevallen kan het voorkomen dat jij het bedrag uitbetaald krijgt en dan kan je gaan overwegen of je zelf repareert of naar een garage gaat.

Wanneer mag je niet zelf repareren? Zelf repareren mag meestal niet als je een lening op de auto hebt, je auto is dus een onderpand. De bank eist in zo een geval dat reparaties door een deskundige monteur gedaan worden. Doe je dit niet, dan kan het nare gevolgen hebben voor je lening. Lees de leningsovereenkomst daarom goed en begin niet zomaar met reparaties, tenzij je zelf monteur bent. Voor een overzicht van garages in jouw beurt, ga je naar Autoschadeherstel.net.

Zelf repareren: welke gevolgen heeft dat?

Je hebt dus besloten om zelf aan de slag te gaan. In dit geval zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Veel verzekeringsmaatschappijen zijn niet zo happig op reparaties die door de verzekerde zelf worden gedaan, tenzij ze een deskundige monteur zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je in de toekomst niet meer volledig verzekerd bent of dat bij een andere aanrijding, de verzekeringsmaatschappij zal weigeren om auto schade aan onderdelen die je de vorige keer zelf gerepareerd hebt, te dekken.

Het beste wat je in deze kan doen, is om een deskundige naar je auto te laten kijken en een begroting te maken. Zo heeft de verzekeringsmaatschappij wat meer zekerheid en heb jij meer houvast als het aankomt op de gemaakte kosten.

Tot slot

Zelf repareren of naar de garage? Dit is afhankelijk van je verzekering en andere dingen zoals een lening op je auto. Uiteindelijk bepaal je dat zelf, maar ons advies is om liever bij een deskundige automonteur te gaan, vooral als je geen ervaring met reparaties hebt. Voor een compleet overzicht van garages in jouw buurt, ga je naar Autoschadeherstel.net.