Een woonverzekering afsluiten is eigenlijk een must. Je zou best wel zonder een auto, een televisie of een laptop kunnen, maar een dak boven je hoofd is een primaire levensbehoefte. Het dient niet alleen als onderdak voor je familie en voor jezelf, maar is ook de plek waar je al je spullen en kostbaarheden bewaart. Het is dus vanzelfsprekend dat je je woning en waardevolle spullen zo goed mogelijk wilt beveiligen en beschermen. Als er iets mis mocht gaan, bijvoorbeeld wanneer je woning verwoest wordt door brand, dan is het fijn als je een woonverzekering hebt. Dat geeft je een gerust gevoel, nietwaar? Immers is de kans op een vlam in de pan of een brandje in de prullenbak door een warme lucifer aannemelijk. Het kan iedereen overkomen en schade is niet altijd te voorkomen. Een verzekering biedt hulp en vergoeding bij schade.

Geen aparte brandverzekering meer nodig

Daar waar je vroeger een aparte brandverzekering moest afsluiten om ervoor te zorgen dat je huis goed verzekerd was, valt dit tegenwoordig gewoon onder de noemer ‘woonverzekering’. Er zijn geen extra verzekeringen nodig om brandschade te dekken. Brandschade wordt als volgt door verzekeraars gedefinieerd: ‘een door verbranding veroorzaakt en met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te planten.’

Wil je dat zowel je huis als je spullen goed verzekerd zijn? Zorg dan dat je zowel een inboedel- als een opstalverzekering afsluit. We leggen je hieronder het verschil uit tussen de verschillende woonverzekeringen waar je uit kunt kiezen.

De verschillende soorten woonverzekeringen

Er zijn verschillende woonverzekeringen op de markt. Het is afhankelijk van je situatie en je wens, welke verzekering het beste bij je past:

  • Inboedelverzekering: al je (dure) spullen zijn goed verzekerd tegen schade zoals je televisie, bankstel en sieraden. Is je mooie schilderij gesneuveld tijdens een brand? Kunst is bijvoorbeeld tot €15.000,- meeverzekerd!
  • Opstalverzekering: je eigen woning is verzekerd, daarom wordt het ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Huur je een huis of appartement? Dan hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Overigens is een opstalverzekering niet bij wet verplicht, maar de hypotheekverstrekker zal het je verplichten bij het afsluiten van een hypotheek. Logisch, want je huis is veel geld waard. Als je huis afbrandt, dan ben jij niet alleen je huis kwijt, de hypotheekverstrekker heeft dan ook niets meer.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: hier wordt de schade vergoed die jij per ongeluk bij anderen hebt veroorzaakt. Stel je deze situatie eens voor: een gezellige avond met je vriendin. Op haar witte bank. Met chocolademelk. Ja, dan kan het wel eens fout gaan natuurlijk! Naast dat het zonde is van de chocolademelk, is het natuurlijk vervelend voor je vriendin die nu met een vieze bank zit. De kosten die ze maakt om het schoon te (laten) maken worden vergoed door jouw aansprakelijkheidsverzekering.

Tips om brandschade te voorkomen

Het is een cliché, maar waar: een ongeluk zit in een klein hoekje. Een brand in je huis dus ook. Met de volgende tips zou je brandschade al zoveel mogelijk kunnen voorkomen:

  • Zorg ervoor dat je kaarsen op een harde ondergrond staan en zet ze nooit naast brandbaar materiaal;
  • Zet apparaten zoals je je computer of televisie altijd helemaal uit. Dus niet op de stand-by stand;
  • Maak regelmatig het filter van je droger schoon, daar hoopt zich namelijk veel stof op;
  • Strijk je regelmatig? Laat deze dan nooit onbeheerd achter, ook niet als je gebeld wordt door je moeder. Schakel het apparaat dan eerst uit voordat je je telefoontje beantwoordt;
  • Ga zorgvuldig om met stekkers en stekkerdozen. Haal elke dag de oplader van je telefoon uit het stopcontact als je weggaat;

Op zoek naar een geschikte verzekering voor je huis? Bekijk dan eens de site van Allsecur: woonverzekeringen voor iedereen! Online kun je bekijken wat er precies gedekt wordt en wat het beste bij jouw wensen past.