Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan objecten en personen (letselschade) waar jij aansprakelijk voor wordt gehouden. Deze schade hoef jij niet zelf veroorzaakt te hebben, het gaat er om dat jij er verantwoordelijk voor kan worden gehouden. Je rijdt in het verkeer en slaat iemand van achteren met je motor. Dit betekent dat jij voor de schade zal moeten opdraaien. Het is dus wel belangrijk om je verzekering in orde te hebben.

Verzekering afsluiten

Elke voertuig die deelneemt aan het verkeer moet een WA verzekering  hebben. Wat houdt zo een WA verzekering in? Het houdt in dat schade die veroorzaakt is door jouw voertuig wordt gedekt. De verzekering helpt je om de schade die je toebrengt aan anderen en/of hun voertuigen te dekken. Heb je geen WA verzekering dan ben je in overtreding van de wet en zul je een boete moeten betalen. Het kost misschien niet zoveel om een deuk van een andere auto of motor te bekostigen. Maar denk ook aan lichamelijke schade. Dit kan flink in de kosten oplopen. Heb je geen verzekering hiervoor dan zul je dit uit je eigen zak moeten betalen.

Tip: De meest goedkope verzekeringen vergelijken? Start dan met vergelijken op Vergelijk-gratis.nl

Aansprakelijkheidsverzekering

Deze verzekering helpt jou als verzekerde om de schade te dekken die je hebt toegebracht aan het eigendom van een ander. Heb je bijvoorbeeld de achterlamp of de bumper gebroken of beschadigd,  dan wordt je door de verzekering gedekt. Ook dekt het jouw gezin, omdat ze onder jouw aansprakelijkheid vallen. Ben je de houder van een motorvoertuig dan ben je verlicht om een WA verzekering af te sluiten. Een aansprakelijkheidsverzelekering is echter niet veplicht, maar het word wel aangeraden. Je  weet nooit wanneer een ongeluk  kan plaatsvinden. Als je niet verzekerd bent kunnen de kosten hoog oplopen en kan je in de schulden zitten. Het is daarom dus handig om één van de twee, zoniet beide verzekeringen af te sluiten.

Bij een aansprakelijkheidsverzekering worden de kosten gedekt voor een ander partij en niet voor jezelf. Als je dus zelf een ongeluk hebt gehad, komen de kosten uit je eigen zak. Toch kun je dit navragen. In ruil voor een dekking voor jezelf kun je een kleine korting krijgen op je premie. Als je één of meerdere verzekeringen aansluit  kan het voorkomen dat je bij sommige bedrijven een kleine korting krijgt. Dit wordt een pakketkorting genoemd. Is door een aanrijding je motor beschadigd en wil je het dus verkopen? Dat kan, maar natuurlijk heeft het minder waarde dan een motor die in een goede staat is. Motordagwaarde.nl geeft aan waarom een aansprakelijkheidsverzekering handig is om te hebben.