Oldtimers zijn prachtige auto’s en dan maakt het model weinig uit, elk van deze klassieke auto’s heeft iets aparts en eigentijds. Er zijn vele mensen die een of meerdere oldtimers hebben of eraan denken in de toekomst eentje te kopen. Vooral voor deze laatste groep, is het belangrijk dat je eerst een aantal dingen gaat onderzoeken. Een daarvan is de verzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben speciale oldtimer verzekeringspakketten voor deze auto’s. Maar zo een verzekering krijg je niet zomaar. Welke voorwaarden er allemaal zijn en wat er nog meer komt bij kijken bij een oldtimer verzekering, vertellen we hier.

Wanneer kom je in aanmerking voor oldtimerverzekering?

Het vervelende aan dit alles is, dat je bij een verzekeraar niet zomaar aan een oldtimerverzekering kan komen, vooral omdat je voor deze verzekering heel weinig premie betaald. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben daarom een aantal strenge voorwaarden waaraan je oldtimer moet voldoen, voordat het in aanmerking kan komen voor deze verzekering. Meestal verschillen deze voorwaarden per bedrijf, maar over het algemeen komt het erop neer dat je auto/oldtimer:

  • Minimaal 10 tot 25 jaar oud moet zijn
  • Een maximaal aantal kilometers per jaar rijdt (gebruik ervan is dus gelimiteerd)
  • Van een bepaald merk is
  • Een minimale taxatiewaarde heeft
  • In goede conditie is
  • Onder goede condities wordt geparkeerd/bewaard

Soms kan het zelfs voorkomen dat je niet in aanmerking komt voor deze verzekering, omdat je bijvoorbeeld een bekeuring op je naam hebt staan. Dit is allemaal afhankelijk van de verzekeraar, informeer daarom eerst goed.

Soorten verzekeringen

Onder de oldtimerverzekering heb je dan weer de bekende WA, beperkt casco en All Risk verzekering waaruit je kan kiezen. Net als bij normale auto’s kan extra (aanvullende) verzekeringen nemen, zoals rechtshulp en vervangend vervoer. Een andere optie is, de oldtimerverzekering voor korte tijd (minder dan een jaar) af te sluiten. Dit kan je overwegen als je weet dat de oldtimer bijvoorbeeld alleen in de zomer gebruikt zal worden. Premiebedragen voor een oldtimer worden berekend aan de hand van de taxatiewaarde en de leeftijd.

Wat gebeurd er bij schade?

Natuurlijk wilt niemand schade aan een auto, vooral niet als het om een klassiek model gaat, maar we moeten wel rekening houden met mogelijke ongelukken. Bij oldtimers wordt schade uitgekeerd aan de hand van een taxatierapport. Het verschil met een normale verzekering is, dat je bij een oldtimer geen schadevrije jaren opbouwt, je blijft dus gewoon hetzelfde premiebedrag betalen. Natuurlijk is er dan ook geen optie voor no – claim korting.

Tot slot

Zoals je ziet zijn er dus een aantal eisen waaraan jij en je oldtimer moeten voldoen om in aanmerking te komen voor de speciale oldtimer verzekering. Heb je daar nog geen budget voor, maar wil je toch ervaren hoe het is om een oldtimer te rijden? Huur dan eentje via Oldtimerhuren.net of Jouwtrouwauto.nl bijvoorbeeld.