De trend van valet parkeren bij Schiphol is overgewaaid vanuit het westen en nu heel populair in ons land. Of je nu naar je favoriete restaurant, een hotel of airport gaat, overal is het mogelijk je auto in handen van een valet te geven en je verder geen zorgen te maken over parkeren. Of toch wel? Waar veel mensen niet stil bij staan, is wat voor effect deze parkeerdienst heeft op je autoverzekering, mocht er tijdens het parkeren door de valet iets gebeuren. Kan je in dit geval wel rekenen op je autoverzekering?

Wat moet je doen bij schade?

Voordat we nagaan wie precies aansprakelijk is voor schade tijdens valet parkeren, moet je weten welke stappen je in de eerste plaats moet ondernemen. Wanneer je je auto terugkrijgt van de valet, kijk dan goed of je ergens een beschadiging ziet en/of er iets weggenomen is uit je auto. Is dat zo, maak dan gelijk foto’s van de schade en vraag naar de gegevens van de chauffeur, contact informatie van het parkeerbedrijf en informatie over hun verzekeraar. Wilt de valet je deze informatie niet geven, ga dan naar het restaurant of hotel om daar de informatie te halen.

Zorg er dan voor dat je dit alles binnen 24 uur hebt doorgegeven aan jouw verzekeringsmaatschappij. Het zou ook helpen om bij grote schade aangifte te doen bij de politie, maar dit wordt niet altijd aangenomen, vooral als het gaat om een ongeluk op een parkeerterrein. Nadat je de schade bij je verzekeraar gemeld hebt, gaan ze na wie in deze verantwoordelijk is.

Wie is aansprakelijk?

Dit verschilt van geval tot geval, maar de meeste verzekeraars dekken geen schade die is toegebracht wanneer je auto in handen is van een valet parkeerbedrijf. Is het in deze de schuld van de chauffeur, dan wordt het parkeerbedrijf aansprakelijk gesteld en moeten ze opdraaien voor alle kosten. Goede parkeerbedrijven hebben voor deze situaties zelf ook een verzekering voor het geval dat hun chauffeur tijdens het werk iemand verwond of schade toebrengt aan eigendommen van een ander, in dit geval dus de auto van een klant. De verzekeringsmaatschappij van het parkeerbedrijf zal dan het bedrag moeten uitkeren.

Wat er ook kan gebeuren, is dat je auto tijdens valet parkeren door een ander wordt aangereden en schade oploopt. Hier heeft de chauffeur dus geen schuld en kan het parkeerbedrijf dan ook niet aansprakelijk worden gesteld. Heb je voor jouw pech, de veroorzaker niet kunnen achterhalen, dan zou je kunnen proberen, om via je eigen verzekering de schade te dekken. Meestal moet je hiervoor wel een uitgebreide verzekering hebben. Het nadelige hieraan is, dat je waarschijnlijk eigen risico gaat moeten betalen en door te claimen, je aantal schadevrije jaren laat afnemen. Dit kan voor een verhoogde premie zorgen. In deze gevallen zou je moeten nagaan of het het wel waard is om een claim in te dienen. Het is daarom goed te kijken welke verzekering je precies hebt, net zoals je energie leverancier. Op Beste-energievergelijker.com vindt je daarvoor de beste opties.

Tot slot

Valet parkeren is een prima service, vooral als je dichterbij de airport wilt zijn en geen kopzorgen wilt over parkeren. Houd echter wel rekening met je verzekering. Ga na of schade bij valet parkeren wel gedekt is en of het parkeerbedrijf zelf ook een verzekering heeft. Wil je weten wat je opties allemaal zijn voor valet parkeren op airports in en rondom Nederland en of deze bedrijven een verzekering hebben? Vergelijk de beste keuzes dan online.