Als ondernemer moet je tegenwoordig aan veel zaken denken, zoals boekhouding, marketing, welke energieleverancier je neemt, maar ook je verzekeringen. Een verzekering afsluiten is heel belangrijk en daar moet je veel tijd insteken om de juiste te vinden. Weet je als ondernemer bijvoorbeeld de verschillende tussen een verzekering voor bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid?

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) sluit je af om jou en je medewerkers in te dekken tegen materiële en immateriële schade. Dit zal gaan om schade of letsel die wordt veroorzaakt tijdens de werksituatie bij bijvoorbeeld klanten en opdrachtgevers. Zo kan jij of een medewerker schade veroorzaken bij een klant waar je aan het werk bent, of als er juist door jouw werkzaamheden ongelukken gebeuren, zoals iemand die over een snoer struikelt. Als onderneming ben je verantwoordelijk voor schade jij of je medewerkers veroorzaken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan in de regel gemakkelijk online afgesloten worden, mits de verzekerde waarde de 1 miljoen niet overschrijdt.

Wat wel en niet gedekt bij AVB?

Zowel materiële schade als letselschade die is ontstaan binnen de verzekerde hoedanigheid van het bedrijf, is gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Niet alleen schade aan derden is gedekt, ook schade die werknemers zelf oplopen tijdens hun werk. Daarnaast is schade die is ontstaan door het vrijkomen van schadelijke stoffen met een AVB gedekt, mits dit niet op het eigen terrein plaatsvindt. Er zijn ook enkele schades uitgesloten voor dekking, zoals geleidelijk ontstane milieuschade. Bijvoorbeeld een tank of container die je niet goed hebt aangesloten, waardoor er geleidelijk chemische stoffen de bodem in lekt. Ook schade aan goederen die je leent,