De één noemt het een WA-verzekering en de ander noemt het aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Hieronder daarom een aantal verschillen tussen beide.

De aansprakelijkheidsverzekering is voor jou en je gezin. De WA-verzekering is voor je auto of motor

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die jij of iemand anders binnen je gezin aanricht bij een ander. Hierbij kun je denken aan het omstoten van bijvoorbeeld een dure vaas bij een goede kennis, maar je kunt ook aan medische kosten denken als je bijvoorbeeld iemand met je fiets hebt aangereden. De WA-verzekering is er voor mensen die in het bezit zijn van een auto of een motor. Daarmee ben je voor schade die je bij een ander maakt verzekerd, zoals een botsing. Als je zelf schade aan de auto of motor hebt, dan zal de WA-verzekering dat niet vergoeden. Deze dekking kun je wel verder uitbreiden zodat je ook een vergoeding bij eigen schade krijgt. Dat zou een WA + beperkt casco, maar ook een allriskverzekering kunnen zijn.

De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt geen opzettelijke schades.

Maak je expres schade bij de buurman door bijvoorbeeld iets in zijn tuin kapot te maken, dan zal je aansprakelijkheidsverzekering de schade zeker niet gaan vergoeden, omdat je bewust iets kapot hebt gemaakt, moet je de schade dus gewoon zelf gaan betalen. Als je met opzet bij het uit parkeren tegen een andere auto aan gaat botsen, dan wordt de schade aan de auto van de andere persoon via jouw WA-verzekering vergoed. Let wel op: de kans is zeer groot dat jouw verzekeraar de kosten hierna op jou gaat verhalen, aangezien je de schade namelijk had kunnen voorkomen.

De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht. De WA-verzekering wel.

Het is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben, je kunt er dus zelf voor kiezen om er eentje af te sluiten. Het is overigens wel aan te raden dit te doen want voor een klein bedrag per maand ben je namelijk al verzekerd voor een bedrag van €1.250.000. Ben je in het bezit van een auto of motor, dan ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan kun je een boete van het RDW krijgen.