Je ziet ze overal, op elke hoek en bij elk festival verschijnen, foodtrucks zijn een echte hit! Op zich lijkt het niet zo moeilijk om een foodtruck te beginnen, maar vergis je daar niet in. Een foodtruck heeft net als een normaal restaurant, heel wat planning en papierwerk nodig. Heel belangrijk is de verzekering. Veel mensen zijn er niet van op de hoogte, maar een foodtruck heeft meerdere soorten verzekeringen nodig. Wat je precies kiest, is meestal afhankelijk van het soort foodtruck dat je hebt. Maar over het algemeen zijn het de volgende 4 verzekeringen.
1. Verzekering commercieel voertuig
Deze verzekering is verplicht voor alle foodtruck houders en is te vergelijken met een verzekering voor een normale, priveauto. Maar omdat een foodtruck commercieel wordt gebruikt en dus meer blootgesteld wordt aan gevaren, zijn er een aantal verschillen met een normale autoverzekering. Met deze verzekering worden er een aantal zaken gedekt: lichamelijk letsel, schade aan bezittingen, medische kosten, schade bij aanrijdingen, Personal Injury Protection, enz.
2. Inboedelverzekering
Het klinkt misschien vreemd, maar op een foodtruck kan ook een inboedelverzekering worden afgesloten. Alle foodtrucks hebben namelijk een aantal apparaten en mocht het zo zijn dat deze apparaten door een ongeluk defect zijn geraakt, dan komt het je veel beter uit als je verzekerd bent. Vooral omdat deze apparaten vaak veel waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan ovens, deepfryers, afzuigkap, grill, ijskasten, freezers, ice – cream machines, enz. Inboedelverzekering voor een foodtruck is niet verplicht, maar wel verstandig als je bedenkt welke kosten je gaat hebben bij een defect.
3. Algemene aansprakelijkheidsverzekering
Aansprakelijkheid zit eigenlijk al in de “Verzekering commercieel voertuig”, maar er zijn toch enkele zaken die daarin niet voorkomen. Daarvoor is er dan een algemene aansprakelijkheidsverzekering. Ook deze verzekering is niet verplicht, maar je zult merken dat bijna alle verzekeraars je sterk zullen aanraden om het erbij te nemen. Waarom? Je hebt hier te maken met voedselbereiding en mensen, waardoor je rekening gaat moeten houden met dingen als voedselvergiftiging, allergische reacties, enz. Begint een klant om een van deze redenen een rechtszaak tegen je, dan dekt deze verzekering de kosten voor rechtshulp.
4. Compensatieverzekering
Compensatieverzekering moet je hebben, als er een of meerdere mensen voor je werken. Deze verzekering dekt gevallen waarbij je werknemers een ongeluk hebben gehad tijdens het werk. Dit kan te maken hebben met een ongeluk tijdens het besturen van de foodtruck, bij klaarmaken van eten, vallen of uitglijden, enz. Een compensatieverzekering is verplicht.
Tot slot
Zoals je ziet, zijn er dus behoorlijk wat dingen die je op het gebied van verzekeringen in orde moet hebben, voordat je kan beginnen met je foodtruck business. Ben je nog niet overtuigd, maar wil je alvast experimenteren? Huur dan voor bepaalde tijd een foodtruck.