Wanneer je een auto hebt dan is het essentieel om hier een verzekering voor af te sluiten. Niet alleen handig als je schade hebt, maar ook omdat het verplicht is. Het is in Nederland verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Je kunt hier onvoorziene kosten terugvragen bij een ongeval. Er zijn tegenwoordig veel verschillende autoverzekeringen en verzekeraars, dus het kan moeilijk zijn om te bepalen welke verzekering je moet kiezen. Over het algemeen zijn er drie soorten autoverzekeringen: WA-verzekering, WA+ verzekering en Allriskverzekering. In dit blog meer uitleg over deze verzekeringen. Wil je een verzekering opzeggen? Dan kan je dat bijvoorbeeld doen via allianz direct opzeggen of een ander platform. Zo zit je nooit ergens aan vast.

WA-verzekering

De WA-verzekering is de bekendste autoverzekering in Nederland. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze is dus ook verplicht. Bij een WA-verzekering wordt alleen de schade die je aan anderen toebrengt gedekt. De schade aan je eigen voertuig wordt hierbij niet gedekt. Dit is dus wel een belangrijk punt om rekening mee te houden, wanneer je overweegt een WA-verzekering af te sluiten. Goed om te vermelden bij de WA-verzekering is dat deze verzekering niet alleen schade aan andere voertuigen dekt, maar ook aan personen of bezittingen van anderen die betrokken zijn bij het ongeval. Let op: er wordt een vergoeding gegeven van het maximumbedrag dat in de polis is vastgelegd. Hou hier dus altijd rekening mee. Hoe hoger je polis, hoe minder jij zelf hoeft te betalen wanneer je een keer schade hebt gereden bij iemand anders.

WA+

Ook de WA+ verzekering is bekend. Dit is eigenlijk een uitbreiding op de WA-verzekering. Als je hiervoor kiest wordt er ook een vergoeding gegeven als je eigen voertuig schade heeft door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm. Ook wanneer je auto wordt gestolen krijg je een vergoeding. Hier geldt ook weer: er wordt een vergoeding gegeven van het maximumbedrag dat in de polis is vastgelegd. Let op: je krijgt bij deze verzekering geen schadevergoeding als je auto schade heeft doordat jij zelf een ongeluk hebt veroorzaakt. Wil je dit wel? Dan moet je een Allriskverzekering afsluiten.

Allrisk

Kies je voor de Allriskverzekering? Dan heb je de meest uitgebreide vorm van een autoverzekering. Je hebt hier een vergoeding als je schade hebt aan je eigen voertuig, ook als deze schade komt door een aanrijding die je zelf hebt veroorzaakt. Zelfs als je auto total loss is, krijg je de volledige waarde van je auto terug van de Allriskverzekering. Dit is de meest uitgebreide verzekering, maar het is wel goed om te weten dat deze verzekering niet altijd alle schade vergoedt. Als jij schade veroorzaakt terwijl je onder invloed bent van alcohol of drugs krijg je geen vergoeding.