Er bestaat regelmatig verwarring tussen de WA autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering. Want wat is precies het verschil en is autoschade nou wel of juist niet gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering? Hieronder leggen we de verschillende verzekeringen voor je uit en lees je direct de verschillen tussen deze twee verzekeringen.

Verzekering

De verschillende autoverzekeringen

Laten we allereerst even uitleggen welke verschillende autoverzekeringen er zijn. Want als je een auto bezit ben je verplicht om hiervoor een verzekering af te sluiten. Minimaal dien je de auto WA te verzekeren. Afhankelijk van jouw auto en wensen kies je de verzekering die bij je past. Je kunt kiezen uit deze dekkingen:

  • WA dekking
  • WA casco dekking (ook wel WA plus genoemd)
  • All risk dekking

WA dekking

Met een WA dekking wordt de schade vergoed die je bij anderen met je auto veroorzaakt. Jouw eigen schade wordt met deze dekking niet vergoed. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schade aan de andere auto wordt vergoed, maar dat je de schade aan jouw auto zelf dient te betalen.

WA casco dekking

Met een WA casco dekking wordt niet alleen de schade vergoed die je bij anderen veroorzaakt, maar ook de schade aan jouw eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand, storm of ee ruitbreuk. De schade die aan jouw auto ontstaat door eigen schuld wordt niet vergoed.

All risk dekking

Met de all risk dekking is alle schade gedekt. Ook schade die door eigen schuld zijn veroorzaakt. Deze dekking wordt voornamelijk afgesloten voor nieuwe auto’s.

De aansprakelijkheidsverzekering

En dan de aansprakelijkheidsverzekering, wat is dat nou precies en wat wordt er onder gedekt? Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel AVP genoemd, dekt de schade waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld als je schade toebrengt aan personen of aan de spullen van een ander. Dit kan bijvoorbeeld een kunstwerk zijn waar je tegenaan loopt en omvalt. Of als een van jouw kinderen met een trapauto een kras maakt op de auto van opa en oma.

De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen dekken schade tot € 1.250.000. Niet alle schades worden vergoed, bijvoorbeeld schades die bewust/opzettelijk zijn aangebracht of schades die worden veroorzaakt met een motorvoertuig. Tot slot ben je niet verplicht om een AVP af te sluiten.

Verschil WA autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

De grootste verschillen tussen een WA autoverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering zijn:

  • De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt géén schade die wordt veroorzaakt met een motorvoertuig. Hier valt een auto ook onder.
  • De WA autoverzekering dekt juist wel schade veroorzaakt met een motorvoertuig.
  • Als autobezitter ben je verplicht om minimaal een WA autoverzekering af te sluiten. Een uitgebreidere verzekering mag, maar hoeft niet.
  • Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.

Verzekering afsluiten

Ga jij binnenkort een auto kopen, dan ben je dus verplicht om deze auto te verzekeren. De WA dekking is de minimale eis. Een uitgebreidere dekking kun je kiezen als het bijvoorbeeld een nieuwe(re) auto is of als je graag wilt dat schade aan jouw eigen auto ook wordt vergoed bij schade.

Via verschillende vergelijkingswebsites maak je eenvoudig een vergelijking van de verschillende dekkingen en premies. Hier kun je bijvoorbeeld een premie berekenen voor de autoverzekering. Door het maken van een vergelijking weet je zeker dat je nooit teveel premie betaalt. Het is verstandig om ieder jaar de verzekeringen opnieuw te vergelijken, om er zeker van te zijn dat de verzekering nog aan jouw wensen voldoet en te controleren of je niet teveel betaalt.