Er kan altijd iets gebeuren waardoor je persoonlijke bezittingen beschadigd raken. Gelukkig kun je je voor veel zaken verzekeren. Het is handig om je in ieder geval voor risico’s te verzekeren die je zelf niet kunt opvangen. Daarnaast zijn er een aantal verzekeringen verplicht.

Direct verzekeringen vergelijken? Ga naar de verzekeringspagina om een vergelijking op te stellen.

Auto: minimale dekking verplicht

Als je een auto of een motor hebt, dan moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aan andere voertuigen aanricht. Daarnaast is het mogelijk om een WA+ of allrisk te nemen. Met deze verzekeringen ben je ook verzekerd voor schade aan jouw eigen voertuig. Is jouw voertuig licht beschadigd? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. De verzekeraar kan eenvoudig voor jou uitrekenen wat de gevolgen zijn van het claimen van de schade op de premie en schadevrije jaren.

Zorg: verplicht voor iedereen

Woon je in Nederland dan ben je verplicht om een zorgverzekering (basispakket) af te sluiten. Deze basis-zorgverzekering dekt zorg van de huisarts, de apotheek, het ziekenhuis en psychiatrische zorg. Je kunt ook een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld tandarts of fysiotherapie, maar deze zijn niet verplicht. Ook kinderen moeten een basisverzekering hebben. Het idee hierachter is dat elk kind recht heeft op vergoede basiszorg. Het basispakket voor kinderen onder de 18 jaar is gratis en er is bovendien geen sprake van eigen risico. Kinderen zijn eigenlijk altijd meeverzekerd met de ouders. Hebben ouders een aanvullende verzekering? Dan geldt deze ook voor de kinderen. Het is verstandig om kinderen mee te verzekeren op naam van de ouder die aanvullend verzekerd is voor dekkingen die de kinderen ook nodig kunnen hebben.

Woning verzekeren: opstal en inboedel

Een opstalverzekering is wettelijk niet verplicht, maar een huiseigenaar wordt door de kredietverstrekker vaak verplicht om een opstalverzekering af te sluiten bij het kopen van een woning. Alles wat vastzit aan het huis, valt onder de opstal. Denk hierbij aan daken en ingebouwde trappen.

Daarnaast is het ook mogelijk om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is niet verplicht, maar wel handig. Onder de inboedel vallen zaken die niet vastzitten aan de woning. Denk hierbij aan meubels en kliklaminaat dat mee te nemen is bij een verhuizing. Met deze twee verzekeringen ben je verzekerd voor materiële schade als gevolg van: brand(blussing), ontploffing, inbraak en schade door het weer. Het is handig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde maatschappij af te sluiten. Op deze manier ontstaat er bij schade geen discussie over welke verzekeraar moet uitkeren.

Hoe betaal ik de schade als ik niet verzekerd ben?

Het kan zijn dat je verzekeraar een schadeclaim afwijst. Je zult de schade dan zelf moeten betalen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je ervoor kiest om de schade zelf te betalen, omdat dit voordeliger is met het oog op een premiestijging. Je kunt hiervoor het beste je spaargeld gebruiken. Als je niet genoeg spaargeld achter de hand hebt, is geld lenen eventueel een optie. Je moet er wel rekening mee houden dat lenen ook betekent dat je het geleende bedrag binnen een bepaalde periode moet terugbetalen. Daarnaast betaal je ook rente. Bepaal voor jezelf of het voordeliger is om voortaan een hogere premie te betalen, of om rente te betalen voor een lening.