In Nederland en overigens in alle Europese landen geldt dat eigenaren van een auto deze verplicht moeten verzekeren met een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA). Met een WA-autoverzekering is een slachtoffer altijd gegarandeerd dat schade uitgekeerd wordt. Als basisdekking kun je ook kiezen voor een iets uitgebreidere variant. De meest uitgebreide is de allriskverzekering. Klinkt veilig en voordelig om zo’n uitgebreidere dekking te hebben, maar is een allriskverzekering altijd verstandig?

Verschil WA en allrisk

Wanneer je een ongeluk krijgt met je auto en jij bent schuldig, dan word jij door de tegenpartij aansprakelijk gesteld voor de schade. Met een WA-verzekering ben je dan gegarandeerd dat je hier niet zelf voor hoeft op te draaien, maar dat je verzekeraar de schade zal vergoeden. De WA-autoverzekering is de goedkoopste autoverzekering, maar wel met de minste dekking. Alleen de schade aan de tegenpartij wordt hiermee namelijk gedekt. Als er schade ontstaat aan je eigen auto, dan is dit met een WA-autoverzekering niet gedekt. Je zou kunnen overwegen om je auto allrisk te verzekeren. Met een allriskverzekering is ook de schade aan je eigen auto gedekt. Net als vandalisme en ruitschade. Daar tegenover staat wel dat een allriskverzekering zeker niet de goedkoopste autoverzekering is. De premie ligt aanzienlijk hoger dan bij een WA-autoverzekering. Is het daarom wel waard om een allriskverzekering af te sluiten?

Welke schade gedekt bij allriskverzekering?

Heb je een allriskverzekering, dan heb je sowieso de dekking van een WA-verzekering en een beperkt-casco-autoverzekering. Schade aan derden, schade bij diefstal en inbraak, ruitschade en storm- en brandschade zijn dan gedekt. De extra dekking die een allrisk-autoverzekering biedt, is schade door eigen toedoen en schade door vandalisme. Vooral schade door eigen toedoen is een belangrijk punt. Als je schade hebt veroorzaakt aan een derde partij, dan is deze schade in ieder geval gedekt via je WA-autoverzekering. De kosten van schade die hierdoor aan je eigen voertuig is ontstaan, zul je zelf moeten ophoesten. Met de allriskverzekering is ook eigen schade gedekt.

Wanneer een allriskverzekering?

Bij het claimen van schade aan je eigen voertuig met een allriskverzekering zit er wel een addertje onder het gras. Je krijgt namelijk bijna nooit de nieuwwaarde van je auto terug. Tenzij er sprake is van de nieuwwaarderegeling. Verder wordt de waarde bepaald op de dagwaarde, dus de waarde van de auto op dat moment. Als je een nieuwe auto koopt dan zal je auto al zeer snel in waarde afnemen. Is je auto al enige jaren oud en claim je schade, dan kan het zomaar zijn dat de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde en wordt je auto total-loss verklaard. Aangezien je voor een allriskverzekering een hoge premie betaalt, zal dit het misschien niet waard zijn. Een allriskverzekering is daarom alleen zinvol bij nieuwere auto’s. Je mag ervan uitgaan dat een allriskverzekering nog zinvol is als je auto tot zes jaar oud is. Daarna zal een allriskverzekering meestal niet meer zinvol zijn.