Wat is een opstalverzekering?

 
Lees hier wat een opstalverzekering precies inhoudt en voor u kan betekenen.
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Opstalverzekering vergelijken

N
Keert het schadebedrag uit of regelt het herstel
N
Nooit onderverzekerd
N
Glas in ramen en deuren standaard meeverzekerd
M
Bij ernstige schuld aan de schade

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

N
Nooit onderverzekerd
N
Zonnepanelen standaard meeverzekerd
N
Altijd rekenen op direct schadeherstel
M
Niet voor gehuurde woningen

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Inshared

N
Verzekerd voor schade van brand storm
N
Optie voor All risk dekking
N
Nooit onderverzekerd
M
Inboedel niet meeverzekerd

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Wij vergelijken onder andere

Aegon
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

 

Het afsluiten van een opstalverzekering is de belangrijkste stap voor het veiligstellen van jouw bezittingen en zijn er altijd een ruim aantal keuzemogelijkheden aanwezig.

Zo is er de welbekende en verplichte WA verzekering die bovendien verplicht is gesteld door de overheid. Voor de bescherming van de waarde van een woning is het niet verplicht een verzekering af te sluiten, maar is het wel een verstandige stap die genomen zal moeten worden. Bij schade zal het herstel anders uit eigen zak moeten geschieden en zal dat zeker financieel zwaar aankomen.

Een opstalverzekering is dan wel op zijn plaats

Zoals de naam al doet vermoeden zijn het alle opstallen die onder zo een verzekering vallen. Het gaat daarbij om schade die veroorzaakt is door een storm of inbraak, maar ook door een brand. Het verschil met een brandverzekering is dus duidelijk omdat de opstalverzekering in veel meer gevallen de schade zal dekken. Wie zo een verzekering afsluit kan erop rekenen dat er in haast alle gevallen het mogelijk zal zijn om de schade vergoed te krijgen. Uiteraard gelden ook hierbij de nodige voorwaarden en moet de schade bijvoorbeeld nooit met opzet zijn veroorzaakt. Ook factoren die geheel buiten de invloedssfeer liggen van de verzekeraar en die schade aanrichten zijn duidelijk in de polis opgenomen. Zo krijg je geen schade vergoed in geval van schade veroorzaakt door een oorlog of een aardbeving. Dit zijn echter allemaal punten die nuchter bekeken zich nooit zullen voordoen in ons land en mag een opstalverzekering dus wel als geheel dekkend worden beschouwd.

Toch is het mogelijk ook voor een all-risk opstalverzekering te kiezen

Het zijn echter niet de grote schadeveroorzakers waar men zich zorgen over maakt bij het afsluiten van een opstalverzekering, maar eerder de kleine. Denk maar aan een steen dat door de ruit wordt gegooid of een ongelukje waar er schade ontstaat aan jouw dure keuken. Het zijn nou eenmaal zaken die zich vaak in de praktijk voordoen en waarbij het herstel toch niet bepaald goedkoop is. Met een allrisk opstalverzekering worden ook deze schadevormen meegenomen in het pakket waardoor het opstal echt wel voor alle denkbare situaties verzekerd zal zijn. Het is natuurlijk wel eerst het overwegen waard voordat je voor de all-risk optie kiest om te weten wat de voorwaarden zijn die eraan verbonden zijn omdat ook de verzekeraar wat garanties voor zichzelf wil.

Er zijn wel zaken waar je rekening moet houden

Naast gevallen waar er sprake is van opzet en bijzondere omstandigheden zoals schade als gevolg van een oorlog zijn er ook nog limitaties gesteld aan de opstal zelf. Zo kunnen opstallen die puur voor commerciële doeleinden worden gebruikt niet vallen onder zo een verzekering omdat de kans op schade nou eenmaal veel groter zal zijn. Wel wordt het toegestaan dat er sprake is van een combinatie van zakelijk gebruik en gewoon residentieel. Het kan wel van invloed zijn op de hoogte van de premie, maar hangt dat nou weer sterk af van de verzekeraar. Ook de fundering valt niet onder zo een opstalverzekering. Dat klinkt misschien wel raar maar wordt de fundering gewoonlijk niet tot een opstal gerekend. De fundering vormt een groot deel van de opzet kosten van een opstal en kan in sommige gevallen er schade worden veroorzaakt aan de fundering waardoor het nodig zal zijn om alles compleet te herbouwen. Zo zal er bij een brand niet meer gebruikt gemaakt mogen worden van dezelfde fundering. Het wordt daarom ook aangeraden om een aparte funderingsverzekering af te sluiten.

Ook op andere punten zijn er limitaties

Het kan nooit de bedoeling zijn dat in het geval van schade als gevolg van nalatigheid of gewoon verval van de woning de verzekeraar aansprakelijk zal worden gesteld. Wanneer tijdens het (her)inrichten van de woning bijvoorbeeld de vloer wordt beschadigd zal dat dus niet vergoed worden en zal een verwaarloosd dak losraakt en schade veroorzaakt zeker ook onder die categorie vallen.

Natuurlijk zijn de voordelen ook ruimer opgenomen en kan je met een opstalverzekering al gelijk na een schadegeval een beroep doen op de verzekeraar, meestal 1x24u. Er wordt ook nog voorzien in noodreparaties die gelijk uitgevoerd dienen te worden en stellen de meeste verzekeraars een lijst ter beschikking uit bedrijven die kosteloos de schade zullen vergoeden omdat de declaratie dan achteraf bij de verzekeraar plaatsvindt. Heel handig voor wanneer je niet de beschikking hebt over de nodige financiën of het voorval zich in het weekend afspeelt.

Hou er rekening mee dat de inboedel niet meeverzekert is

Het is nu dus duidelijk wat zo een opstalverzekering zo allemaal inhoud, maar is het ook belangrijk erbij te vermelden dat de inboedel niet meeverzekert is. De inboedelwaarde wordt vaak onderschat en wordt de nadruk bij veel verzekeringsnemers uitsluitend op de opstal gevestigd. Wie eens de tijd neemt om een calculatie te maken van de totale waarde zal echter gauw tot de conclusie komen dat ook de inboedel meeverzekert dient te worden. Het is daarom ook beter om bij het afsluiten van de opstalverzekering ook gelijk de inboedel mee te nemen en zo ook een korting te krijgen op de premie. Veel verzekeraars bieden die namelijk aan wanneer men ervoor kiest een verzekeringspakket bij hun af te sluiten.

Met een opstalverzekering wordt dus in een ruimere mate de woning gedekt tegen tal van schadevormen en is het daarom een aanrader voordegenen die hun kostbare investering niet verloren willen zien gaan. Het is daarom net wat anders dan een inboedelverzekering. Voor appartementen die gekocht worden hoeft er geen aparte opstalverzekering afgesloten te worden omdat dat al gedaan moet zijn door de Vereniging van Eigenaren. Wat wel mogelijk is dat je een additionele investering gepleegd in het appartement of flat zoals een compleet heringerichte (dure) badkamer of een andere keuken apart kan laten verzekeren

 

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars