Voor een overlijdensrisicoverzekering vul je een gezondheidsverklaring. Deze bestaat uit vragen over je gezondheid en vroegere ziektes, klachten en aandoeningen. De verzekeraar beoordeelt je antwoorden om te zien of ze je kunnen verzekeren. In de meeste situaties is het heel eenvoudig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Soms kan er om aanvullende informatie worden gevraagd. Daarnaast kan de verzekeraard vragen naar een klein specialistisch onderzoek door een externe arts, zoals een bloed- of urinetest of bloeddrukmeting. Een grondig onderzoek is dan niet nodig.

Wat is een overlijdens­risicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een vast bedrag uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Dit geld wordt gebruikt om je nabestaanden of andere begunstigden te ondersteunen. Zo kunnen zij het verlies van je inkomen opvangen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je hypotheek of een deel van je huur af te betalen. Je kunt je nabestaanden beschermen tegen financiële achteruitgang door slechts een paar euro per maand te besteden aan een ORV.

Welke overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekeringen zijn er in drie soorten: gelijkblijvend, lineair dalend, en annuïtair dalend. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Bij gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering bent je gedurende de hele looptijd gedekt voor een bepaald vast bedrag. De uitkering in geval van overlijden is altijd hetzelfde.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd elk jaar. Het uitgekeerde bedrag is daardoor dalende.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Je krijgt aan het einde van de looptijd een lager bedrag uitbetaald dan aan het begin bij een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Kan ik zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Ja, je kunt zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Bij het afsluiten kies je het bedrag dat je wilt dat er uitgekeerd wordt bij jouw overlijden. Je betaalt een premie voor het aantal jaren dat je gedekt wilt zijn. Dit wordt de looptijd van de dekking genoemd. Je kiest dus zelf hoe lang de dekking loopt.

Overlijdensrisicoverzekering tot 80 jaar

Alleen als de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt, is er een mogelijkheid tot uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. De maximale eindleeftijd verschilt per verzekeraar, maar ligt meestal tussen de 75 en 80 jaar. De leeftijd waarop je deze verzekering kunt afsluiten is ongeveer 70 jaar.

Overlijdensrisicoverzekering dga

Als directeur en grootaandeelhouder (DGA) is je bijdrage aan de onderneming essentieel. Dat benadrukt het belang om na te denken over de financiële gevolgen als je onverwacht komt te overlijden. Hoe gaat de onderneming verder zonder jou? Wat gebeurt er met je werknemers en eventuele partners? Met het oog op de financiële stabiliteit kan een levensverzekering voor bedrijven een verstandige beslissing zijn. Laat je goed adviseren over dit onderwerp.

Meerdere overlijdensrisicoverzekeringen

Het is mogelijk om meerdere overlijdensrisicoverzekeringen af te sluiten, zolang je maar de premies betaalt. Levensverzekeringsmaatschappijen vragen vaak of je al eerder een of meer polissen hebt afgesloten en voor welk(e) bedrag(en) je verzekerd bent wanneer je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Bekijk de volgende artikelen:
Wat is een risicoverzekering?
Is overlijdensrisicoverzekering verplicht bij hypotheek?
Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek?