Het afsluiten van een hypotheek is een goed moment om na te denken over wat er zou gebeuren als er iets tragisch zou gebeuren, zoals het overlijden van jou of je partner. Kun je in dat geval de hypotheeklasten blijven betalen? Een overlijdensrisicoverzekering kan je helpen deze kosten op te vangen. Lees meer over overlijdensrisicoverzekeringen en hypotheken.

Moet je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten bij hypotheek?

Sinds januari 2018 is het afsluiten van een levensverzekering voor een hypotheek via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meer verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering kan door een hypotheekverstrekker als onderpand worden geëist, hoewel dit niet verplicht is. Dit verschilt van hypotheek tot hypotheek. De prijs van het verzekerde bedrag en de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering zijn soms gerelateerd aan die van de hypotheek.

Hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering vaak geen vereiste meer. Dat wil niet zeggen dat het hebben van een levensverzekering niet essentieel is. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders (45%) het huishuur of hypotheek niet meer kan betalen als de partner overlijdt. Met een overlijdensrisicoverzekering kan je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun leven kunnen blijven leiden zoals ze gewend waren. Als er bijvoorbeeld iets onvoorzien met je gebeurt, kan je echtgenoot de hypotheek blijven betalen.

Welke overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek?

Het soort hypotheek bepaalt welke overlijdensrisicoverzekering geschikt is. Met de lineaire en annuïteitenhypotheek wordt elke maand een deel van de schuld afgelost. Hierdoor wordt het financiële risico bij overlijden van de huiseigenaar in de loop van de tijd kleiner. Bij een dergelijke hypotheek wordt vaak gekozen voor een overlijdensrisicoverzekering, omdat de uitkering jaarlijks varieert op basis van hoeveel schuld overblijft na aflossing van eerdere termijnen.

Wanneer overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Een overlijdensrisicoverzekering is vaker verplicht als de looptijd van de lening langer is dan 15 jaar (bv. hypotheken van 30 of 40 jaar). De verzekeraar berekent wat er zou gebeuren als je in die periode zou overlijden en vraagt om de afbetaling van meerdere maanden in één keer. Bij kortere looptijden is dit risico kleiner voor de geldverstrekker.

Overlijdensrisicoverzekering zonder hypotheek

Het is altijd mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering aan te vragen als je geen hypotheek hebt. Je kan de verzekering dan zelfstandig afsluiten en hoeft verder niet eisen van de hypotheekverstrekker te voldoen.

Waarom wel of geen overlijdensrisicoverzekering?

Op de woningmarkt wil je niet denken aan het overlijden van jezelf of je echtgenoot. Het is echter een risico dat grote gevolgen kan hebben voor de woonsituatie van je nabestaanden.

Als een van de inkomens wegvalt, is de overblijvende partner mogelijk niet in staat de hypotheek te betalen en kan hij gedwongen worden de woning te verkopen. Je krijgt geen nabestaandenpensioen als je geen samenlevingscontract hebt ondertekend of andere afspraken hebt gemaakt met de notaris en familieleden van de overledene.

Een overlijdensrisicoverzekering is bedoeld om familieleden financiële zekerheid te bieden als de verzekerde zijn inkomen verliest. Wanneer de verzekerde overlijdt, wordt een bepaald bedrag uitgekeerd.

Heb je altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig?

Er is geen wettelijke verplichting om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als je een hypotheek afsluit kan de kredietverstrekker dat echter wel eisen. Gelukkig is het niet altijd nodig: sommige hypotheekverstrekkers eisen niet dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit.

Wanneer overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Als je een hypotheek wilt afsluiten voor een nieuwe woning, vraag je je misschien af of een overlijdensrisicoverzekering nodig is. Verschillende geldverstrekkers eisen een overlijdensrisicoverzekering. Bijvoorbeeld voor het gedeelte van de hypotheek dat hoger is dan 80% van de woningwaarde.

Partners of gezin

Of het nu verplicht is of niet, het is verstandig om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering als je getrouwd bent of kinderen hebt. Zoek uit wat er gebeurt als een van de twee overlijdt. Wat is het hoogste bedrag dat je overlevende partner kan krijgen? Is er genoeg geld of spaargeld op de rekening van de langstlevende om in de woning te blijven wonen?

Als je kinderen hebt, kan het zijn dat de achterblijvende ouder minder uren moet werken. Of de kosten voor kinderopvang kunnen stijgen. In dat geval zal het financiële verlies veel moeilijker te dragen zijn. Ongeacht de situatie helpt een overlijdensrisicoverzekering om de financiële klap te verzachten.

Leeftijdsgrens

Je kunt nog steeds een overlijdensrisicoverzekering afsluiten tot een hoge leeftijd. Elke verzekeringsmaatschappij stelt zijn eigen maximumleeftijd vast.

Bekijk de volgende artikelen:
Wat is een risicoverzekering?
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten op partner?
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?