Reisverzekering vergelijken

Ontdek de beste reisverzekering

N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Reisverzekering vergelijken

Yezzer

N
Gratis voorstel
N
Kies je gewenste dekking
N
Bescherm je privé vermogen
N
Ontdek de beste opties

Premie vanaf:

Afhankelijk bedrijf

 

Ohra

N
Schade aan anderen of hun spullen
N
Schade snel afgehandeld
N
Online afsluitbaar
M
Alleen voor ZZP'ers

Premie vanaf:

Afhankelijk bedrijf

 

Unive

N
Schade aan anderen
N
Online afsluitbaar
N
Premie volledig op maat
N
Alleen voor ZZP'ers

Premie vanaf:

Afhankelijk bedrijf

 

Wij vergelijken onder andere

unive logo
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Reisverzekeringen vergelijken

Stel het jezelf een keer voor: je hebt het hele jaar door erg hard gewerkt, genoeg bij elkaar gespaard om op vakantie te gaan en dan is eindelijk het moment daar. Je kan vertrekken op vakantie, het moment waar je zo lang naar hebt uitgekeken. Koffers worden ingeladen, de sfeer is top en je treft de laatste voorbereidingen om te kunnen vertrekken. Wanneer je met het gezin dan eindelijk vertrokken bent, kan jullie geluk niet op. Je hebt er voor gekozen om samen met je gezin op vakantie te gaan met de auto, omdat dit goedkoper is. Maar dan krijg je onderweg plotseling een ongeval en kan de vakantie niet meer doorgaan. Wat nu gedaan? Je staat voor een hoge berg kosten en de reis kan niet doorgaan. Ooit al gehoord van een reisverzekering?

Wat is een reisverzekering?

Het kan altijd gebeuren dat je onderweg naar je vakantie of tijdens je vakantie plots iets voor hebt waardoor een deel van je vakantie of je vakantie helemaal, in het water valt. Dan is het wel zo handig om een reisverzekering afgesloten te hebben voor je op vakantie vertrekt. Want wat is een reisverzekering nu juist en wat biedt het je van voordelen? Een reisverzekering is een verzekering waarmee je verzekert bent tijdens de gehele periode dat je op reis bent in het buitenland. Loop je onverwachte kosten op tijdens je reis? Moet je helaas vroeger terugkomen dan gedacht om familiale omstandigheden? Dan worden de kosten die je voor je reis gemaakt hebt terugbetaald, omdat je de reis niet kan laten doorgaan of niet volledig kan beleven.

Soorten reisverzekeringen

Jammer genoeg is het niet zo dat je eender welke reisverzekering kan nemen en dat alle kosten van je reis dan gedekt zijn als er iets misloopt. Neen, er zijn verschillende soorten reisverzekeringen en een reisverzekering vergelijken is dus wel de boodschap. Je wil weten waar je voor betaald en wat er terugbetaald wordt in geval van nood. Zo is er bijvoorbeeld een reisverzekering die doorlopend is en waarbij je dus het hele jaar door verzekerd bent. Je hoeft dus niet voor elke trip apart een reisverzekering aan te gaan. Maar evengoed heb je ook maar een kortlopende reisverzekering en die loopt alleen voor de periode dat je effectief in het buitenland bent. Wanneer je dus een volgende keer op vakantie gaat, ben je niet meer verzekerd en moet je een nieuwe verzekering afsluiten. En zo is er ook nog een verzekering waarbij een eigen risico geldt en waarbij je dus niet of maar een deel gedekt bent voor bijvoorbeeld diefstal van je bagage, schade door jezelf toegebracht aan de accommodatie. Een reisverzekering vergelijken is dus echt goed aangeraden om niet voor onverwachte kosten te komen staan.

Reisverzekering kosten

Uiteraard is het nemen van een reisverzekering, van welke soort dan ook, niet gratis. De reisverzekering kosten hangen af van wat voor soort reisverzekering je neemt en bij welke verzekeraar je dit gaat doen. Dat is nog een belangrijke reden om een reisverzekering vergelijken zeker niet over te slaan. Je bepaalt zelf wat voor soort verzekering je nodig hebt en hoeveel je daar voor wilt betalen. Heb je bijvoorbeeld al een hospitalisatieverzekering die medische kosten in het buitenland dekt? Dan moet je je daar natuurlijk niet extra voor gaan verzekeren, dit kost alleen maar extra geld. Heb je al een verzekering voor autopech bij in je autoverzekering lopen? Ook die moet je dan niet extra gaan nemen. Door bepaalde zaken uit te sluiten die je al hebt lopen, kom je na een tijdje vanzelf bij een reisverzekering die voor jou of jullie gezin ideaal is!

Voordelen reisverzekering

Overweeg je om een reisverzekering te nemen en deze te gaan vergelijken? Dan is het misschien niet slecht om de voor- en nadelen nog eens op rijtje te zetten:

 • Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte kosten op reis. Als je een goede reisverzekering neemt, wordt alles gedekt!
 • Je hoeft je niet blauw te betalen aan een reisverzekering, wanneer je een reisverzekering vergelijken goed aanpakt, vallen de reisverzekering kosten echt wel goed mee.
 • Sta je voor medische kosten in het buitenland? Deze zijn meestal een heel stuk hoger dan in eigen land en als je niet verzekerd bent, draai je hier helemaal zelf voor op!

Nadelen reisverzekering

Zoals bij alles, zijn er natuurlijk ook wel een paar nadelen verbonden aan het nemen van een reisverzekering. Het is aan jou om de voor- en nadelen naast elkaar op een rijtje te zetten en te kijken wat er voor jou prioriteit heeft en belangrijk is:

 • Let goed op bij het vergelijken van reisverzekeringen, het kan soms zijn dat het eigen risico zeer hoog is, waardoor je weinig terug vergoedt krijgt bij onverwachte kosten op reis.
 • Zorg ervoor dat je voor een verzekering kiest die de juiste dekkingen voor jou heeft. Niet verzekerd voor de juiste kosten? Dan heb je een groot probleem!

Veelgestelde reisverzekering vragen

Wat is een reisverzekering?

Veel Nederlanders houden van reizen en velen gaan jaarlijks een of meerdere keren naar het buitenland. Of het nu een weekendje weg net over de grens is of een lange reis naar de andere kant van de wereld: voor een verblijf in het buitenland is het altijd aan te raden om voorafgaand aan de reis een reisverzekering af te sluiten. Maar een reisverzekering, wat is dat precies voor verzekering? De betekenis van een reisverzekering is eigenlijk heel simpel: deze verzekering vergoedt onverwachte kosten die op reis ontstaan door bijvoorbeeld verlies van je bagage of medische kosten. Een reisverzekering bestaat meestal uit een basisverzekering die je kunt aanvullen met verschillende modules die zaken vergoeden die niet worden gedekt in de basisverzekering.  Een van deze modules is bijvoorbeeld voor medische kosten en wordt gezien als een goede aanvulling op de zorgverzekering, die jouw zorgkosten in het buitenland soms slechts deels vergoedt.

Andere modules kunnen zijn:

 • Gevaarlijke sporten (denk aan wintersportvakantie)
 • Uitgebreide bagage module
 • Stage of vrijwilligerswerk
 • Ongevallen
 • Pechhulp: ga je lekker met je eigen auto of caravan op vakantie, dan kan een pechhulp module uiterst handig zijn om te hebben voor het geval je met pech langs de kant van de weg strandt.
 • Annuleringsverzekering
 • Rechtsbijstand

Het is belangrijk om te weten dat er twee soorten reisverzekeringen zijn: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. Een kortlopende reisverzekering is slechts geldig voor één reis, terwijl een doorlopende reisverzekering je gedurende het hele jaar dekking biedt voor een onbeperkt aantal reizen. Als je nadenkt over het afsluiten van een reisverzekering, stel jezelf de vraag: hoe vaak denk ik naar het buitenland te gaan dit jaar? Ga jij slechts 2 of 3 weekenden per jaar weg of slechts één keer per jaar twee weken naar de camping of een hotel in Spanje, dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit met een kortlopende reisverzekering: de verzekering die je vóór dat je naar het buitenland gaat afsluit voor de tijdsperiode die je op vakantie gaat. Ga jij echter vaker per jaar of lang(er) op reis, dan loont het om een doorlopende reisverzekering te hebben. Deze verzekering geldt namelijk voor een onbeperkt aantal reizen die je maakt in een jaar.  Ook is het belangrijk om te weten dat een reisverzekeraar onderscheidt maakt tussen een dekking binnen Europa en een dekking buiten Europa (werelddekking). Dat wil zeggen dat, als je een reisverzekering wilt afsluiten, het uitmaakt naar welk land je afreist

Waarom een reisverzekering?

Waarom is een reisverzekering nodig vraag je je misschien af? Vakantie is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend gebeuren waar vaak lang naar wordt uitgekeken. Of je nu één keer per jaar een paar weken op strandvakantie gaat naar Spanje, jaarlijks meerdere citytrips naar diverse Europese hoofdsteden maakt of dat je 6 maanden op een verre wereldreis gaat. kortom allemaal situaties waarbij je buiten Nederland zult verblijven. Net als dat er in Nederland dingen kunnen gebeuren, kan dat natuurlijk ook in het buitenland. Hoewel je natuurlijk onbezorgd van je vakantie wil genieten kunnen zich er toch ook enkele vervelende onvoorziene situaties voordoen, waar extra kosten mee gemoeid zijn.

Enkele voorbeelden:

 • Je wordt ziek in het buitenland en moet voor behandeling naar een dokter of het ziekenhuis
 • Je paspoort wordt gestolen en moet met spoed een nieuwe aanvragen
 • Je koffer komt later of nooit aan op de vakantiebestemming en je maakt de eerste dagen kosten voor bijvoorbeeld toiletartikelen
 • Je moet door ziekte van jezelf of van een familielid (thuis) eerder naar huis en moet daarvoor een nieuw vliegticket kopen.
 • Je vlucht naar huis is geannuleerd en maakt nu extra kosten voor voedsel en accommodatie doordat je langer moet blijven dan gepland.
 • Je breekt je been tijdens de wintersport en moet met een speciaal vliegtuig naar huis.
 • Je komt onderweg naar Italië met pech langs de kant van de weg te staan en hebt een vervangend voertuig nodig.

In al deze situaties is het fijn om een reisverzekering met de juiste aanvullende modules te hebben. Vooral medische gebeurtenissen kunnen voor hoge kosten zorgen. Ondanks dat jouw zorgverzekering buitenlandse zorgkosten vergoedt, zit hier ook een limiet aan. Er zijn landen waar de zorg veel duurder is dan in Nederland. Als aanvulling op jouw verplichte zorgverzekering, kun je een module voor medische zorg afsluiten bij de reisverzekering, zodat je in landen met duurdere zorg niet voor verrassingen komt te staan. Bovenstaande gebeurtenissen hoop je natuurlijk niet mee te maken, maar het kan altijd gebeuren. Je gaat met een geruster gevoel op vakantie als je weet dat indien er wel iets gebeurd, jouw reisverzekering de hoge extra kosten opvangt.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand. De kosten van je doorlopende reisverzekering hangen af van een aantal factoren:

 • De reisbestemming: blijf je binnen Europa of ga je buiten Europa reizen. Een Europadekking is goedkoper dan een Werelddekking.
 • Het soort dekking dat je kiest: het hebben van alleen een basisverzekering is goedkoper dan een reisverzekering met extra modules. Deze modules zijn echter in sommige situatie heel verstandig om te hebben, aangezien niet alles via de basisverzekering vergoed zal worden. Ga je bijvoorbeeld op wintersport, dan is een module voor de wintersport of gevaarlijke sporten verstandig om af te sluiten. Of ga je met je eigen caravan op vakantie en zit er geen pechhulp module in je autoverzekering? Dan is het goed om een pechhulp in het buitenland module af te sluiten.
 • Het aantal mensen dat mee is verzekert: een premie voor een gezin zal hoger zijn dan de premie voor een individu.

De doorlopende reisverzekering kosten worden meestal met een maandelijkse incasso van je rekening afgeschreven. Echter kun je er bij verschillende verzekeraars ook voor kiezen om de premie in één keer te betalen. De doorlopende reisverzekerings medische kosten zorgen meestal voor een kleine verhoging in de te betalen premie. Het kan heel verstandig zijn om een module voor medische zorg in het buitenland af te sluiten als aanvulling op jouw zorgverzekering. Het beste kun je aan de hand van de bovenstaande factoren goed zoeken naar de beste en voordeligste reisverzekering toepasbaar op jouw situatie.

Wanneer heb ik een reisverzekering nodig?

Wanneer is een reisverzekering nodig vraag je je misschien af? Vakantie is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend gebeuren waar vaak lang naar wordt uitgekeken. Een reisverzekering is voor al je verblijven in het buitenland verstandig om te hebben. Of je nu één keer in het jaar een paar weken op strandvakantie gaat naar Spanje, je jaarlijks meerdere citytrips maakt naar diverse Europese hoofdsteden of dat je meteen voor een half jaar een verre wereldreis maakt naar een ander continent. 

Een vakantie of reis heeft vaak al genoeg geld gekost en het krijgen van extra (zorg)kosten in het buitenland is natuurlijk niet waar je op zit te wachten. Daarom is het afsluiten van een reisverzekering altijd verstandig, ongeacht of je nu kort of lang op reis gaat en of je dichtbij Nederland blijft of juist naar de andere kant van de wereld vliegt. Vaak is ook de vakantie in Nederland inbegrepen in de dekking van de reisverzekering.

Net als in Nederland, kun je in het buitenland namelijk ook voor onverwachte situaties komen te staan zoals bijvoorbeeld ziek worden en medische hulp nodig hebben. Meestal gelden er voor medische kosten in het buitenland andere tarieven en kosten kunnen hoog oplopen. Vanuit de basiszorgverzekering worden zorgkosten in het buitenland slechts tot een bepaald bedrag (het geldende tarief van de behandeling in Nederland) vergoedt. Daarom kan de aanvullende module medische kosten in je reisverzekering je helpen om het verschil in kosten te vergoeden. Of stel je reiskoffer raakt zoek tijdens de reis of is achtergebleven op het vliegveld van vertrek en komt pas 2 dagen later dan jij aan op de bestemming. Of je moet onverwacht eerder je reis afbreken omdat iemand van jouw familie thuis ernstig ziek wordt of nog erger, komt te overlijden. Je zult dan extra kosten maken doordat de vlucht moet worden omgeboekt of een nieuwe vlucht moet worden gekocht.

En om antwoord te geven op de vraag wanneer de reisverzekering af te sluiten? Doe dit altijd vóórdat je op reis gaat. Het is namelijk niet mogelijk om een reisverzekering af te sluiten als je je al in het buitenland bevindt. Het hebben van een reisverzekering is niet verplicht, maar in alle eerder genoemde situaties is het wel fijn om een reisverzekering te hebben afgesloten zodat je niet ineens voor extra hoge onverwachte kosten komt te staan.

Waarom reisverzekering naast zorgverzekering:

Als je op reis gaat, moet je dan een reisverzekering of een zorgverzekering afsluiten? De vergoeding voor jouw zorgkosten buitenland gaan via de reisverzekering of de zorgverzekering. In Nederland is het voor iedereen verplicht om basis zorgverzekering af te sluiten. Vanuit deze basis zorgverzekering ben je óók in het buitenland verzekerd voor zorg, echter is dit alleen een vergoeding tot een bepaald bedrag, conform wat de behandeling volgens het Nederlandse tarief zou kosten. Is de behandeling in het buitenland duurder dan dat dezelfde behandeling in Nederland kost, dan moet jij zelf het verschil betalen.

Gelukkig bestaan er aanvullende dekkingen die jou wel de volledige vergoeding voor een noodzakelijke behandeling in het buitenland geven. Dit kan een aanvullende dekking zijn van je zorgverzekering zelf, maar ook de extra module voor medische zorg in een reisverzekering. De extra dekking voor medische kosten in een reisverzekering wordt gezien als aanvulling op de zorgverzekering waardoor je nog beter verzekerd bent voor medische kosten die je maakt in het buitenland. Deze dekking is namelijk uitgebreider dan die in de zorgverzekering. Een aanvullende module voor medische kosten als onderdeel van je reisverzekering kan deze extra kosten die niet door de zorgverzekering worden vergoed, opvangen. Krijg je op vakantie medicijnen van de plaatselijke dokter voorgeschreven die op dat moment noodzakelijk zijn, maar in Nederland niet door de zorgverzekering gedekt worden, dan biedt de reisverzekering ook hulp door deze kosten wél te vergoeden.

De aanvulling voor medische kosten vanuit je reisverzekering zijn niet alleen bedoeld voor als jij zelf ziek wordt, maar ook als er iets gebeurd met een naast familielid waardoor je eerder terug moet keren van je reis of juist langer moet blijven dan gepland.  De extra kosten voor de terugreis en/of extra verblijfkosten worden vergoed door de reisverzekeraar. Als je graag op wintersport gaat, wordt dit gezien als het beoefenen van een extreme sport waarbij er een aanzienlijk risico is op het oplopen van een blessure of krijgen van een ongeluk waar medische hulp om de hoek komt kijken. Ook deze module is als extra module af te sluiten via een reisverzekering en biedt jou de aanvulling op de reguliere zorgverzekering.

Er geldt een werelddekking voor de zorgkosten buitenland in een zorgverzekering. Bij een reisverzekering heb je de keuze uit Europadekking of werelddekking.

Wat is een goede reisverzekering?

Een goede reisverzekering is een verzekering die voldoende dekking biedt voor het soort reis dat je maakt. Reisverzekeraars kijken naar verschillende factoren die bepalen wat de hoogte van premie van de verzekering wordt:

 • De reisbestemming: binnen of buiten Europa?
 • De duur: hoe langer de reis, hoe duurder de verzekering. Dit geldt met name voor de kortlopende verzekering, aangezien een doorlopende verzekering geldig is voor een onbeperkt aantal reizen. Bij een doorlopende reisverzekering wordt er wel vaak een maximum gesteld voor het aantal aaneengesloten dagen dat je in het buitenland verzekerd bent. Meestal is dat 180 dagen aaneengesloten. Echter zijn er ook sommige verzekeraars die dit hebben uitgebreid tot een heel jaar, namelijk 365 dagen aaneengesloten.
 • Ga je met het hele gezin op reis, dan is een reisverzekering die geldig is voor meerdere personen tegelijk een goede optie.
 • De dekkingen die je kiest: de standaardverzekering van de meeste verzekeraars biedt dezelfde dekking. Het verschil wordt gemaakt in de extra modules die kunnen worden afgesloten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een medische zorg module, een module voor extreme sporten (bijvoorbeeld skiën of snowboarden), bagage en een module voor stage en/of vrijwilligerswerk in het buitenland.

Een goede reisverzekering voor een wereldreis zal er een zijn die werelddekking biedt en doorlopend zijn. Aangezien een wereldreis meestal voor een paar maanden of langer is en meestal ook buiten Europa plaatsvindt. Het is belangrijk om daarbij de juiste modules af te sluiten. Medische kosten zijn altijd verstandig om af te sluiten, omdat deze als aanvulling kunnen worden gebruikt op de vergoeding die wordt gegeven vanuit je verplichte zorgverzekering. Ook als je tijdens deze wereldreis van plan bent om vrijwilligerswerk te gaan doen, is een aparte module hiervoor noodzakelijk. Heb je waardevolle spullen mee zoals bijvoorbeeld een laptop of digitale camera, kijk dan naar de dekkingsmogelijkheden die de verzekering je biedt. Vaak gelden er uitzonderingen voor erg waardevolle spullen. Kijk bij het afsluiten van de reisverzekering ook goed naar de maximaal uit te keren bedragen en weeg dit af tegen de daadwerkelijke waarde van de spullen die je meeneemt. Er wordt namelijk ook vaak een eigen risico in rekening gebracht. Als jouw spullen niet veel meer waard zijn dat het eigen risico, loont het bijvoorbeeld niet om je extra voor je bagage te laten verzekeren, aangezien je de eerste kosten eerst toch uit eigen zak moet betalen.

Wat is de goedkoopste reisverzekering?

Er zijn genoeg goedkope reisverzekeringen die jou voldoende dekking bieden, maar het is echter wel belangrijk dat de dekking voor jouw situatie voldoende zal zijn. Een verzekering met alleen een dekking binnen Europa zal goedkoper zijn dan een verzekering met werelddekking. Echter als je op reis gaat naar Zuid- Amerika, zal die goedkopere reisverzekering (met alleen Europadekking) niet dekkend zijn op jouw reisbestemming.

De goedkoopste reisverzekering zal een reisverzekering zijn die een geldende dekking binnen Europa heeft en die alleen de basis dekt. Echter kun je voor net een iets hogere premie beter enkele aanvullende verzekeringen afsluiten zodat je een uitgebreidere en meer passende dekking hebt voor jouw reis. Ga je bijvoorbeeld op wintersport, dan is het verstandig om de module wintersport af te sluiten. Skieën of snowboarden wordt door de meeste verzekeraars gezien als een gevaarlijke sport en daarom worden gemaakte kosten door een ski- of snowboard ongeval niet vergoed door de basisverzekering. Of stel je gaat met de auto op vakantie, dan is het hebben van een pechhulp buitenland module verstandig om te hebben. Je wilt natuurlijk niet langs de kant van de weg komen te staan met je voertuig en daardoor je vakantie moeten afbreken. Of je gaat op stage in het buitenland of je wilt daar vrijwilligerswerk doen voor een paar maanden, dan zul je daar ook een aparte module voor moeten afsluiten aangezien deze vaak niet door een standaard reisverzekering wordt gedekt.

Een standaard reisverzekering hoeft niet heel duur uit te vallen en heb je al voor een paar euro per maand als het om een doorlopende reisverzekering gaat of als je een kortlopende reisverzekering wilt afsluiten, ben je met een paar tientjes voor een eenmalige reis al klaar. Daarom moet je van te voren goed kijken naar het soort vakantie(s) die je gaat of wilt maken en naar welk land en zo een vergelijking maken tussen verschillende verzekeraars. Zo kun je zien welke reisverzekering met de voor jou voldoende biedende dekking, de goedkoopste reisverzekering is.

Wat kost een reisverzekering?

De kosten van een reisverzekering hangt af van een aantal factoren:

 • De reisduur: voor een langere reis betaal je meer premie dan voor een kortere reis.
 • De reisbestemming: blijf je binnen Europa of ga je buiten Europa reizen. Een Europadekking is goedkoper dan een Werelddekking.
 • Het soort dekking dat je kiest: het hebben van alleen een basisverzekering is goedkoper dan een reisverzekering met extra modules. Deze modules zijn echter in sommige situatie heel verstandig om te hebben, aangezien niet alles vanuit de basisverzekering vergoed zal worden. Ga je bijvoorbeeld op wintersport, dan is een module voor de wintersport of gevaarlijke sporten goed om af te sluiten. Of ga je met je eigen caravan op vakantie en zit er geen pechhulp module in je autoverzekering? Dan is het goed om een pechhulp in het buitenland module af te sluiten.
 • Het aantal mensen dat mee is verzekerd: Een premie voor een gezin zal hoger zijn dan de premie voor een individu.

Een doorlopende reisverzekering heb je al vanaf een paar euro per maand en voor een kortlopende reisverzekering zul je al gauw een aantal tientjes per enkele reis betalen. De doorlopende reisverzekering kosten worden meestal met een maandelijkse incasso van je rekening afgeschreven. Echter kun je er bij verschillende verzekeraars ook voor kiezen om de premie in één keer te betalen. De doorlopende reisverzekerings medische kosten zorgen meestal voor een kleine verhoging in de te betalen premie. Het kan heel verstandig zijn om een module voor medische zorg in het buitenland af te sluiten als aanvulling op jouw zorgverzekering. Het beste kun je aan de hand van de bovenstaande factoren heel goed zoeken naar de beste en voordeligste reisverzekering voor jouw situatie.

Wat dekt een reisverzekering?

Voor veel mensen is het niet altijd helder wat wordt vergoed door een reisverzekering en wat niet. Wat valt onder een reisverzekering kun je terugvinden in de voorwaarden van de reisverzekeraar. Het is belangrijk dat een dekking reisverzekering passend is voor het soort reizen dat je gaat maken. Een voorbeeld: jij blijft voor je vakanties of weekendjes weg eigenlijk altijd dichtbij huis of in ieder geval binnen Europa. Dan is het voor jou niet noodzakelijk dat je kiest voor een (duurdere) werelddekking. Ga jij juist wel op reis buiten Europa, dan zul je een verzekering met werelddekking moeten afsluiten. Met alleen de Europadekking is jouw reis buiten Europa niet gedekt en heb je dus eigenlijk niets aan de verzekering. Dat laatste wil je natuurlijk voorkomen. Kijk daarom vóór het afsluiten goed naar de voorwaarden van de verzekering, zodat je precies weet wat je wel gedekt hebt op reis en wat niet en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan.

Algemeen gezien biedt een reisverzekering dekking voor onverwachte kosten en hulpverlening tijden je reis. Wat er precies onder onverwachte kosten wordt verstaan verschilt per verzekeraar en er hangen vaak een aantal voorwaarden aan vast voordat over wordt gegaan tot vergoeding. Denk bij buitengewone of onvoorziene kosten aan bijvoorbeeld het kwijtraken of vertraging van je bagage tijdens de vlucht, een doktersbezoek of behandeling in het ziekenhuis, kosten die worden gemaakt bij het verlies van je paspoort of de kosten voor een nieuw vliegticket als je onverwacht eerder naar huis moet wegens ziekte. Of in extremere situaties kosten voor een opsporings- of reddingsactie als je vermist raakt.

De meeste verzekeraars bieden een basisverzekering die uit te breiden zijn met allerlei extra’s. De meest voorkomende extra’s zijn:

 • Gevaarlijke sport/wintersport
 • Medische kosten
 • Bagage
 • Stage of vrijwilligerswerk
 • Ongevallen
 • Pechhulp

Een belangrijke extra module is die voor medische kosten. Hoewel jouw normale zorgverzekering ook bepaalde kosten in het buitenland dekt, kan de aanvullende dekking vanuit je reisverzekering net iets meer bieden. Meestal vergoedt de zorgverzekering de behandeling in het buitenland conform Nederlandse tarieven. Dat wil zeggen dat als de behandeling die je in het buitenland nodig hebt duurder is dan dezelfde behandeling in Nederland, de zorgverzekering alleen de kosten tot het Nederlandse tarief vergoedt. Een pechhulp module is verstandig als je met je eigen auto op vakantie gaat. En stel dat je altijd veel (dure) kleding meeneemt of je koffer erg prijzig is, dan kan in het geval van diefstal of schade, een extra module voor bagage handig zijn om te hebben. Reis je vaak met waardevolle spullen zoals een dure camera? Kijk dan van te voren of deze spullen ook zijn opgenomen in de dekkingsvoorwaarden. Meestal geldt er namelijk een uitzondering als het gaat om vergoeding van waardevolle spullen.

Welke landen vallen onder Europadekking reisverzekering?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kies je voor een dekking binnen Europa of een dekking buiten Europa. Als je voor een dekking buiten Europa kiest, ben je in principe in alle landen ter wereld verzekerd. Kies je voor Europadekking, dan zijn dit veel minder landen. Alle landen die gelden bij een reisverzekering binnen Europa zijn:

 • Alle landen binnen het continent Europa

 En bij de meeste verzekeringen ook de volgende gebieden:

 • Madeira
 • De Canarische Eilanden
 • De Azoren
 • Turkije
 • Baltische staten
 • Alle niet- Europese landen die grenzen aan de Middellandse zee (bijvoorbeeld Marokko, Tunesië, Algerije, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Syrië.

Er zijn zelfs verzekeraars die ook landen als Moldavië, Oekraïne en delen van (Wit) Rusland meetellen in de reisverzekering binnen Europa.

Kijk voordat je een reisverzekering afsluit goed na welke landen er verzekerd zijn binnen jouw dekking. Ga je een verre reis maken naar een ander continent, dan is een reisverzekering buiten Europa noodzakelijk. Stel dat je nooit buiten Europa op vakantie gaat, dan is het niet noodzakelijk om een werelddekking te hebben. Door het maken van deze keuze kun je ook besparen op de premie kosten, aangezien de verzekeringspremie voor werelddekking hoger is dan een verzekering met alleen Europadekking. Want waarom zou je voor iets betalen waar je toch geen gebruik van maakt.

Ondanks dat landen onder de dekking vallen, kunnen hier onverwachts uitzonderingen voor gelden. Stel dat een van de landen of een gedeelte van het land als onveilig wordt bestempeld door het Ministerie van Buitenlandse zaken en ze hier een negatief reisadvies voor uitgeven, kan het zijn dat kosten voor gebeurtenissen tijdens een reis naar dat land niet vergoed worden. Check dus voorafgaand aan je reis naar een land met een veiligheidswaarschuwing, wat de verzekeraar wél vergoedt en wat eventueel niet.

Wat is een doorlopende reisverzekering?

Ga jij meerdere keren per jaar naar het buitenland? Of slechts één keer, maar wel een lange reis? Of ga je alleen één of twee weken aaneengesloten naar een camping in Italië? Als je vaker weg bent uit Nederland kan het handig zijn om een reisverzekering af te sluiten die voor het gehele jaar geldt. Je hebt verzekeringen die je per reis naar het buitenland af kan sluiten (kortlopende reisverzekeringen), maar je bent, als je meerdere keren per jaar weggaat, al snel voordeliger uit door een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Met een doorlopende reisverzekering hoef je je nooit meer zorgen te maken of je verzekerd bent. Met een doorlopende reisverzekering ben je namelijk gedurende het hele jaar verzekerd voor een onbeperkt aantal reizen. Het voordeel hiervan is dat je niet voor elke vakantiereis of dag/weekendtrip een aparte reisverzekering hoeft af te sluiten.

Ondanks dat een doorlopende reisverzekering voor een onbeperkt aantal reizen per jaar geldt, wordt er vaak wel een maximum gesteld aan de reisduur. Meestal geldt er een maximum duur van 180 dagen aaneengesloten op reis of soms zelf in totaal 365 dagen per jaar. Deze laatste geldende maximum aantal dagen zijn met name geschikt voor mensen die langere tijd aan een stuk op reis gaan, bijvoorbeeld op wereldreis voor 7 maanden of langer. Vaak kun je tegelijkertijd ook een annuleringsverzekering afsluiten en geneeskundige kosten. Het hebben van een doorlopende reisverzekering is echter niet voordeliger als je slechts 1 keer per jaar op vakantie gaat en dan minder dan 21 dagen weg bent. Ook is de doorlopende reisverzekering meestal niet geschikt als je voor langere periode naar het buitenland gaat om te studeren, te werken of om stage te lopen. Al zijn er sommige reisverzekeringen die een speciale module aanbieden voor als je stage loopt of vrijwilligerswerk doet  in het buitenland. Ga je echter naar het buitenland om te werken, dan zul je een speciale verzekering moeten afsluiten via je werk, aangezien een reisverzekering normaal gezien geen dekking biedt tijdens jouw werkzaamheden in het buitenland.

Welke reisverzekering heb ik nodig?

Voordat je een reisverzekering kiest, moet je goed bedenken wat voor reis je gaat maken en waarheen.

Veel mensen maken bij het boeken van een reis vaak gebruik van de daarbij aangeboden reisverzekering. Dit is meestal een kortlopende reisverzekering die alleen voor die reis geldig is. Ga je echter vaker per jaar op vakantie, is het verstandig om eens te kijken of een doorlopende reisverzekering niet goedkoper voor je is.

Welke reisverzekering kiezen?

Stel jezelf eerst een aantal vragen en ga dan verzekeringen vergelijken:

 • Wat voor reiziger ben je? Hou je van avontuur en hiken of extreme sporten zoals snowboarden? Of ben je meer van de stedentrips dichtbij huis of een 14-daagse strandvakantie?
 • Waar wil je heen? Blijf je binnen Europa of ga je juist naar andere continenten zoals Zuid- Amerika of Azië?
 • Hoe lang en hoe vaak ga je op vakantie? Ga je 1 of 2 keer per jaar op vakantie of ga je vaker weg? Of ga je dit jaar 7 maanden backpacken aan de andere kant van de wereld? Welke reisverzekering voor backpacken heb je dan nodig?

Bovenstaande vragen kunnen je goed helpen bij het bepalen of je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering nodig hebt. Ook helpt het je om een keuze te maken voor het soort dekking dat je nodig hebt. Heb je alleen dekking voor binnen Europa nodig? Of juist voor landen buiten Europa? De lengte en het doel van je reis spelen ook mee in het maken van de keuze voor een geschikte reisverzekering.

Een voorbeeld: welke reisverzekering heb je nodig voor een wereldreis? Allereerst kijk je dan naar verzekeringen die een werelddekking bieden, dus die geldig zijn in landen buiten Europa. Daarna kijk je naar de lengte van je reis om te bepalen of het voordeliger is om een doorlopende verzekering te nemen. Meestal als je langer dan 21 dagen weggaat, loont het om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. De meeste doorlopende reisverzekeringen bieden een dekking voor reizen met een duur van maximaal 180 dagen aaneengesloten. Ga je vier maanden weg, dan is een verzekering met deze maximum reisduur dus voldoende. Ga je langer dan zes maanden aan een stuk op reis, dan moet je kiezen voor een verzekeraar die een dekking biedt voor een langere aaneengesloten periode in het buitenland. Er zijn namelijk ook verzekeraars die een dekking bieden voor een aaneengesloten reisperiode van 365 dagen per jaar. Het vergelijken van reisverzekeringen via deze website zal je helpen de juiste reisverzekering te vinden.

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Met een kortlopende reisverzekering verzeker je je voor onverwachte kosten waar je tijdens een reis mee te maken kan krijgen, zoals bijvoorbeeld kosten die je maakt omdat je bagage gestolen is of de medische kosten voor een bezoek aan een dokter of het ziekenhuis. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor een eenmalige reis en is een tijdelijke verzekering die een vaste ingangs- en einddatum heeft. Hiermee is jouw vakantie vanaf het vertrek vanuit thuisland tot aan de terugkomst goed verzekerd. Een kortlopende reisverzekering dekt dus de onverwachte extra kosten die zich op reis kunnen voordoen. De dekking is vaak niet anders dan bij een doorlopende reisverzekering en bestaat uit een basisverzekering met aanvullende module opties. In het buitenland kunnen andere (duurdere) zorg tarieven gelden. Ziek worden op vakantie is natuurlijk nooit leuk, maar hierdoor extra geld te moeten uitgeven nog minder. Met een reisverzekering met een module voor medische kosten voorkom je dat.

Of een kortlopende reisverzekering ook echt de beste optie voor je is, hangt er een beetje van af hoelang je op vakantie gaat en hoeveel keer per jaar. Ga je langer dan 21 dagen per jaar op reis, dan is een doorlopende reisverzekering meestal goedkoper. De doorlopende reisverzekering is geldig voor een onbeperkt aantal reizen per jaar. Ga je dus meerdere keren per jaar op vakantie of langere tijd per keer, dan loont het hebben van een doorlopende reisverzekering voor de portemonnee.

Je kunt een kortlopende reisverzekering vaak tegelijkertijd met het boeken van een reis bij een reisbureau of vliegmaatschappij afsluiten. Echter aangezien je bij deze optie geen keuzemogelijkheden hebt qua verschillende reisverzekeringen (er is vaak maar 1 optie) loont het om een reisverzekering online apart af te sluiten bij een verzekeraar. Zo kun je een goede vergelijking maken tussen diverse verzekeraars en de beste dekkingsvoorwaarden kiezen voor jouw reis. Let er wel op dat je een reisverzekering moet afsluiten vóór dat je op vakantie gaat. Meestal kan dat tot één dag voor vertrek nog. Eenmaal in het buitenland kan er geen reisverzekering meer worden afgesloten. Vaak kun je tegelijkertijd met je reisverzekering ook een annuleringsverzekering afsluiten. Met deze annuleringsverzekering krijg je in het geval van het zelf annuleren van je reis, onder bepaalde omstandigheden het geld van je reis terug. Bijvoorbeeld als je ernstig ziek wordt en daardoor niet op vakantie kunt.

Verschil kortlopende en doorlopende reisverzekering

Er bestaan twee soorten reisverzekeringen: kortlopende en doorlopende. Het verschil tussen deze twee verzekeringen zit in het aantal vakantiereizen waar je voor verzekerd bent. Een kortlopende reisverzekering is een tijdelijke verzekering die je afsluit voor slechts één vakantiereis. Je betaalt in dat geval dus maar één keer premie en de premie wordt berekend per dag. Met een doorlopende reisverzekering ben je verzekerd voor een onbeperkt aantal vakanties per jaar en betaal je maandelijkse premie of een jaarlijks bedrag.

Bij het kiezen voor een kortlopende of een doorlopende reisverzekering is het handig om je af te vragen hoe vaak je per jaar op vakantie gaat of in het buitenland zal zijn. Over het algemeen geldt dat je met de doorlopende reisverzekering het goedkoopst uit bent wanneer je langer dan 21 dagen per jaar op reis gaat. Stel, je gaat slechts een keer per jaar op een 14-daagse vakantie naar Frankrijk, dan ben je met een kortlopende reisverzekering goedkoper uit dan dat je voor een doorlopende reisverzekering kiest.

Ga je echter meerdere keren per jaar naar het buitenland. Bijvoorbeeld twee of drie keer een weekendje weg en ook nog eens een langere vakantie in het voor- of najaar, dan loont het om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Als je namelijk de premie optelt voor elke losse reis die je dat jaar maakt, kom je op een hoger bedrag uit dan dat je jaarlijks betaalt voor een doorlopende reisverzekering. Bovendien is het voordeel van de doorlopende reisverzekering dat deze voor een onbeperkt aantal reizen geldt. Dus als je dat jaar nog een keer een extra weekend weg wilt, dan hoef je je geen zorgen te maken of na te denken over het afsluiten van een verzekering. Deze reis valt dan namelijk ook onder de doorlopende reisverzekering.

Wat is een reisverzekering met pechhulp?

Ga je met de auto of caravan op vakantie, dan is het hebben van een reisverzekering met pechhulp ontzettend belangrijk. Deze pechhulp reisverzekering biedt tijdens jouw reis dekking voor extra kosten als je autopech krijgt. Aangezien temperaturen in andere landen hoger kunnen zijn en je langere afstanden rijdt, zijn veel voorkomende vormen van autopech onder andere een oververhitte motor, een lekke band of klapband, problemen met de remmen of andere elektrische of motorproblemen.

Kom je met pech langs de kant van de weg te staan, dan zal de verzekeraar proberen om de auto daar ter plekke te laten repareren zodat je snel weer je weg kan vervolgen. Lukt dit echter niet, dan word je meestal doorgestuurd naar een garage. Let op, er kunnen verschillende verkeersregels gelden in het buitenland. Het is belangrijk om je vooraf dus goed te informeren over deze regels voor het geval je langs de kant van de weg komt te staan in het buitenland. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheids voorwerpen in de auto aanwezigheid hebt zoals bijvoorbeeld een waarschuwingsbord. Even afhangend van de exacte voorwaarden die de pechhulp buitenland reisverzekering biedt, worden de kosten voor bijvoorbeeld het vervangend vervoer gedekt zodat je toch je weg kunt vervolgen zonder al te veel extra kosten voor een nieuw voertuig of ander vervoersmiddel. Ook valt vaak de vergoeding voor sleepkosten naar de dichtstbijzijnde garage onder de dekking. Of, indien de auto niet ter plaatse of in de garage gerepareerd kan worden, krijg je een vergoeding van de kosten voor het overbrengen van de auto terug naar Nederland. Maar denk ook aan een zekere rechtsbijstand die je kan krijgen bij een conflict over het afhandelen van schade die is ontstaan door de autopech.

Het is niet altijd noodzakelijk om bij een reisverzekering ook de module pechhulp af te sluiten. Bij sommige autoverzekeringen zit namelijk ook pech in het buitenland in de dekking opgenomen. Indien dat het geval is, hoef je daar bij een reisverzekering dus niet naar te kijken. Anders zou je dubbel verzekerd zijn en betaal je dus onnodig te veel premie.

 

Reisverzekering vergelijken en afsluiten

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars