Verschil woon- en opstalverzekering

Lees hier wat het verschil tussen woon- en opstalverzekering is.
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Woon- en opstalverzekeringen

Ohra

N
Schade aan anderen
N
Bij schade keuze uit directe betaling of hulp bij herstel
N
Alles kan verzekerd worden
N
Gemiddeld een 8.2 voor schadeafhandeling!

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

N
Nooit onderverzekerd
N
Keren het schadebedrag uit of regelen het herstel
N
Dag- en nacht bereikbaar
N
Mogelijkheid tot All-risk verzekeren

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Unive

N
Nooit onderverzekerd
N
Geen verplicht eigen risico bij de inboedelverzekering
N
Direct hulp bij schade
N
Korting op gehele pakket

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Wij vergelijken onder andere

Aegon
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

 

Een woonverzekering kan vallen onder twee verzekeringen. De inboedelverzekering of de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt alle objecten in je huis tegen schade, diefstal en brand onder andere. Waarbij de opstalverzekering daarentegen meer schade dekt, de opstalverzekering dekt namelijk alle schade aan de opstal (het huis). Indien je zowel het huis als de goederen in het huis wilt dekken, dan zal je beide verzekeringen moeten afsluiten.

et is goed om altijd een beeld te hebben van de verschillen tussen de verzekeringstypen die qua dekking het zelfde onderwerp omvatten. Zo kunnen er voor een woning en alles daaraan gerelateerd een aantal verzekeringen worden opgenoemd zoals de opstal, woon-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dan komt er ook nog de glasverzekering erbij kijken en is het daarom goed een onderscheidt tussen al deze verzekeringstypen te kunnen maken. Het verschil tussen de woon- en opstalverzekering is daarbij misschien wel de belangrijkste en is dat soms wel groter dan je zou verwachten. Beiden gaan namelijk wel om het verzekeren van een opstal/woning, maar zijn de verschillen daarna wel groot.

Soms worden ze beide met elkaar verward

Het gebeurt wel vaak dat men de woon- en opstalverzekering als dezelfde soort verzekering ziet terwijl dat niet het geval is. Men vergist zich erin omdat het de woonhuisverzekering is die bedoeld wordt en waarbij ook alleen het opstal wordt verzekerd. Bij de woonverzekering wordt echter een veel groter deel van al jouw bezittingen meegenomen. Zo is niet alleen de woning verzekerd, maar ook de inboedel. Het is deze ruime mate van dekking die het voor een ieder nou zo aantrekkelijk maakt om een woonverzekering af te sluiten. Er is ook een groot verschil met de schadetypes waartegen zo een woonverzekering een garantie op uitbetaling biedt en omvat dat veel meer dan bijvoorbeeld schade veroorzaakt door brand of door een storm. Wie echter even op het internet rondkijkt zal snel door hebben dat de meeste verzekeraars wel degelijk een juiste benaming gebruiken om verwarring te voorkomen. Het is belangrijk dat de verzekeringsnemer er wel van op de hoogte is dat de woonverzekering niet alleen een ruimere dekking biedt en de premie daarom hoger ligt dan een opstalverzekering.

Maar weet je wel precies wat een woonverzekering inhoudt?

Een vergelijking maken heeft alleen nut wanneer je op de hoogte bent wat een woonverzekering precies inhoudt. De kans is anders groot dat er niet met gelijke maten gemeten zal worden en de vergelijking in jouw nadeel kan uitvallen door een “verkeerde” verzekering af te sluiten. Een woonverzekering is bedoeld voor degenen die graag met een verzekering hun bezittingen willen beschermen tegen invloeden van buitenaf. Omdat er sprake is van verzekering van zowel de woning alsook de aanwezige inboedel is er geen risico dat er sprake zal zijn van “grijze” gebieden die niet gedekt zullen worden. Dat is vereist in het geval je niet geconfronteerd wilt raken met een schadegeval die je niet vergoed zal krijgen. Een woonverzekering is verder ook van toepassing op alle gevallen van vandalisme en inbraakschade. Wie dus een woonverzekering afsluit doet dat dus niet alleen om in grote schadegevallen een vergoeding te ontvangen, maar dat ook te krijgen voor relatief kleine gevallen.

Een woonverzekering biedt ook de mogelijkheid om in het geval van een plotselinge schade zoals een kapotte kraan die voor waterschade kan zorgen of een geval dat zich voordoet waarbij de kans op een potentiële schade aan de woning of inboedel groot zal zijn, zelf in te grijpen en de kosten geheel te laten vergoeden door de verzekeraar.

Een opstalverzekering heeft meer beperkingen

Bij een opstalverzekering is het de bedoeling dat niet alleen de woning, maar ook alle daarbij horende bouwsels meeverzekerd zijn. Het is echter wel belangrijk om te weten dat er ook bij deze verzekering sprake is van een standaarddekking die al ruim is en alleen niet inkomt voor gevallen waarbij er sprake is van onopzettelijk veroorzaakte schade zoals een bord dat je laat vallen op betegelde vloer of een keukenaanrechtblad dat je per ongeluk hebt laten barsten doordat er een zware pan op gevallen is.De standaarddekking is echter wel voldoende voor de meeste gevallen en geldt dat voor brand-, storm of waterschade. Belangrijk om te weten te dat ook vandalisme en inbraakschade gedekt worden. Al deze punten vertonen overeenkomst met de woonverzekering en is dat ook niet vreemd omdat die immers ook instaat voor schade aan het pand en alleen maar het inboedel ook meeneemt in haar dekking.

Het is daarom ook goed om te kijken wat de overeenkomsten zijn zodat er ook op basis daarvan een besluit kan worden genomen over welke type verzekering het best bij jou past.

De inboedel hoort er dus niet bij

Wie een opstalverzekering afsluit dient er rekening mee te houden dat de inboedel dus in geen enkel geval onder de dekking valt. In de praktijk komt het wel vaak voor dat bij schade aan het pand ook gelijk delen van de inboedel worden beschadigd. Ook is het altijd goed om te weten dat ook veranderingen aan het interieur die een permanent karakter hebben zullen vallen onder opstalverzekering. Indien er dus een nieuwe vloer wordt aangelegd of een aangepaste badruimte zullen deze allemaal in het geval van schade dus wel gedekt zijn door de opstalverzekering. Vraag de verzekeraar wel even naar de voorwaarden die er gehanteerd worden omdat een standaarddekking soms niet voldoende zal zijn en er gekozen zal moeten worden voor een allrisk verzekering.

Het grootste verschil tussen de woon- en opstalverzekering is dus dat bij de eerste de inboedel wel meegenomen wordt in de dekking en de opstalverzekering zich dus beperkt tot het pand. Belangrijk om ook te weten is dat de woonverzekering ruimer is en in principe een complete dekking geeft van alles betreffende een woning. Het is bij beide typen verzekeringen wel duidelijk dat er nooit sprake mag zijn van opzet en zal er in het geval van twijfels altijd een onderzoek worden ingesteld door de verzekeraar om na te gaan wat er precies is gebeurd.

 

Wat wordt gedekt?

Met de inboedelverzekering wordt alles gedekt in je huis wat is ontstaan door de brand. Met de opstalverzekering wordt de opstal gedekt, zoals ook je garage bijvoorbeeld. 

Is een woon of opstalverzekering verplicht?

Nee, een inboedel of opstalverzekering is niet verplicht.

Wat kost een woon of opstalverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een andere maandelijks premie, de premies starten al bij enkele euro’s per maand.

Tot welk bedrag wordt gedekt met de woon of opstalverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar, elke verzekeraar heeft een andere premie en verzekerd tot een ander bedrag. Hierdoor is het belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit op jouw wensen.

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars