Verschillen tussen een woonverzekering en inboedelverzekering

Lees hier wat het verschil tussen een woonverzekering en inboedelverzekering is.
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Woon- en inboedelverzekeringen

Ohra

N
Schade aan anderen
N
Bij schade keuze uit directe betaling of hulp bij herstel
N
Alles kan verzekerd worden
N
Gemiddeld een 8.2 voor schadeafhandeling!

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

N
Nooit onderverzekerd
N
Keren het schadebedrag uit of regelen het herstel
N
Dag- en nacht bereikbaar
N
Mogelijkheid tot All-risk verzekeren

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Unive

N
Nooit onderverzekerd
N
Geen verplicht eigen risico bij de inboedelverzekering
N
Direct hulp bij schade
N
Korting op gehele pakket

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Wij vergelijken onder andere

Aegon
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

 

De term ‘woonverzekering’ is de overkoepelende naam. Er zijn twee verschillende woonverzekeringen, namelijk de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt alle objecten in huis tegen schade. Waarbij de opstalverzekering het huis dekt tegen schade door brand, storm en water onder andere. Indien je daarom echt de goederen en objecten in het huis wilt verzekeren, dan is het beste een inboedelverzekering af te sluiten en indien je echt het huis wilt verzekeren tegen grotere schade dan is de opstalverzekering de beste optie.

Wie het niet zo nauw neemt met het goed doornemen van de verschillende verzekeringstypen, kan in het geval van nood wel eens voor een teleurstelling komen te staan. Er zijn namelijk altijd wel punten te vinden waarbij er sprake is van grote verschillen. Neem nu de woon- en inboedelverzekering en bieden beiden een aparte dekking aan voor diverse aspecten van een woning en alles wat er dus erbij hoort. Wie graag over wil gaan tot het afsluiten van een verzekering zal daarom wel op de hoogte moeten zijn van wat beide verzekeringen nou inhouden.

Wat wil je graag terugvinden in de verzekering?

Voordat je ertoe overgaat een verzekering af te sluiten is het belangrijk om te weten wat je er allemaal van verwacht en waarop de focus nou op moet zijn gericht. Jouw eigen woonsituatie zal daarbij doorslaggevend zijn. Bij een huurpand zal een woonverzekering niet relevant zijn omdat deze verzekering ook van toepassing is op het pand zelf en dat deel van de verzekering aan de eigenaar overgelaten kan worden. Ook in het geval van een koopappartement of flat is het de projectontwikkelaar die middels de Vereniging van Eigenaren het heel gebouw laat verzekeren. Alleen de inboedel moet er dan nog verzekerd worden en zal dat door jou zelf moeten gebeuren. 

Het is wel mogelijk om veranderingen die er aangebracht worden aan de binnenkant van de woning en in principe deel uitmaken van het pand zelf apart te verzekeren. Het zou anders niet leuk zijn wanneer je per ongeluk het granieten blad van de dure keuken die je hebt laten installeren beschadigd en jij voor alle kosten zal moeten opdraaien. Het is wel altijd een goed idee om voor het aanbrengen van veranderingen en het afsluiten van een verzekering na te gaan wat de voorwaarden allemaal zullen zijn.

Een inboedelverzekering dekt alleen verplaatsbare objecten

Dit is de meest eenvoudige uitleg als het aankomt op de inboedelverzekering en gaat het verder natuurlijk om alles dat zich in het interieur bevindt. Een vloerbedekking die eenvoudig weer te verwijderen is hoort er daar ook bij. Indien er echter sprake zal zijn van schade bij het verwijderen van de geplaatste spullen, zullen ze wel tot de opstal gerekend worden. Een wastafel die je laat plaatsen met alle bijhorende water- en afvoerleidingen zal dus niet meer tot de inboedel worden gerekend. Dit alles is van groot belang bij huurwoningen waarbij de inboedel apart verzekerd kan worden door de huurder, maar die ook nog wat veranderingen laat aanbrengen.Het verschil met een woonverzekering is dus ook dat de inboedelverzekering door een ieder, dus ook door een huurder, kan worden afgesloten.

De inboedelverzekering dekt ook de financiële schade welke geleden wordt in het geval van inbraak, maar zijn er vaak wel limieten gesteld door de verzekeraar als het aankomt op sommige waardevolle bezittingen. Zo zullen sieraden en antiek niet voor hun volledige waarde gedekt zijn en geldt dat ook voor kostbare elektronica. Het is wel mogelijk om speciaal voor dit soort spullen van de inboedel een aparte verzekering af te sluiten. Ook de hoogte van de premie wordt bepaald door het risico dat de verzekeraar schat en loopt dat wat hoger op in sommige buurten.

Ook bij de woonverzekering speelt de buurt een rol

De invloed op de hoogte van het tarief zal echter wat minder zijn omdat naast de inboedel ook het pand zelf verzekerd is. Het aandeel van de inboedelswaarde op de totaal verzekerde waarde is relatief klein en wordt de hoogte van het tarief dus merendeels bepaald door de waarde van het pand. Het is de herbouwwaarde die van groot belang is bij de woonverzekering en heeft de buurt daarop weinig invloed. Het andere verschil met een inboedelverzekering is ook dat er in het geval van calamiteiten er gelijk een beroep kan worden gedaan op bedrijven die door de verzekeraar zijn aangewezen. Zo wordt er voorkomen dat er nog meer schade zal optreden, zowel aan het pand als aan de inboedel.Het voordeel is ook dat je daarvoor geen cent zelf hoeft uit te geven en er te allen tijde een beroep kan worden gedaan op de aangegeven bedrijven.

Het is natuurlijk wel duidelijk dat zo een verzekering alleen van toepassing is voor degenen die over een eigen pand beschikken. Een ander verschil met de inboedelverzekering is ook dat de woonverzekering verplicht wordt gesteld door de bank wanneer er nog een hypotheek op het pand rust terwijl een inboedelverzekering altijd vrijwillig is af te sluiten.

Een woonverzekering is niet altijd nodig

Wie in een huurpand woont of een appartement/flat heeft aangeschaft zal geen woonverzekering hoeven af te sluiten omdat het nu eenmaal niet nodig zal zijn het opstal te verzekeren. Alleen de inboedel zal dan relevant zijn. Voor deze groep is het ook mogelijk om aanpassingen verricht aan het pand die niet vallen onder de inboedel apart te verzekeren. Het gebeurt vaak dat men over gaat tot het verrichten van aanpassingen om het woongenot te verbeteren en kosten deze doorgaans wel wat. Een nieuwe parket vloer bijvoorbeeld of een compleet heringerichte wasruimte. Allemaal vrij grote investeringen waarvoor je dan graag ook een verzekering apart af zal moeten sluiten.

Met het afsluiten van een woonverzekering ben je dus wel ruimer verzekerd doordat zowel de woning alsook het interieur (inboedel) gedekt is tegen schade. De keuze is hierbij om te gaan voor een standaarddekking of het zekere voor het onzekere te nemen en een allrisk woonverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is daarentegen beperkter en is het goed om te weten wat er allemaal onder de dekking valt. Er worden namelijk altijd wel restricties in de polis opgenomen en hebben deze betrekking op kostbare spullen zoals sieraden en antiek. Gelukkig is het mogelijk om die apart te verzekeren.

 

Wat wordt gedekt?

Met de inboedelverzekering wordt alles gedekt in je huis, denk hierbij aan de goederen en objecten. Met de opstalverzekering wordt je huis gedekt tegen schade van storm, brand en schade van buitenaf.

Zijn woonverzekeringen verplicht?

Nee, een inboedel of opstalverzekering is niet verplicht.

Wat kost een inboedel of opstalverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een andere maandelijks premie, de premies starten al bij enkele euro’s per maand.

Tot welk bedrag wordt gedekt met de woonverzekeringen?

Dit verschilt per verzekeraar, elke verzekeraar heeft een andere premie en verzekerd tot een ander bedrag. Hierdoor is het belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit op jouw wensen.

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars